Pereiti į pagrindinį turinį

Kinija: kvailų taisyklių rojus

2009-11-01 08:30
Taisyklė: Kinijos Guidžou provincijos Luolango mieste pradinukai turi saliutuoti kiekvienai pro šalį lekiančiai mašinai.
Taisyklė: Kinijos Guidžou provincijos Luolango mieste pradinukai turi saliutuoti kiekvienai pro šalį lekiančiai mašinai. / DMN archyvo nuotr.

Visagaliai Kinijos provincijų valdininkėliai savo sprendimais stulbina ne tik prie milžiniškos biurokratijos pripratusius kinus, bet ir centrinę valdžią.

Kad išmoktų drausmės

Vingiuotas kalnų kelias Luolango mieste (Kinijos Guidžou provincija) veda ne tik į vietos pradinę mokyklą. Tačiau būtent šiuo automobiliams skirtu keliu, šalia kurio nėra jokio pėsčiųjų takelio, į mokyklą vaikšto pradinukai, kurie neseniai pradėjo saliutuoti kiekvienai pro šalį lekiančiai mašinai. Tokia taisyklė, be jau galiojančių – nebėgioti mokykloje, atsisėsti į savo vietą prieš skambutį, pakelti ranką prieš užduodant klausimą, – neseniai buvo įvesta mokyklos administracijos.

Paaiškinimas paprastas: taip tikimasi sumažinti eismo įvykių tikimybę ir išmokyti vaikus būti mandagius, laikytis drausmės. Pirmaklasių mokytojas Luo Rongmei tvirtino, jog naujos taisyklės jau davė rezultatą: "Nuo to laiko, kai mokiniai pradėjo saliutuoti mašinoms, neįvyko nė vienas incidentas."

Tačiau mokinukų tėvai ir eiliniai miesto gyventojai šios idėjos nesupranta.

"Gal būtų paprasčiau nutiesti pėsčiųjų takelį arba apriboti greitį, negu apkrauti vaikus papildomų reikalavimų našta?" – klausė vienas Luolango gyventojas. 63 metų Guo Yuozhangas, kurio anūkas lanko šią mokyklą, irgi įsitikinęs, kad tokie saliutai kaip tik atitraukia vairuotojų dėmesį.

"Mašinos šiuo vingiuotu keliu juda abiem kryptimis, kai kurie vairuotojai tiesiog apstulbsta, kai pamato saliutuojančius vaikus. Tai pavojinga", – sakė jis.

Svarbiausia lojalumas

"Tai tiesiog apgailėtina. Tik nekompetentingi valdininkai sugeba sugalvoti tokią nesąmonę", – iniciatyva piktinosi kito moksleivio tėvas. Dienraščio "The International Herald Tribune" nuomone, jis teisus. Mat Kinijoje vietos biurokratai jaučiasi nebaudžiami, nes paskiriami partijos, kuri vadovaujasi tik vienu kriterijumi – kad valdininkas būtų lojalus. Į kompetenciją dažnai dėmesio nekreipiama, tad nenuostabu, jog kartais pasirodo itin keistų direktyvų.

Atkreipti centrinės valdžios, kuri vienintelė gali suvaldyti biurokratus, dėmesį į tokias direktyvas padeda Kinijos interneto vartotojų aktyvumas. Jie negaili kritikos ir tai kartais būna veiksminga. Būtent internautų kritika padėjo atšaukti įsakymą, priimtą Hubei provincijos administracijos. Kiekvienas provincijos valstybės tarnautojas ir valstybės įmonių darbuotojas privalėjo kasmet nusipirkti tam tikrą skaičių vietoje gaminamų cigarečių. Įmonės ir departamentai, kurie neįgyvendino "plano", turėjo būti baudžiami.

Taip administracija mėgino užtikrinti, kad provincijos ekonomiką pakeltų rūkymas. Galbūt jai ir būtų pavykę tai padaryti, bet iš Pekino atėjo nuoroda šią direktyvą panaikinti.

Geri ketinimai

Panašiai ekonomika rūpinosi ir tos pačios provincijos Hančuano miesto valdžia. Norėdama pagerinti vietoje gaminamo likerio pardavimą, miesto administracija nustatė, kad valstybės tarnautojai šiam likeriui per metus turi išleisti 2 mln. juanių (apie 670 tūkst. litų). Žurnalistai apskaičiavo, kad kiekvienam žmogui kasdien tektų pirkti po tris butelius likerio.

Pietinė Guidžou provincija išsiskyrė tuo, kad liepė valstybės tarnautojams po kelis kartus važiuoti apžiūrėti senovės kaimo griuvėsių. To reikėjo, kad būtų galima raportuoti apie 5 tūkst. per du mėnesius muziejų aplankiusių turistų. Vietos laikraštis "The Guizhou Commercial News" pranešė, jog kai kurios valstybės institucijos buvo visiškai uždarytos, kol tarnautojai atliko turistų vaidmenį.

Mažai kas dabar tiksliai atsimena, kodėl Heihės miesto, esančio Rusijos pasienyje, valdžia šių metų gegužę nutarė išnaikinti visus šunis. Žurnalistai spėja, jog tai įvyko po to, kai vienas administracijos atstovas buvo užpultas ar aplotas šuns. Tuomet liepta organizuoti specialius policijos būrius, kurie turėjo pasirūpinti, kad mieste neliktų nė vieno šuns. Naminių šunų šeimininkai skundėsi, jog prieš išvesdami savo numylėtinį pasivaikščioti, turėjo gerai apsižvalgyti, ar šalia nėra kokio policininko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų