Pereiti į pagrindinį turinį

Naujasis NATO pajėgų vadas Europoje įves kitą tvarką?

2016-04-22 14:35
Curtis Scaparrotti
Curtis Scaparrotti / Scanpix nuotr.

Generolas Curtis Scaparrotti, būsimasis NATO pajėgų Europoje vadas, teigia, kad nuolat dislokuota papildoma JAV šarvuotoji brigada Rytų Europoje Rusiją atgrasytų veiksmingiau negu besikeičiančios pajėgos, kurias siūlo jį nominavęs JAV prezidentas.

NATO viršūnių susitikime politiniai Aljanso vadovai tikriausiai sutars tik dėl besikeičiančių pajėgų. Senato posėdyje generolas taip pat pabrėžė, kad Amerika turėtų Ukrainai tiekti ginklų, tokių kaip prieštankinės raketos „Javelin“.

Būsimasis NATO pajėgų Europoje vadas nori didesnio Pentagono buvimo priešakinėse Aljanso valstybėse, negu siūlo Baltieji rūmai ir sutinka NATO politiniai lyderiai. Generolas C. Scaparrotti Senato gynybos komitetui, vadovaujam Johno McCaino, pareiškė, kad Rusija yra didžiausia grėsmė Jungtinėms Valstijoms. Paklaustas, kaip reikėtų geriau atgrasyti Rusiją, C. Scaparrotti pareiškė, kad neužtenka dabartinių planų siųsti papildomus 4,5 tūkst. karių, kurie kas devynis mėnesius keistųsi.

„Manau, kad nuolat dislokuota brigada Europoje būtų geriausia. Nuolatinė brigada sukuria tvirtesnius, ilgalaikiškesnius santykius su mūsų partneriais, su kuriais dirbama kiekvieną dieną. Laikui bėgant tai padaroma geriau, negu padarytų besikeičiančios pajėgos. Kuriami santykiai ir veikimo procedūros su visais šiais sąjungininkais ir pajėgomis Europoje. Taigi jos suteikia daugiau turinio, daugiau stiprybės kurti santykius“, – aiškino C. Scaparrotti.

C. Scaparrotti pakeis Philipą Breedlove`ą, kuris per trejus metus pagarsėjo tiesmukiškais patarimais. Jis sustiprino NATO oro policijos misiją ir žvalgybos misiją Baltijos šalyse. Jis pirmasis užsiminė apie Rusijos kuriamą gynybos sistemą Kaliningrado srityje ir perspėjo, kad jeigu NATO nieko nedarys, Baltijos šalis apsaugoti taps itin sudėtinga.

Keturių žvaigždučių generolas C. Scaparrotti siūlo dar griežčiau reaguoti į Rusijos grasinimus, tokius kaip Rusijos naikintuvai, praskridę pro NATO eskadrinį minininką Baltijos jūroje ir žvalgybos lėktuvą.

„Turėtume vykdyti laivybą ir skraidyti visur, kur leidžia tarptautinė teisė, ir turėtume būti stiprūs, tvirti ir nuoseklūs“, – pabrėžia naujasis NATO pajėgų Europoje vadas.

Prezidento Baracko Obamos nominuotas generolas paliko Senatui gerą įspūdį ir dėl to, kad prieštaravo B. Obamos administracijai ir siūlė tiekti gynybos ginklus Ukrainai, tokius kaip prieštankinės raketos „Javelin“.

Generolas iki šiol vadovavo pajėgoms Pietų Korėjoje. Rusijai tampant didžiausia grėsme saugumui jis galės pritaikyti savo žinias, kaip palaikyti nuolatinę karių parengtį, bet pajėgų visoje Europoje turės tiek, kiek Pietų Korėjoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų