Pereiti į pagrindinį turinį

Kosmose – jau per ankšta

2009-02-13 09:00
Kosmose – jau per ankšta
Kosmose – jau per ankšta / AFP nuotr. Fenomenas: ekspertai tikina, kad iki šiol kosmoso palydovai dar nebuvo susidūrę.

Kai kurių mokslininkų prognozės, kad žmonėms greitai taps per ankšta net kosmose, regis, pildosi. JAV komercinis ryšių palydovas "Iridium" ir senas Rusijos palydovas susidūrė šimtų kilometrų aukštyje virš Žemės.

Pirmas toks incidentas

Betesdoje Merilande įsikūrusi bendrovė "Iridium Satellite" pranešė praradusi veikiantį palydovą, kai antradienį į jį atsitrenkė nebeveikiantis Rusijos palydovas. 1993-iųjų gamybos 900 kg sveriantis Rusijos karinis palydovas "Kosmos 2251" susidūrė su 1997 m. 560 kg sveriančiu "Iridium 32" palydovu apie 790 km aukštyje virš Sibiro.

Šis susidūrimas buvo pirmas rimtas tokio pobūdžio incidentas kosmose.

"Toks įvykis labai neįprastas ir labai mažai tikėtinas, tačiau "Iridium" sistema unikaliai pritaikyta tokiems atvejams, o bendrovė imasi reikiamų priemonių, kad pakeistų palydovą vienu iš žemesnėje orbitoje skriejančių atsarginių palydovų", – teigiama bendrovės "Iridium Satellite" pranešime.

Bendrovė, kuri nurodo turinti 66 ryšių palydovų tinklą, taip pat kelis orbitoje skriejančius atsarginius palydovus, pabrėžė, jog šis incidentas įvyko ne dėl gedimo arba jos kaltės.

"Praradus šį palydovą gali būti labai trumpalaikių paslaugų sutrikimų, jie pasireikštų trumpais atsitiktiniais ryšio trūkiais", – teigiama "Iridium Satellite" pranešime.

Bendrovė taip pat nurodė planuojanti iki penktadienio perkelti vieną orbitoje skriejantį atsarginį palydovą, kuris per 30 dienų visiškai pakeis sunaikintąjį.

Gali tekti manevruoti

JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA), kuri seka šimtus susidūrus pasklidusių nuolaužų, nurodė, kad orbitoje skriejančiai Tarptautinei kosminei stočiai gresia kiek padidėjęs, tačiau vis tiek labai mažas susidūrimo pavojus.

Mažai tikėtina, kad Tarptautinė kosmoso stotis gali pakliūti į nuolaužų debesis, nes ji skrieja apie 354 km aukštyje – maždaug 436 km žemiau nuo susidūrusių palydovų orbitos.

Pasak NASA atstovo Johno Yembricko, susidūrus susidariusios nuolaužos toliau sklis į šalis, todėl Tarptautinė kosmoso stotis gali būti priversta atlikti išvengiamuosius manevrus.

"Kosminė stotis turi galimybę manevruoti, kad išvengtų nuolaužų, jeigu prireiktų. Ši galimybė anksčiau jau buvo panaudota aštuonis kartus," – nurodė pareigūnas.

Tūkstančiai kosmoso šiukšlių

NASA taip pat pranešė, kad neatšauks erdvėlaivio "Discovery" skrydžio. Kosminis aparatas turėtų startuoti iš Floridoje įsikūrusio Kennedy kosminio centro vasario 22 d. ir prisijungti prie Tarptautinės kosminės stoties.

Tačiau ekspertai neatmeta galimybės, kad nuolaužos gali kelti grėsmę kitiems palydovams.

Nuo 1957 m., kai Sovietų Sąjunga paleido pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą "Sputnik 1", į orbitą iš viso buvo iškelta apie 6 tūkst. palydovų. Pasak NASA, apie 3 tūkst. palydovų yra veikiantys, visi kiti – kosmoso šiukšlės.

BBC, AFP, BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų