Pereiti į pagrindinį turinį

Nesėkmės džentelmenai

2009-04-30 09:00
Teisingumas: sulaikyti Somalio piratai dažniausiai teisiami greta esančioje Kenijoje.
Teisingumas: sulaikyti Somalio piratai dažniausiai teisiami greta esančioje Kenijoje. / AFP nuotr.

Nuo Somalio piratų nusisuko sėkmė. Po to, kai 13 jūros plėšikų sulaikė Ispanijos kariškiai, apie sulaikytuosius pranešė ir Rusijos laivynas.

Šalies Gynybos ministerijos teigimu, Rusijos karo laivyno eskadrinis minininkas antradienį netoli Somalio krantų sučiupo net 29 įtariamuosius. "Admiral Pantelejev" antradienį 14.12 val. Grinvičo (17.12 val. Lietuvos) laiku sulaikė valtį, kuria plaukė piratai. Iš viso buvo suimti 29 asmenys", – sakoma ministerijos pranešime. Laive kariškiai rado septynis kalašnikovus, įvairių kalibrų lengvųjų ginklų, palydovinės navigacijos prietaisų ir daug iššautų tūtelių.

Kaip pranešama, sulaikytiesiems gresia teismas. Tačiau kur jie bus teisiami, dar neaišku. Dauguma bylų, susijusių su šiame regione per pastaruosius metus smarkiai pagausėjusiais piratavimo atvejais, dažniausiai buvo nagrinėjamos Kenijoje. Šiuo metu Somalio uostamiestyje Mombasoje teismo laukia 11 piratavimu įtariamų Somalio piliečių, kuriuos Prancūzijos karo laivynas sulaikė atviroje jūroje. Tačiau vienas paauglys somalietis, kurį atviroje jūroje suėmė JAV pajėgos, už piratavimą bus teisiamas Niujorke. Tokio pobūdžio byla Jungtinėse Valstijose bus svarstoma pirmąkart per pastarąjį šimtmetį, o kaltinamajam gali būti skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

Somalyje, kur centrinė vyriausybė praktiškai neturi galios nuo 1991 m., piratai laiko pagrobę bent 16 laivų ir daugiau nei 250 jūreivių, už kuriuos reikalauja išpirkų. Dažniausiai piratai puola tanklaivius ar krovininius laivus. Tačiau neseniai jie bandė užgrobti Italijos kruizinį laivą "Melody". Iš pradžių buvo pranešama, kad nuo užpuolikų keleivius apgynė apsaugos darbuotojai, tačiau vėliau paaiškėjo, kad kovojo ir patys keleiviai.

Kaip rašo Vokietijos leidinys "Spiegel", artėjančius banditų katerius pasitikti buvo pasirengę ir keleiviai. Ant laivo užlipti bandžiusius piratus jie apmėtė kėdėmis ir stalais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų