Pereiti į pagrindinį turinį

Italijos savaitraštis: JAV šnipinėjo netgi Vatikaną

2013-10-31 11:40 diena.lt inf.
AFP nuotr.

JAV slaptosios tarnybos, kaip įtariama, klausėsi kardinolų pokalbių prieš šių metų kovą vykusią konklavą, išrinkusią popiežių Pranciškų, trečiadienį paskelbė Italijos savaitraštis „Panorama“.

„Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) pasiklausydavo popiežiaus“, – rašo žurnalas, kaltindamas Jungtines Valstijas, jog jų žvalgyba klausėsi pokalbių telefonu, kai būdavo skambinama į Vatikaną arba iš jo. Šio sekimo taikiniu taip pat buvo apartamentai, kuriuose buvo apgyvendintas argentinietis kardinolas Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijus Bergoljas) prieš jį išrenkant pontifiku.

Šie kaltinimai buvo paskelbti po to, kai apie žvalgybos reikalus rašantis portalas „Cryptome“ pranešė, jog Jungtinės Valstijos nuo praeitų metų gruodžio iki šių metų sausio pradžios surinko informaciją apie 46 mln. pokalbių telefonu Italijoje.

Tarp tų pokalbių „akivaizdžiai buvo skambučių iš Vatikano ir į jį“, rašo „Panorama“.

„Baiminamasi, kad didžioji Amerikos ausis toliau klausėsi aukščiausių prelatų pokalbių iki pat konklavos išvakarių“, – nurodė savaitraštis, pridūręs, kad esam „įtarimų, jog buvo sekami būsimojo popiežiaus pokalbiai“.

J.M.Bergoglio „buvo Amerikos slaptąsias tarnybas dominantis asmuo nuo 2005 metų“, rašo leidinys, remdamasis su vyriausybių slaptumu kovojančio tinklalapio „Wikileaks“ informacija.

Anot „Panorama“, pasiklausomi pokalbiai buvo skirstomi į keturias kategorijas: „vadovybės ketinimai“, „grėsmės finansų sistemoms“, „užsienio politikos uždaviniai“ ir „žmogaus teisės“.

Tuo tarpu Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) pareiškė: „Mes nieko apie tai negirdėjome ir dėl to nesirūpiname.“

Jeigu tokie kaltinimai būtų patvirtinti, JAV vykdomas šnipinėjimas gali tapti į keblią padėtį statančiu smūgiu Šventajam Sostui, garsėjančiam savo slaptumu.

Vatikanas aktyviai stengiasi užtikrinti konklavos diskusijų slaptumą: Siksto koplyčioje, kurioje vyksta tie kardinolų posėdžiai, įrengta mobiliųjų telefonų signalus blokuojanti sistema, o paviešinusiems konfidencialią informaciją gresia atskyrimas nuo Bažnyčios.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų