Pereiti į pagrindinį turinį

Kremlių įsiutino ES

Briuselio bandymas padėti Ukrainai sulaukė ypač priešiškos Rusijos reakcijos. Maskva pagrasino ES ir atidėjo tarpvyriausybines konsultacijas su Ukraina dėl to, kad Kijevas ir Briuselis pasirašė memorandumą dėl Ukrainos dujų transportavimo sistemos modernizavimo.

Pirmadienį Ukraina, Europos Komisija, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Europos investicijų bankas ir Pasaulio bankas Briuselyje pasirašė deklaraciją modernizuoti Ukrainos dujų transportavimo sistemą.

Kaip teigiama deklaracijos tekste, Ukraina įsipareigoja sukurti skaidrią dujų rinką, taip pat tranzito prižiūrėtojams užtikrinti galimybę veikti komerciniu pagrindu.

"Be to, šis dokumentas fiksuoja tą faktą, kad Ukrainos dujų transportavimo sistema yra ir bus Ukrainos valstybinė nuosavybė", – sakė Ukrainos premjerė Julija Tymošenko, kai pasirašė.

Tai netruko sulaukti Maskvos, kuri jau seniai siekia perimti Ukrainos dujotiekių kontrolę, reakcijos. Rusijos premjeras Vladimiras Putinas Ukrainos ir ES deklaraciją pavadino neapgalvota ir neprofesionalia, taip pat pareiškė, kad gali pakeisti santykius su ES, jeigu bus sistemingai ignoruojami Rusijos interesai.

Jis priminė, kad prieš kelerius metus Maskva siūlė įsteigti tarptautinį Ukrainus dujų transportavimo sistemos nuomos konsorciumą.

O vakar keršydama Rusijos saugumo taryba atidėjo tarpvyriausybines konsultacijas su Ukraina, per kurias turėjo dalyvauti abiejų šalių premjerai.

"Vakar vyko specialiosios komisijos ES ir Ukrainos tarpusavio santykių klausimams posėdis, skirtas investavimui į Ukrainos dujų transportavimo sistemą. Tai gana rimtas, plataus masto įvykis, per kurį buvo priimta deklaracija. Šio dokumento turinys kelia bent keletą klausimų", – antradienį sakė prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų