Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis ir "Hamas": kova be kompromisų

2008-12-29 09:00
Izraelis ir "Hamas": kova be kompromisų
Izraelis ir "Hamas": kova be kompromisų / AFP nuotr. Ataka: vos per keletą minučių Izraelis subombardavo apie 50 taikinių Gazos ruože.

Šventojoje žemėje vėl liejasi kraujas. Vos pasibaigus Kalėdoms, per kurias popiežius Benediktas XVI ragino užbaigti smurtą, Izraelis pradėjo karinę operaciją prieš "Hamas".

Ataka: vos per keletą minučių Izraelis subombardavo apie 50 taikinių Gazos ruože.

Žuvo šimtai žmonių

Pirmieji Izraelio oro pajėgų antskrydžiai buvo surengti šeštadienį. Lėktuvai pradėjo bombarduoti Gazos ruožą kontroliuojančio judėjimo "Hamas" taikinius. Vos per kelias minutes buvo sunaikinti apie 50, kaip teigiama, karinių objektų.

Antskrydžiai nesiliovė visą dieną, buvo tęsiami naktį ir dar kitą dieną. Palestiniečių medikai vakar pranešė, kad per pastarąją parą Izraelio atakos pareikalavo 271-o Gazos ruožo gyventojo gyvybės. "Nuo šeštadienio suskaičiavome, kad žuvo 271 ir sužeista 620 žmonių", – sakė gydytojas Moawiya Hassaneinas. Šeši žmonės žuvo sekmadienį, per naujausius izraeliečių antskrydžius.

Anksčiau Izraelis perspėjo, kad bus surengtas atsakas, jeigu "Hamas" nenutrauks raketų atakų. "Mūsų aviacija smarkiai smogė "Hamas" infrastruktūrai Gazos ruože, siekdama sustabdyti kelias pastarąsias savaites vykusias teroristų atakas prieš Izraelio civilinius objektus", – po pirmų antskrydžių pareiškė vienas armijos atstovas.

Vengė civilių aukų

Anot kariškių, Gazos ruožo civiliai gyventojai apie planuojamas atakas buvo perspėti iš anksto. Tačiau civilių aukų išvengti nepavyko. Atsakomybę už tai Izraelis taip pat verčia "Hamas". "Dėl civilių aukų kalti tie "Hamas" nariai, kurie slapstosi tarp gyventojų", – sakė kariškis.

Televizijos reportažuose buvo rodomi virš miesto pakibusių dūmų debesys, taip pat panikos apimti žmonės gatvėse. Tačiau kariškiai nusiteikė iki galo įvykdyti misiją, padaryti galą kovotojų atakoms, kurios buvo atnaujintos gruodį nustojus galioti šešiems mėnesiams paskelbtoms paliauboms. "Mūsų operacijos bus tęsiamos ir prireikus bus išplėstos", – sakė kariuomenės atstovas.

Planus tęsti operaciją patvirtino ir Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas. "Esame pasirengę bet kam. Jei bus būtina dislokuoti sausumos pajėgas, kad apgintume savo piliečius, mes tai padarysime", – teigė jis. Sausumos kariuomenė jau pradėta telkti prie Gazos ruožo sienos.

Paleido atsakomąją ugnį

Atsakydami į atakas "Hamas" kovotojai apšaudė Izraelio teritoriją raketomis. Per šią ataką žuvo vienas ir buvo sužeisti dar keturi Izraelio gyventojai.

Damaske gyvenantis "Hamas" lyderis Khaledas Meshaalas paragino pradėti naują palestiniečių intifadą – sukilimą – prieš Izraelį ir pažadėjo, kad toliau bus rengiami mirtininkų išpuoliai. "Hamas" mirtininkų išpuolių Izraelyje nevykdė nuo 2005 m. sausio.

"Mes nenusileisime ir nepasiduosime, net jei jie sunaikintų Gazos ruožą ar nužudytų tūkstančius mūsų", – sakė Ismailas Haniya, vadovaujantis "Hamas" vyriausybei Gazos ruože.

Derybų galimybę atmeta

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba sekmadienio rytą paragino tuoj pat nutraukti visus karo veiksmus Gazos ruože. ES pirmininkaujanti Prancūzija paragino Izraelį nedelsiant sustabdyti antskrydžius, o palestiniečius – nutraukti Izraelio apšaudymą raketomis. Taip, pasaulio lyderių nuomone, dar būtų įmanoma sustabdyti smurtą.

Tačiau "Hamas" atmeta derybų galimybes. Pasak Kh.Meshaalo, tam, kad vyktų kokios nors derybos, turi būti panaikinta Gazos ruožo blokada. Izraelis paskelbė Gazos ruožo blokadą po to, kai "Hamas" pernai perėmė ten valdžią. Vis dėlto šį penktadienį įleido į šią teritoriją dešimtis sunkvežimių su humanitarine pagalba.

Derybas atmeta ir Izraelis. Savo poziciją Izraelis grindžia tuo, kad veikia išimtinai prieš kovotojus, kurių organizacija "Hamas" laikoma teroristine. Premjeras Ehudas Olmertas pažadėjo, jog Izraelis padarys viską, ką gali, kad Gazos ruože neįvyktų humanitarinė katastrofa. "Žmonės Gazos ruože nenusipelno kentėti dėl šios teroristinės organizacijos žudikų", – sakė jis. Be to, Izraelio operacijai besąlygiškai pritaria JAV. "Izraeliui nereikėtų smūgiuoti Gazos ruože, jei "Hamas" liautųsi leidęs raketas į Izraelį", – sakė JAV prezidento George'o W.Busho atstovas Gordonas Johndroe.

Rengėsi seniai

Operacijai "Išlydytas švinas" (angl. – "Cast Lead"), kaip teigia Izraelio laikraštis "Haaretz", buvo rengiamasi ilgai. Žvalgyba kruopščiai rinko informaciją, slaptai aptarinėjo planus ir sėkmingai klaidino žiniasklaidą bei visuomenę. Pasak laikraščio, kruopščiai suplanuota dezinformacija padėjo kariškiams netikėtai užklupti "Hamas" kovotojus. Tai ir buvo pagrindinis išankstinis karinių pareigūnų uždavinys.

Anot dienraščio, Izraelio gynybos ministras E.Barakas įsakė rengtis operacijai dar prieš šešis mėnesius, kaip tik tuo metu, kai žydų valstybė pradėjo derybas su "Hamas" dėl susitarimo laikinai nutraukti ugnį. E.Barakas buvo įsitikinęs, kad, nepaisant paliaubų, "Hamas" toliau stiprins karinę galią ir rengs puolimus.

Gynybos ministras paragino atlikti nuodugnią "Hamas" ir kitų Gazos ruožo grupuočių infrastruktūros žvalgybą, gauti duomenų apie jų nuolatines bazes, ginklų sandėlius, slėptuves, mokymo stovyklas, aukštų pareigūnų namus ir kitų objektų koordinates. Aktyvioji operacijos fazė prasidėjo, kai pasibaigus oficialioms paliauboms su "Hamas", judėjimo kovotojai kelis kartus apšaudė Izraelio teritoriją.

Pritarė vienbalsiai

Operacijos prieš Gazos ruožą planą E.Barakas galutinai patvirtino lapkričio 19 d., kai į Izraelį buvo paleista keliasdešimt raketų "Qassam" ir minosvaidžių sviedinių. Operacijos pradžios datą ministras pirmininkas E.Olmertas patvirtino praėjusį ketvirtadienį.

Kai oficialiai gruodžio 19 d. pasibaigė paliaubos ir buvo pradėta apšaudyti su Gazos ruožu besiribojančias teritorijas, karinės operacijos planas buvo pateiktas ministrų kabinetui ir URM vadovei Tzipi Livni patvirtinti. Penkias valandas trukusiame ministrų kabineto posėdyje buvo išsamiai aptartas pateiktas planas: ministrams parodyti brėžiniai ir schemos, paaiškintos detalės.

Po posėdžio vienas ministrų pasakė: "Kiekvienas iš mūsų gerai suprato, kokį laikotarpį mes pradedame ir prie ko tai gali privesti. Niekas negali pasakyti, kad nežinojome, už ką balsuojame." Operacijai buvo pritarta vienbalsiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų