Pereiti į pagrindinį turinį

JAV prezidentas B. Obama neaptarinėjo A. Merkel telefono šnipinėjimo su NSA vadovu

2013-10-28 06:00 diena.lt inf.
JAV prezidentas B. Obama atvyks vizito į Berlyną birželį
JAV prezidentas B. Obama atvyks vizito į Berlyną birželį / Reuters nuotr.

JAV nacionalinio saugumo agentūra sekmadienį paneigė Vokietijos žiniasklaidos pranešimus, esą prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) buvo asmeniškai informuotas, jog Amerikos žvalgyba šnipinėja Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbius telefonu.

NSA vadovas generolas Keithas Alexanderis (Kitas Aleksanderis) "2010 metais neaptarinėjo su prezidentu Obama numanomos užsienio žvalgybos operacijos, susijusios su Vokietijos kanclere Merkel, ir apskritai niekada neaptarinėjo operacijų, susijusių su kanclere Merkel", sakė agentūros atstovė Vanee Vines (Vani Vains).

"Žiniasklaidos pranešimai, teigiantys priešingai, yra neteisingi", - pridūrė ji.

Vokietijos žiniasklaida paskelbė, kad A.Merkel pokalbiai galėjo būti pradėti šnipinėti dar 2002 metais, o tie pranešimai dar labiau pakurstė pasipiktinimą visame pasaulyje dėl numanomų didelio masto NSA sekimo programų, kurių taikiniu esą tapo dešimtys pasaulio lyderių ir milijonai eilinių piliečių.

Sekmadieninis laikraštis "Bild am Sonntag" citavo JAV žvalgybos šaltinius, kurie sakė, jog K.Alexanderis informavo B.Obamą apie operaciją prieš A.Merkel 2010 metais.

Tuo tarpu savaitraštis "Der Spiegel" paskelbė, jog nutekinti NSA dokumentai rodo, kad A.Merkel telefono numeris į šnipinėjimo taikinių sąrašus buvo įtrauktas ilgiau nei dešimtmetį ir tebebuvo sekamas, likus kelioms savaitėms iki B.Obamos apsilankymo Berlyne šių metų birželį.

Jeigu A.Merkel pokalbiai iš tikrųjų buvo pradėti šnipinėti 2002 metais, kaip teigia žiniasklaida, tai reikštų, jog tuometis JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) buvo nusitaikęs į ją dar tada, kai ši politikė tebebuvo Vokietijos opozicijos vyriausioji lyderė, likus trejiems metams iki jos įžengimo į kanclerės postą.

Šie paviešinimai gali smarkiai pakenkti transatlantiniams ryšiams, o praeitą trečiadienį A.Merkel kalbėdamasi telefonu su B.Obama pareiškė, kad toks šnipinėjimas prilygtų "pasitikėjimo pažeidimui".

Baltieji rūmai teigė nesekantys A.Merkel pokalbių telefonu ir nedarysiantys to ateityje, tačiau nesutiko atsakyti, ar tokie veiksmai buvo vykdomi anksčiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų