Pereiti į pagrindinį turinį

Kas jis, tas akiplėša J.Assange'as?

2010-12-11 23:59

Jo vaikystė prabėgo ant lagaminų, nes mama dirbo lėlių teatre ir nuolat keliavo po Australiją. Iki sulaikymo šią savaitę dabar jau 39-erių Julianas Assange'as taip pat nuolat keitė gyvenamas vietas, kai jo tinklalapis "WikiLeaks" paviešino tūkstančius slaptų dokumentų.

Vienišas su kompiuteriu

J.Assange'as dar vaikystėje įprato prie vienatvės ir atsidėjo kompiuteriams. Kai vaikinui suėjo 16 metų, mama jam nupirko kompiuterį. Nuo tada prasidėjo jo kelionė į virtualaus pasaulio gelmes.

"Tai kaip šachmatai, – "WikiLeaks" įkūrėjas prisipažino "New Yorker" žurnalui. – Šachmatai yra labai asketiškas žaidimas. Čia nėra daug taisyklių, atsitiktinumų, bet galvosūkis labai sunkus."

Jis augo nelabai religingoje šeimoje, tačiau nuo mažų dienų Julianas turėjo stiprų teisingumo jausmą, kaip tikino jo mama.

"Jis buvo mielas, labai jautrus ir tylus berniukas, labai mylėjo gyvūnus ir turėjo žiauroką humoro jausmą", – pasakojo Christine Assange.

J.Assange'as vedė, kai jam buvo tik 18-a, bet šeimyninis gyvenimas nesusiklostė ir žmona paliko jį kartu su jųdviejų sūnumi.

Tikslus ir ramus

Baigęs mokyklą J.Assange'as išvyko studijuoti matematikos ir fizikos Melburno universitete. Per interviu, kuriuos jis pastaruoju metu dalija nuolat, nuolat išlenda jo polinkis į tikslumą. Jis kalba baritonu, iš lėto ir pasveria kiekvieną žodį. Pokalbių tema – nepaprastai plati: nuo kompiuterių ir literatūros iki jo kelionių po Afriką. Mat J.Assange`as daug keliavo ir spėjo aplankyti su draugais įvairiausius žemės kampelius nuo Islandijos iki Kenijos.

Jis tikina, kad gali įsilaužti į bet kurią kompiuterių sistemą, bet dažnai vėluoja ar net paskutinę minutę atšaukia interviu.

Tiesa, J.Assange'as atsargiai kalba apie savo asmeninį gyvenimą. Kai spalį išgirdęs klausimą apie Švedijos prokurorų kaltinimus jam išprievartavimu ir seksualiniu priekabiavimu, J.Assange'as išėjo viduryje televizijos CNN interviu, jis ir toliau atrodė ramus bei susikaupęs. Žili plaukai (pražilo labai anksti) ir plieninis veidas atspindi jo charakterio tiesmukiškumą.

Kančios nedavė ramybės

Įsitraukęs į programavimą J.Assange'as susidomėjo šifravimu ir ištobulėjo kompiuterių saugumo srityje. Kartą "WikiLeaks" įkūrėjas papasakojo istoriją, kaip jis sukūrė šifro dėlionę iš paprastų skaičių.

1995 metais J.Assange`as buvo areštuotas ir pripažino savo kaltę dėl įsilaužimų į kompiuterius. Jis išvengė kalėjimo, bet sumokėjo nuobaudą ir pasižadėjo daugiau nebepažeidinėti įstatymų. Iš viso vien Australijoje J.Assange'as buvo apklatintas 31 kompiuteriniu įsilaužimu.

Vėliau jis nukreipė dėmesį į tai, ką, jo manymu, neteisėtai darė vyriausybės.

"Visa visata ar ją atspindinti struktūra yra garbingas priešininkas, bet kad ir kiek aš stengčiausi, negaliu pasislėpti nuo kančių aido. Galbūt sulaukęs senatvės aš mėgausiuosi darbu laboratorijoje, mandagiai kalbėsiuos su studentais vasaros vakarais ir lengvabūdiškai žvelgsiu į kitų kančias. Tačiau ne dabar", – rašė jis 2007 m. viename savo įkurtame tinklaraštyje.

Tarp kitų dalyku, jis ten svarstė matematikos ir filosofijos priešpriešą, garsaus rašytojo Kurto Vonneguto mirtį, cenzūrą Irane ir korporacijų vaidmenį.

Vienintelis patikimas

Dar 2006 m. paskatintas vieno žurnalisto J.Assange'as įkūrė "WikiLeaks". Jis nusamdė kelis darbuotojus, įdarbino savanorių, o ir pats dirbo dieną naktį – net pamiršdavo pavalgyti. Nuo pat pradžių J.Assange'ui jo šaltinių anonimiškumas buvo didžiausia vertybė.

"Žmonės turėtų suprasti, kad "WikiLeaks" yra patikimiausias šaltinis, kuris egzistuoja, nes mes viešiname pirminio šaltinio medžiagą ir analizę, kuri seka iš jo, – pasakojo jis CNN. – Kitos organizacijos, su tam tikromis išimtimis, nėra tokios patikimos."

Žvaigždžių valanda "WikiLeaks" išmušė 2010-ųjų liepą, kai buvo paviešinta 90 tūkst. slaptų dokumentų apie Afganistano karą. Tai buvo didžiausias žvalgybos informacijos nutekėjimas JAV istorijoje. Spalį tinklalapis paviešino Irako karo slaptus dokumentus, o praėjusią savaitę pradėjo leisti 250 tūkst. pranešimų iš JAV ambasadų visame pasaulyje.

Kai kurie "WikiLeaks" vadina tobulu laisvo žodžio vertybių įsikūnijimu, bet Pentagonas ir Baltieji rūmai bei dalis kitų valstybių vyriausybių – grėsmė pasaulio saugumui.

Nuėjo per toli?

J.Assange'as tapo žvaigžde. JAV žurnalas "Time" nominavo jį Metų žmogumi. Kita vertus, jam išduotas arešto orderis dėl kaltinimų išprievartavimu ir seksualiniu priekabiavimu. Pasodinti jį į teismo suolą žada ir kitos valstybės.

"WikiLeaks" įkūrėjas tikina, kad yra nekaltas ir jis persekiojamas bei vykdoma šmeižto kampanija.

"Tai mano vaidmuo būti žiburiu. Tai sunku", – teigė J.Assange'as.

Tačiau jo mama baiminasi, kad sūnus tapo per daug "protingas sau".

"Esu sunerimusi, kad jis tampa per svarbus, o jėgos, kurias jis puola, – per didelės", – teigė Ch.Assange.

Pasak moters, pastaruoju metu sūnus laikosi nuošaliai nuo šeimos, kad ją apsaugotų.

J.Assange'o slapstymasis baigėsi šį antradienį, kai jis atvyko į suplanuotą susitikimą vienoje policijos nuovadoje Londone. Jis buvo suimtas Londone pagal Švedijos išduotą tarptautinį arešto orderį dėl įtarimo išžaginimu. Dabar sprendžiamas klausimas dėl jo deportacijos į Švediją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų