Pereiti į pagrindinį turinį

"Nužudyta už tiesą"

2009-07-17 23:59

Čečėnijos sostinėje pagrobta, o po kelių valandų rasta nužudyta Rusijos žmogaus teisių gynėja, organizacijos "Memorial" darbuotoja Natalija Estemirova.

"Kas bus kitas?"

Keli šimtai žmonių – kolegos, žurnalistai ir N.Estemirovos pagalbos sulaukę žmonės – vakar susirinko skvere prie "Memorial" būstinės pagerbti moters atminimo. Kalbų niekas nesakė, dauguma žmonių verkė. Ant paminklo nužudytiems žurnalistams buvo pakabinta N.Estemirovos nuotrauka su užrašu: "Kas bus kitas?"

Baltu automobiliu atvažiavę nusikaltėliai trečiadienio rytą pagrobė žmogaus teisių gynėją prie pat jos namų Čečėnijos sostinėje Grozne. Po kelių valandų moters kūnas su šautinėmis žaizdomis rastas gretimoje Ingušijoje.

"Mums iš kaimynų pasakojimo pavyko nustatyti, kad iš namų į darbą ji išėjo 9.30 val. Nepažįstami asmenys atvykę baltu septintuku įstūmė ją į mašiną", – agentūrai pasakojo Grozno "Memorial" skyriaus darbuotoja Jekaterina Sokirianskaja.

Įtarimai – R.Kadyrovui

Teisėsauga tiria keturias žmogžudystės versijas. Pasak pareigūnų, N.Estemirova galėjo būti nužudyta dėl jos visuomeninės veiklos, siekiant apiplėšti arba dėl buitinių problemų šeimoje. Prokurorai taip pat neatmeta galimybės, kad moterį nužudė organizuotos nusikalstamos grupuotės, siekdamos diskredituoti Čečėnijos respublikos vadovybę ir teisėsaugą.

Rusijos žmogaus teisių organizacijos "Memorial" vadovas Olegas Orlovas turi kitokią versiją. Dėl žiauraus nusikaltimo jis apkaltino Kremliaus remiamą Čečėnijos lyderį Ramzaną Kadyrovą.

"Aš žinau, esu tikras, kas kaltas dėl N.Estemirovos nužudymo, mes visi jį žinome – tai R.Kadyrovas, – išplatintame pareiškime teigė O.Orlovas. – Jis grasino Natalijai, ją įžeidė ir laikė asmenine prieše. Mes nežinome, jis pats davė nurodymą ar tai padarė jo artimi sėbrai, siekdami pamaloninti savo bosą."

Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas trečiadienį išreiškė pasipiktinimą dėl šio žiauraus nužudymo ir pažadėjo asmeniškai kontroliuoti tyrimo eigą. Oficialiai pasipiktino ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Tačiau įtakingiausios tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, tokios kaip "Human Rights Watch" ir "Amnesty International", irgi neabejoja, kad Čečėnijos valdžia susijusi su šiuo nusikaltimu.

Paviešino valdžios nusikaltimus

50 metų N.Estemirova buvo pirmoji nužudytos Rusijos žurnalistės Anos Politkvovskajos premijos laureatė, taip pat už savo darbą buvo gavusi daug kitų apdovanojimų. Moteris viešino faktus apie valdžios nusikaltimus neramumų krečiamoje Čečėnijos respublikoje.

"Nužudyta už tiesą", – ketvirtadienį skelbė antraštė dienraštyje "Novyje Izvestija", jis taip pat pabrėžė, kad N.Estemirova iki paskutinės savo gyvenimo dienos informavo visuomenę apie Rusijos kariškių ir čečėnų pajėgų vykdytus nusikaltimus.

Laikraštis "Komersant" pabrėžė, kad duomenų apie grobimus ir žmogžudystes be teismo nuosprendžių, kuriuos vykdė ir federalinių, ir vietos teisėsaugos institucijų agentai, rinkimas dažnai erzino Čečėnijos valdžią.

"Atsitiktinai prieš pat žmogžudystę Čečėnijos žmogaus teisių ombudsmenas Nurdis Nuchažijevas paskambino į "Memorial" skyrių Grozne pasiskųsti, esą N.Estemirova teigia atsisakanti įžvelgti teigiamų permainų ir reikalaujanti paviešinti visas negeroves", – ketvirtadienį rašė Rusijos dienraštis "Gazeta".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų