Pereiti į pagrindinį turinį

A. Lukašenka apie trąšų eksportą: Lietuvos politikai „dabar nori iššauti sau į galvą“

2021-08-09 12:43

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį pareiškė esąs pasiruošęs kalio trąšų eksportą nukreipti per Rusijos uostus, pirmiausia Murmanską.

Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / Scanpix nuotr./Redakcijos montažas

Lietuvos politikai „dabar nori iššauti sau į galvą – uždaryti mums uostus cheminių, kalio trąšų krovai. Paklausykit, mes pristatysime šias apimtis, pakrausime Murmanske – dėl to klausimų nekyla“, –  spaudos konferencijoje sakė jis.

A. Lukašenka pridūrė, kad Baltarusija pasiruošusi „trumpiausiu, Šiaurės jūrų keliu“ gabenti trąšas Kinijai ir Indijai, kurios laikomos pagrindinėmis šios produkcijos rinkomis.

„Prašom – šaukit [sau] į galvą. Išeisit – kol mes, peržengę raudoną liniją, neįvarėm vieni kitų į kampą, turime dabar pat ieškoti išeities iš šios padėties. Tačiau kamuolys – kitoje pusėje“, – teigė jis.

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę pareiškė, kad Lietuva finansiškai yra visiškai pajėgi nutraukti baltarusiškų trąšų gabenimą per Klaipėdos uostą, tačiau tokiam sprendimui turėtų pritarti visos Europos Sąjungos (ES) šalys.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat teigė, jog išplėtus sankcijas Baltarusijai, jos trąšų eksportas per Lietuvą galėtų būti visiškai nutrauktas. Pasak jo, dėl sankcijų išplėtimo būtų sprendžiama anksčiausiai rugsėjį.

Sankcijas baltarusiškų trąšų eksportui Europos Sąjunga (ES) įvedė birželio pabaigoje, tačiau realiai jos apima tik apie 20 proc. per Lietuvą keliaujančių trąšų ir galioja tik sutartims, sudarytoms po birželio 25-osios.

Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ produkciją per Lietuvą vežanti įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ dėl sankcijų neteks apie 20 mln. eurų metinių pajamų, o Klaipėdos uoste jas kraunančios įmonės Birių krovinių terminalas (BKT) akcininkas Igoris Udovickis BNS anksčiau teigė, kad bendrovės krovai sankcijos nėra taikomos, todėl ji tikisi išlaikyti pagrindinę krovinių apimtį.

Įvedus sankcijas, į Lietuvą iš Baltarusijos paplūdo nelegalūs migrantai – šiemet į šalį jų nelegaliai jau pateko daugiau nei 4 tūkst.

ES patvirtino sankcijas kalio trąšų, taip pat naftos ir jos produktų eksportui iš Baltarusijos, smogdami dviem svarbiems Minsko režimo pajamų šaltiniams.

Minskas nieko nešantažuoja neteisėta migracija

Minskas nieko nešantažuoja neteisėta migracija ir tik reaguoja į susidariusią padėtį, pareiškė A. Lukašenka.  

„Nelegali migracija... Nieko mes nešantažuojame, niekam negrasiname. Sudarote mums tokias sąlygas, kad esame priversti reaguoti ir reaguojame. Atleiskite, kaip galime ir mokame... Reaguojame pagal savo galimybes“, – sakė A. Lukašenka susitikime su žiniasklaidos ir visuomenės atstovais.    

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis. Taip pat priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis, tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

A. Lukašenka Lietuvai: jūs neturite teisės

Konferencijoje A. Lukašenka taip pat užsiminė apie tai, kad esą Baltarusijos ir Lietuvos santykiai gali normalizuotis, tačiau Lietuva neturi teisės kelti jokių sąlygų. „Galit kelti, jei turit tam teisę, bet jūs teisės neturit“, – rėžė jis.

Savo žodžius grįsdamas tuo, kad Lietuva, o ne Baltarusija pas save slepia opozicionierius ir kitus kovotojus prieš jo režimą.

„Praėjusių metų pradžioje, kai pandemija jau buvo prasidėjusi, man paskambino jūsų prezidentas, jis buvo geriausias draugas. O kas paskui, kas su jumis nutiko? Galime pradėti dialogą, bet be jokių sąlygų, nes Baltarusija to nenusipelnė“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Galime pradėti dialogą, bet be jokių sąlygų, nes Baltarusija to nenusipelnė.

Kaltina opoziciją planavus surengti perversmą

Baltarusijos prezidentas pirmadienį apkaltino opoziciją planavus surengti prieš jį perversmą po praeitais metais įvykusių valstybės vadovo rinkimų, išprovokavusių kelis mėnesius trukusius audringus masinius protestus, per kuriuos buvo reikalaujama jo atsistatydinimo.

Šiuos komentarus A. Lukašenka išsakė per savo metinę spaudos konferenciją, surengtą praėjus lygiai metams po ginčijamų prezidento rinkimų. Nuo 1994 metų nepertraukiamai Baltarusijai geležiniu kumščiu vadovaujantis A. Lukašenka buvo paskelbtas tų rinkimų nugalėtoju ir užsitikrino dar vieną šešerių metų kadenciją, bet opozicija ir Vakarai balsavimą laiko suklastotu.

Per spaudos konferenciją įžanginėje kalboje A. Lukašenka gynė rinkimų organizavimą ir kaltino opoziciją planais jį nuversti.

„Anuomet pasiruošimus rinkimams ir pačius rinkimus rengėme visiško skaidrumo ir politinio gyvenimo demokratizacijos sąlygomis, – kalbėjo A. Lukašenka. – Skirtumas tik tas, kad kai kurie ruošėsi sąžiningiems rinkimams, o kiti ragino nuversti valdžią – surengti perversmą.”

Paskelbus, kad A. Lukašenka buvo perrinktas, Baltarusiją apėmė beprecedenčio masto protestai, iš kurių didžiausiame dalyvavo daugiau kaip 200 tūkst. žmonių. Minsko režimas į šias demonstracijas atsakė represijomis – buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų buvo sumušti policijos. Pagrindiniai Baltarusijos opozicijos veikėjai buvo pasiųsti už grotų arba priversti išvykti iš šalies.

A. Lukašenka savo oponentus smerkė kaip „užsienio marionetes“ ir kaltino Jungtines Valstijas bei jų sąmokslininkas planavus nuversti jo vyriausybę.

Pastarosiomis savaitėmis valdžia vėl suintensyvino spaudimą oponentams, surengusi šimtus reidų prieš nepriklausomus žurnalistus ir demokratijos aktyvistus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų