Pereiti į pagrindinį turinį

Kremlius ieško atpirkimo ožių

Kremlius ieško atpirkimo ožių
Kremlius ieško atpirkimo ožių / "RIA Novosti" nuotr. Žinia: kai kurie gubernatoriai tai, kad prezidentui D.Medvedevui pranešė pasitraukiantys iš postų savo noru, sužinojo tik iš žurnalistų.

Krizė ir vis didėjantis gyventojų nepasitenkinimas verčia Kremlių imtis veiksmų. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sekmadienį pagrasinęs nubausti gubernatorius, jau pirmadienį priėmė keturių jų atsistatydinimo pareiškimus.

Penkios galvos nuriedėjo

D.Medvedevas priėmė išėjusių "savo noru" Orlovo, Pskovo ir Voronežo sričių, taip pat Nencų autonominės apygardos gubernatorių atsistatydinimo pareiškimus.

Drauge prezidentas pasiūlė Aleksejui Gordejevui, žemės ūkio ministrui Vladimiro Putino vyriausybėje, užimti atsilaisvinusią Voronežo srities gubernatoriaus vietą.

"Aš patenkintas, kad mano asmeniniai norai sutapo su šalies vadovybės sprendimu", – pareiškė A.Gordejevas.

A.Gordejevas pagarsėjo kaip atkaklus kovotojas su "ekonomikos žudikais" – mažmeniniais tinklais, kurie užkerta žemės ūkio produkcijos gamintojams kelią pas pirkėjus. Ministras taip pat pradėjo kelis didelius nacionalinius žemės ūkio pramonės komplekso plėtojimo projektus, tačiau nesugebėjo įgyvendinti savo sumanymo.

Tarp palikusių regionų lyderių pareigas – ilgaamžis politikas Jegoras Strojevas, buvęs SSKP CK politinio biuro narys ir Federacijos Tarybos pirmininkas, kai prezidentu buvo Borisas Jelcinas. J.Strojevas prisipažino, kad tai, jog "savo noru" pasitraukia iš gubernatoriaus posto, sužinojo iš žiniasklaidos.

Skuba raminti kitus

"Tai nėra joks ženklas, tai tik efektyvumo įvertinimas, nes šis aspektas akcentuojamas dėl krizės", – sakė prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Vladislavas Surkovas.

Kremlius suskubo raminti dėl personalo pakeitimų sunerimusius regionų vadovus.

"Jokios kampanijos čia nebus", – pareiškė V.Surkovas ir pridūrė, kad D.Medvedevas pasitiki gubernatorių korpusu, kuris buvo suformuotas tuo metu, kai jis dar buvo Kremliaus administracijos vadovas ir vėliau tapo prezidentu.

Krizės padariniai

Gubernatorių atsistatydinimo išvakarėse D.Medvedevas interviu televizijai įspėjo apie gresiančią ilgą krizę ir pagrasino imtis griežtų priemonių neefektyviai dirbantiems regionų vadovams.

Laikraštis "Vedomosti" pirmadienį pranešė, kad Kremlius ketina pakeisti gubernatorius tų regionų, kuriuose didžiausias nedarbas. Sulėtėjus Rusijos ekonomikos augimui, ėmė mažėti darbo vietų, pernai gruodį nedarbas buvo didžiausias per pastaruosius pustrečių metų – jis pasiekė 7,7 proc.

"Viršūnėse vėl nervinamasi dėl galimų protestų, – sakė agentūrai "Reuters" analitikė Maša Liman iš Maskvos Carnegie'o centro. – Pajamų mažėjimas, nedarbas gali sukelti socialinį nepasitenkinimą, kuris gali peraugti į politinę krizę."

Jos nuomone, D.Medvedevo personalo sprendimai – signalas visuomenei ir elitui, kad prezidentas ryžtingas ir gali žengti tokius svarbius žingsnius.

Tuo labiau kad naujausios apklausos rodo, jog pritarimas tiek D.Medvedevo, tiek premjero V.Putino veiksmams sumažėjo. Tiesa, jie vis dar lieka populiariausi politikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų