Pereiti į pagrindinį turinį

M. Carney: Anglijos banko veiksmai sušvelnino neigiamas „Brexit“ pasekmes

2016-09-07 16:53 diena.lt inf.

Priemonės, kurių Didžiosios Britanijos centrinis bankas – Anglijos bankas – ėmėsi po šalies sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos sumažino riziką, jog materializuosis rizikos veiksniai, apie kurios banko atstovai kalbėjo prieš referendumą, trečiadienį kalbėdamas parlamente sakė banko vadovas Markas Carney (Markas Karnis).

Markas Carney
Markas Carney / Scanpix nuotr.

„Faktiškai Jungtinės Karalystės finansų sistema sėkmingai susidorojo su rinkos svyravimais“, kilusiais dėl „Brexit“, kam iš dalies įtakos turėjo Anglijos banko veiksmai, sakė jis ir pridūrė, kad

„Jungtinės Karalystės ekonominiai statistiniai duomenys gerėja “ iš dalies dėl centrinio banko veiksmų.

Rugpjūčio 4 d. Anglijos bankas sumažino bazinė palūkanų normą nuo 0,5 proc. iki 0,25 proc. – naujo istorinio minimumo. Ankstesnis normos dydis nebuvo keičiamas nuo 2009 metų kovo.

Be to, JK centrinis bankas išplėtė savo aktyvų supirkimo programą 60 mlrd. svarų iki 435 mlrd. svarų sterlingų. Iki tol programa iš esmės buvo įšaldyta, nes jai skirtos lėšos pasibaigė dar2013 metų spalį.

Kalbėdamas parlamente M. Carney kai kurių parlamentarų buvo kritikuojamas dėl to, kad esą „persistengė su savo perspėjimais dėl „Brexit“ ekonominių pasekmių“ ir „per smarkiai sureagavo“ į referendumo pasekmes, rašo britų finansų dienraštis „The Financial Times“.

Atsakydamas į kritiką Anglijos banko vadovas pareiškė, kad „yra visiškai ramus dėl Monetarinės politikos komiteto ir Finansinės politikos komiteto atstovų komentarų“.

„Rinkos įvykiai bei spaudimas dėl likvidumo, su kuriuo mes susidūrėme, visiškai pagrindžia veiksmus, kurių mes ėmėmės“, – sakė jis.

Dar prieš birželio 23 d. įvykusį referendumą M. Carney teigė, kad „Brexit“ Britanijoje gali sukelti techninę recesiją. Trečiadienį jis pareiškė, kad Anglijos banko veiksmų dėka, recesijos tikimybė Britanijoje sumažėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų