Pereiti į pagrindinį turinį

N. Modi, JAV debiutavęs kaip roko žvaigždė, žada Indijai pasididžiavimą savimi

2014-09-29 11:35 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis), kuris Jungtinėse Valstijose buvo sutiktas kaip kokia roko žvaigždė, prieš savo pirmąjį viršūnių susitikimą Baltuosiuose rūmuose žadėjo sukurti stiprią, savimi pasitikinčią šalį.

Masiškai pademonstruodami paramą dešiniųjų lyderiui, kurį Vašingtonas kažkada ignoravo, maždaug 18,5 tūkst. indų kilmės žmonių iš visos Amerikos ir Kanados sekmadienį susigrūdo į Niujorko areną „Madison Square Garden“, kur skandavo jo vardą ir demonstravo marškinėlius su jo atvaizdu.

N.Modi, kuris pirmadienį bus iškilmingai priimtas Baltuosiuose rūmuose, pakartojo rinkimų kampanijos pažadus per biurokratijos racionalizavimą išlaisvinti Indijos ekonominį potencialą.

Jis gyrė indų kilmės amerikiečius už profesine sėkme rodomą pavyzdį.

„Buvo laikas, kai žmonės galvojo, kad mes esame gyvačių kerėtojų šalis, – sakė N.Modi. – Mūsų žmonės žaisdavo su gyvatėmis, bet dabar jie žaidžia su pele ir ta pelė verčia suktis visą pasaulį“.

N.Modi pažadėjo, kad bus pradėtos išduoti visą gyvenimą galiojančios vizos indų kilmės užsieniečiams ir, paremdamas ankstesnės vyriausybės pasiūlymą, bet nenurodydamas datos, pridūrė, kad vizos JAV piliečiams bus išduodamos jau atvykus.

N.Modi, kuris per balandį ir gegužę vykusius rinkimus pasiekė didžiausią Indijoje pergalę per tris pastaruosius dešimtmečius, savo kritikams, kurie ragino jį greičiau pradėti reformas, atsikirto primindamas savo kuklią pradžią paauglystėje, kai turėjo arbatos kioską.

„Žmonės teiraujasi dėl didelės vizijos? Na, atvykau čia pardavinėdamas arbatą“, – sakė N.Modi, kurio žodžius palydėjo audringi plojimai.

Indijos premjeras, kuris valandą be jokių užrašų kalbėjo hindi kalba, pridūrė: „Aš labai kuklus žmogus, štai kodėl planuoju daryti didelius dalykus kukliems žmonėms“.

Jis išvardijo pažadus, tarp kurių buvo pažadai pastatyti daugiau tualetų ir išvalyti šventąją Gangos upę.

Atkreipdamas dėmesį į JAV lyderių pareiškimus, kad 21-ajame amžiuje dominuos Azija, N.Modi pažymėjo: „Ir kai kas sako, kad tai bus Indijos šimtmetis. Indija turi pajėgumų pasiekti tą potencialą“.

Šeštadienį debiutuodamas Jungtinėse Tautose (JT) N.Modi išdėstė pasaulėžiūrą, kurią suformavo senovinė tradicija ir kuria akcentuojamas daugiašališkumas bei joga.

Ne taip kaip dauguma Indijos pareigūnų, kurie per tarptautinius susitikimus kalba angliškai, N.Modi į JT Generalinę Asamblėją kreipėsi hindi kalba ir pasakė kalbą, kurioje buvo daug dvasinių poteksčių.

„Kiekvienos tautos pasaulėžiūrą formuoja jos civilizacija ir filosofinė tradicija. Senovinė Indijos išmintis mato pasaulį kaip vieną šeimą“, – sakė N.Modi, kuris vilkėjo puikiai pasiūtą juodą švarką stačia apykakle.

„Tai ši begalinė minties srovė teikia Indijai nepajudinamą tikėjimą daugiašališkumu“, – sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų