Pereiti į pagrindinį turinį

Nubaudė kritiką

2012-09-15 23:59

Ugningomis kalbomis ir net keiksmažodžiais vakar baigėsi Rusijos Valstybės Dūmos balsavimas, po kurio parlamentaro mandato neteko Kremliaus kritikas, opozicinės partijos "Teisingoji Rusija" narys Genadijus Gudkovas.

"Tai susidorojimas"

Valstybės Dūma 291 balsu prieš 150 nutarė pašalinti G.Gudkovą dėl įtariamų verslo interesų, besikertančių su parlamento nario pareigomis.

Po balsavimo pašalintas deputatas iš tribūnos rėžė ugningą kalbą. Jis teigė, kad tapo politinio susidorojimo auka ir kad šis skandalingas įvykis stumia šalį į pilietinį karą.

"Tai kerštas už mūsų itališką streiką, kerštas už protestą Bolotnajos aikštėje... Tai susidorojimas, o ne teismas. Ir tai, kas šiandien čia vyksta, yra gėda valstybei. Užuot išsiaiškinus viską per teismus, nuspręsta balsavimu pribaigti išvietėje savo politinius oponentus", – kalbėjo G.Gudkovas, paminėdamas garsiąją prezidento Vladimiro Putino frazę.

Paskutinius deputato žodžius, tartus iš tribūnos, palydėjo iš salės mesta replika: "Judas!" Į tai už kamerų objektyvų pasigirdo vienas riebiausių rusiškų keiksmažodžių – oponentus veikiausiai toli pasiuntė pats G.Gudkovas.

Kaltinimai neteisėta veikla

Atimti deputato mandatą iš G.Gudkovo pasiūlė prokuratūra, pareiškusi, kad išrinktas į Valstybės Dūmą jis tęsė verslo veiklą Bulgarijoje ir vadovavo bendrovei "Kolomenskij stroitel".

Prokurorai pateikė Maskvoje liepos 5 d. vykusio bendrovės vadovų susitikimo protokolą, kurį pasirašė G.Gudkovas, jo žmona Marija bei kiti asmenys ir taip pratęsė direktoriaus Sergejaus Galkino įgaliojimus penkeriems metams.

G.Gudkovas tikina, kad nei jis, nei žmona tą dieną negalėjo būti sostinėje, ir reikalauja atlikti dokumento ekspertizę.

Prarado neliečiamybę

G.Gudkovas buvo vienas svarbiausių veikėjų, organizuojant masines demonstracijas prieš V.Putino valdymą, kurios krėtė Rusiją nuo pernai gruodžio. Vyriausybės politiką paprastai palaikančiame parlamente jis buvo vienas iš nedaugelio veikėjų, kuris tulžingai kritikuodavo Kremlių.

Kai kurie opozicijos deputatai teigė, kad atimti deputato mandatą iš G.Gudkovo buvo skubama prieš trečiąjį "Milijonų maršą", kuris šiandien vyks visoje Rusijoje – nuo Sankt Peterburgo iki Novosibirsko. Policija dabar galės suimti deputato neliečiamybę praradusį politiką.

Po vakarykščio Valstybės Dūmos posėdžio G.Gudkovas sakė žurnalistams, kad bėgti iš šalies nesiruošia ir baudžiamojo persekiojimo nebijo.

"Aš išeinu, kad grįžčiau ir pastatyčiau naują Rusiją", – ryžtingai pareiškė jis.


Trečiasis "Milijonų maršas"

Šiandien visuose didžiuosiuose Rusijos miestuose vyks jau trečioji masinė protesto akcija "Milijonų maršas". Pirmi du vyko gegužės 6-ąją ir birželio 12-ąją.

Maskvoje opozicija rengs eitynes nuo Puškino aikštės iki Sacharovo prospekto, kur vyks mitingas. Sostinės valdžia pirmą kartą sutiko opozicijos akcijai užtverti vidinę žiedinę gatvę – Sodo žiedą.

Protesto akcijos, kurioje pirmą kartą dalyvaus mokytojai ir komunistai, dalyviai reikalaus dialogo su valdžia, tiesioginio eterio pagrindinėse televizijose, taip pat paleisti politinius kalinius. Be to, skambės reikalavimai surengti priešlaikinius parlamento rinkimus ir keisti rinkimų įstatymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų