Pereiti į pagrindinį turinį

Oponentai svaidėsi kaltinimais

2008-10-09 09:00
Oponentai svaidėsi kaltinimais
Oponentai svaidėsi kaltinimais / AFP nuotr.

Respublikonas Johnas McCainas ir demokratas Barackas Obama antradienį atkakliai atakavo vienas kitą finansų krizės ir užsienio politikos klausimais.

B.Obama tvirtino, kad būtina labiau rūpintis visuomenės vidurine klase ir kad J.McCaino siūlymas sumažinti mokesčius atneštų naudos tik turtuoliams. Pastarasis atkakliai gynė sprendimą išpirkti iš bankų blogus kreditus ir  kaltino B.Obamą, kad šis nori didinti mokesčius.

Kalbėdamas apie užsienio politiką B.Obama kritikavo respublikonus už tai, kad šie prarado sąjungininkų pasitikėjimą. J.McCainas atrėžė, kad jo varžovas per trumpą politinę karjerą dar nesuvokė pavojaus JAV nacionaliniam saugumui.

Pamiršo korektiškumą

Per debatus kandidatai tolydžio kreipdavosi vienas į kitą, tačiau retsykiais imdavo kalbėti taip, lyg varžovo šalia nebūtų.

"Senatorius B.Obama buvo neteisus kalbėdamas apie karą Irake. Jis buvo neteisus, kai Rusija užpuolė Gruziją. Mieli draugai, mes neturime laiko mokytis dirbdami atsakingą darbą", – į žiūrovus kreipėsi J.McCainas.

J.McCainas, daugelio kritikuotas už tai, kad per pirmuosius debatus, vykusius prieš dvi savaites, retai tepažvelgdavo į B.Obamą, ir vėl negalėjo nuslėpti nemėgstantis savo oponento. Karštai ginčydamasis dėl energetikos apie savo varžovą jis pasakė "tas".
Įtampa smarkiai pakilo debatams pasisukus prie nacionalinio saugumo klausimų. J.McCainas pacitavo posakį, kad Jungtinės Valstijos turėtų kalbėti švelniai, bet nešiotis didelę lazdą, ir griežtai kritikavo varžovą, kuris, pasak jo, mėgsta garsiai kalbėti.

B.Obama atkirto: "Senatorius J.McCainas sako: žinote, aš esu visiškai žalias ir tik postringauju. Tai žmogus, kuris dainavo "bombarduoti, bombarduoti, bombarduoti Iraną", kuris ragino sunaikinti Šiaurės Korėją. Nemanau, kad tai švelnaus kalbėjimo pavyzdys."

Debatus laimėjo B.Obama

Iškart po šių debatų – jie buvo antri iš trejų numatytų – JAV televizijų surengtos apklausos parodė, kad, žiūrovų nuomone, juos laimėjo B.Obama.

J.McCainas buvo smarkiai spaudžiamas gelbėti savo kampaniją. Apklausos rodo, kad visos šalies mastu ir svarbiausiose valstijose populiarumu jis vis labiau atsilieka nuo B.Obamos, o iki lapkričio 4-osios rinkimų – mažiau nei mėnuo.

Prieš rinkimus – politinis filmas

Spalio 17 d. Jungtinėse Valstijose pasirodys Oliverio Stone'o satyrinis filmas "W", kuriame pasakojama apie prezidento George'o W.Busho gyvenimą ir politinį palikimą.
Dabartinį JAV prezidentą vaidina aktorius Joshas Brolinas. Viename šmaikščių epizodų jis sėdi Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete, juodais kaubojiškais batais apautas kojas užsikėlęs ant stalo. Tačiau kritikams labiau patiko viceprezidentą Dicką Cheney vaidinantis Richardas Dreyfussas, kuris, kimšdamas mėsainį, aiškina šalies vadovui savo Vieno procento teoriją: jeigu atsirastų bent vieno procento tikimybė, kad Pakistano mokslininkai padeda teroristams kurti branduolinį ginklą, JAV turėtų reaguoti, tarsi tai būtų tikras faktas.

"Jūs tikrai kvatositės – jis toks kvailas ir nerangus, bet kartu ir užsispyręs, – apie filmo pagrindinį herojų sakė režisierius O.Stone'as. – Jei G.W.Bushas būtų kariavęs Vietname, jis niekada nebūtų paskelbęs karo Irakui. O jei būtų vadovavęs šaliai, kai kilo Kubos branduolinė krizė, branduolinis karas būtų neišvengiamas ir mus visus nušluotų nuo žemės paviršiaus."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų