Pereiti į pagrindinį turinį

Nevykėlis daktaras Hausas

2010-11-13 23:59

Serialo "Daktaras Hausas" herojus stebina ne tik savo elgesiu, bet ir sėkmingu pacientų gydymu, o daktaras Jayantas Patelas – gebėjimu dėl neišmanymo žudyti pacientus ir likti nenubaustam. Dabar J.Patelas – kalėjime, o daktaras Hausas – vis dar ekranuose.

Visiškai bankrutavo

Prieš penkerius metus, būdamas ligoninės Australijos Bandabergo miesto chirurgijos skyriaus vadovu, J.Patelas gaudavo šešiaženklį atlyginimą. Dabar jis net negali nusisamdyti advokato, kaip rašo televizijos CNN naujienų tinklalapis, kad paduotų apeliaciją.

Liepą 60-metis chirurgas buvo nuteistas septyneriems metams kalėjimo už netyčinę trijų pacientų žmogžudystę ir ketvirtojo sunkų kūno sužalojimą. Tai kulminacija vienos skandalingiausių istorijų Australijos medicinoje.

Įtarimai nuo pirmų dienų

Pasak seselės Toni Hoffman, pavojaus skambutis suskambo, vos J.Patelas tapo ligoninės direktoriumi 2003 m. Jis tuomet atliko stemplės gektomiją 46-erių Jamesui Phillipsui. Seselė pasakojo, kad pacientas labai blogai jautėsi, bet J.Patelas tvirtino, jog jo būklė stabili. Po dviejų dienų J.Phillipsas mirė. T.Hoffman pateikė skundą dėl gydytojo darbo.

"Bėgant laikui daugėjo pacientų, kuriems pasireiškė komplikacijos, sunkios infekcijos", – pasakojo seselė.

Skundų dėl J.Patelo veiklos taip pat daugėjo.

Tuoj po 50-ųjų savo vedybų metinių 77-erių Gerry Kempsui buvo diagnozuotas vėžys ir J.Patelas jam atliko stemplės gektomiją.

"Gydytojas sakė, kad operacija pavyko puikiai", – pasakojo G.Kempso žmona Judy. Tačiau vyrui buvo nustatytas vidinis kraujavimas ir J.Patelo nuomonė radikaliai pasikeitė.

"Jis pasakė: "Nežinau, kur kraujuoja, ir nieko negaliu padaryti", – prisiminė moteris

G.Kempsas netrukus po tokios diagnozės mirė, tuomet net trys seselės oficialiai apskundė J.Patelą.

Niekas nereagavo

Per dvejus metus, kol jis dirbo Bandabergo ligoninėje, daugiau nei 20 skundų dėl jo veiklos parašė pacientai ir bendradarbiai. Tačiau valdžia nesiėmė priemonių ir J.Patelą vertino kaip darbštų ir atsidavusį chirurgą.

"Po mano skundo rajono pareigūnams jis gavo mėnesio darbuotojo apdovanojimą", – pasakojo T.Hoffman.

Tuomet seselė kreipėsi į spaudą. Ji dienraščio "The Australian" žurnalistui Hedley Thomasui papasakojo apie pacientus, kurie buvo sužaloti ar net mirė dėl J.Patelo neišmanymo ir neteisingų diagnozių. Dauguma kitų seselių patvirtino šiuos žodžius, o viena jų užsiminė: "Negalima tokiu blogu chirurgu tapti per naktį."

Negraži praeitis

Todėl H.Thomasas paprasčiausiu būdu – per "Google" naršyklę – patikrino gydytojo praeitį. Nuojauta pasitvirtino: JAV Oregono valstijoje speciali komisija nustatė, kad J.Patelas padarė didelių klaidų, nesirūpino pacientais, o jo chirurgo praktika buvo apribota – jam neleista daryti tam tikrų operacijų ir prieš imdamasis kokių nors veiksmų jis buvo įpareigotas pasitarti su kitu gydytoju.

Tačiau Australijos valdžia nusamdė J.Patelą ir net nežvilgtelėjo į jo nuobaudas.

"Kitą dieną mes pirmame puslapyje išspausdinome straipsnį, pavadintą "Kodėl jie nepatikrino?", – pasakojo žurnalistas.

Tai sukėlė tikrą sprogimą. Buvo sudaryta tyrimo komisija, policija taip pat ėmėsi veiksmų, o J.Patelas tapo žinomas kaip Daktaras Mirtis – šią pravardę pirmasis jam davė vienas bendradarbių dar pačioje jo veiklos pradžioje.

"Nuoširdžiai tikiu, kad jis nieko nedarė iš piktos valios, – kalbėjo seselė T.Hoffman. – Manau, jis paprasčiausiai neturėjo įgūdžių."

Teismai dar tęsis

Dabar J.Patelas laukia, kad valstybė skirtų advokatą paduoti apeliacijai. Jis teigia, jog teismo sprendimas buvo neteisingas ir septyneri metai kalėjimo – per didelė bausmė. Tačiau prokuroras mano atvirkščiai – kad bausmė per švelni.

Be to, J.Patelui dar gresia kaltinimai sunkiu kūno sužalojimu, septyni kaltinimai sukčiavimu ir vienas bandymu sukčiauti.

Tuo metu Kvynslando valstija išmokėjo kompensacijas beveik 300 Daktaro Mirties pacientų. Tačiau dalis jų siekia daugiau pinigų ir tikisi patraukti valdžios asmenis atsakomybėn, nes šie leido J.Patelui įsidarbinti Bandaberge.

Tiesa, po skandalo darbo neteko ne tik ligoninės generalinis direktorius, bet ir daug aukštų valdininkų. Vis dėlto nė vienas jų nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų