Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkijos premjeras buvusį ambasadorių kaltina ryšiais su užsienio žvalgyba

2024-07-13 00:08 diena.lt inf.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas buvusį šalies ambasadorių prie NATO penktadienį apkaltino palaikius ryšius su neįvardytomis užsienio žvalgybos tarnybomis ir gavus „neleistinos finansinės naudos“.

D. Tuskas.
D. Tuskas. / L. Balandžio/BNS nuotr.

„(Tomaszas) Szatkowskis (Tomašas Šatkovskis) kaltinamas netinkamai dirbęs su įslaptintais dokumentais, palaikęs ryšius su užsienio specialiosiomis tarnybomis, gavęs neleistinos finansinės naudos“, – pareiškė D. Tuskas parlamente, remdamasis kontržvalgybos tyrimu.

Jis taip pat apkaltino T. Szatkowskį, kad, „rengdamas svarbius valstybės dokumentus, tiesiogiai susijusius su valstybės saugumu, jis rėmėsi užsienio bendrovių pasiūlymais ir patarimais“.

T. Szatkowskį ambasadoriumi prie NATO 2016 metais paskyrė buvusi populistinė valdančioji partija, o dabartinis užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) šių metų gegužę jį atšaukė.

D. Tuskas taip pat apkaltino buvusią valdančiąją partiją, įskaitant prezidentą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą), kad ji žinojo apie kaltinimus T. Szatkowskiui dar prieš jo paskyrimą ambasadoriumi prie NATO ir juos nuslėpė.