Pereiti į pagrindinį turinį

Kinijos lyderis su V. Putinu sutaria, kad Ukrainos konfliktui reikia politinio sprendimo

2024-05-16 07:19

Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ketvirtadienį sakė, jog ir jis, ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutinka, kad karui Ukrainoje reikia politinio sprendimo.

Scanpix nuotr.

Xi Jinpingas kalbėjo po Pekine įvykusių derybų su kolega iš Rusijos.

„Abi šalys sutaria, kad politinis sprendimas Ukrainos krizei yra teisinga kryptis“, – sakė Xi Jinpingas Rusijos televizijos transliuotoje bendroje spaudos konferencijoje su V. Putinu.

Rusijos prezidentas savo ruožtu pareiškė, kad yra dėkingas Pekinui už pastangas rasti konflikto Ukrainoje sprendimą.

Kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje V. Putinas sakė: „Informuosiu Kinijos Liaudies Respublikos prezidentą apie padėtį, susijusią su Ukrainos krize. Esame dėkingi savo draugams ir kolegoms kinams už iniciatyvas, kurias jie teikia šiai problemai spręsti.“

Ketvirtadienį V. Putinas pradėjo dviejų dienų valstybinį vizitą Pekine, o Maskva tęsia puolimą Ukrainoje. Kinija pernai pateikė pasiūlymą dėl taikos Ukrainoje.

V. Putinas trečiadienį, vizito Pekine išvakarėse, duodamas interviu Kinijos žiniasklaidai nurodė, kad Maskva yra pasirengusi derėtis dėl daugiau kaip dvejus metus trunkančio karo Ukrainoje pabaigos.

Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą sakė, kad bet kokios derybos turi apimti šalies teritorinio vientisumo atkūrimą, Rusijos karių išvedimą, visų kalinių paleidimą, už agresiją atsakingų asmenų tribunolą ir saugumo garantijas Ukrainai.

Kinija laikosi neutralios pozicijos konflikto atžvilgiu ir nėra tiesiai pasmerkusi Rusijos invazijos.

Rusija ir Kinija sako turinčios stabdyti karo Ukrainoje „tolesnį eskalavimą“

Rusija ir Kinija Kremliaus paskelbtame bendrame pareiškime sakė, kad negalima leisti toliau eskaluoti karą Ukrainoje.

„Šalys pažymi, kad reikia nutraukti bet kokius veiksmus, kurie prisideda prie karo veiksmų pratęsimo ir tolesnio konflikto eskalavimo“, – sakoma pareiškime.

Daugiau naujienų