Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulis paminėjo "laimingiausią dieną"

2009-11-10 23:59
Minios: įvykio, kuris paspartino Vokietijos susivienijimą, Geležinės uždangos griūtį ir Sovietų Sąjungos žlugimą, metinių proga į Berlyną suvažiavo tūkstančiai turistų.
Minios: įvykio, kuris paspartino Vokietijos susivienijimą, Geležinės uždangos griūtį ir Sovietų Sąjungos žlugimą, metinių proga į Berlyną suvažiavo tūkstančiai turistų. / "Reuters" nuotr.

Buvę ir esami pasaulio valstybių lyderiai vakar su miniomis žmonių Vokietijoje paminėjo 20-ąsias Berlyno sienos, kuri simbolizavo pasaulį padalijusį Šaltąjį karą, griūties metines.

1989 m. lapkričio 9-oji

Praėjusį ketvirtadienį prie Brandenburgo vartų įspūdingą nemokamą koncertą, kurio klausėsi 10 tūkst. žmonių minia, surengė airių rokeriai "U2". Jie atliko baladę "One", kuri buvo parašyta Berlyne ir iš dalies įkvėpta sienos griūties.

Penktadienį menininkai atidengė restauruotus piešinius ant išlikusios Berlyno sienos dalies vadinamojoje Rytų galerijoje.

Savaitgalį Vokietijos laikraščių puslapiuose dominavo atsiminimai apie 1989 m. lapkričio 9-ąją, o televizijos stotys rodė dokumentinę medžiagą, liudininkų pasakojimus ir diskusijas apie tą įvykį, kuris pakeitė Europos veidą.

"Nedaug buvo tokių radikalių ir taip iškart matomų istorinių takoskyrų kaip 1989 m. lapkričio 9-oji, – redaktoriaus skiltyje rašė dienraštis "Koelnische Rundschau". – Visi, stovėję prieš pat aštuonias prie Brandenburgo vartų, turėjo manyti, jog tai absurdiška svajonė – kad po kelių valandų ant sienos viršaus bus minia žmonių."

Aibė garbių svečių

Pirmadienį metinių renginiuose Vokietijos sostinėje dalyvavo pagrindinės to laikotarpio, kuri išaušo Rytų Europoje žlungant komunizmui, figūros: buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir Lenkijos "Solidarumo" legenda Lechas Wałęsa. Prie jų prisidėjo po karo Vokietiją okupavusių šalių lyderiai, tik Jungtinėms Valstijoms atstovavo valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuri paragino dėti naujas transatlantines pastangas, kad būtų išvaduoti tie, kurie vis dar yra prislėgti.

"Mūsų istorija nesibaigė tą vakarą, kai griuvo siena, – metinių išvakarėse dabartiniams ir buvusiems Europos ir JAV politikos veikėjams Berlyne sakė H.Clinton. – Kad suteiktume laisvę platesniam žmonių ratui, negalime sutikti, kad laisvė nepriklauso visiems žmonėms. Negalime leisti, kad ideologijos priespaudą pakeistų religija ar gentimi apibrėžiama ir teisinama priespauda."

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vadovaujamose iškilmėse ir dvišaliuose susitikimuose dalyvavo britų ministras pirmininkas Gordonas Brownas, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Visiškai nesitikėjo

A.Merkel, kuri tuo metu, kai griuvo 155 km ilgio siena, dirbo moksline bendradarbe Rytų Berlyne, šį savaitgalį sakė, kad diena, kai griuvo siena, buvo laimingiausia per Vokietijos pastarojo laikotarpio istoriją.

Pasak kanclerės, tai, kaip baigėsi Europos padalijimas pokario metais, buvo visiškai netikėta. "Sienos griūties 20-osios metinės turėtų visiems mums priminti, kokia nepaprasta sėkmė mums buvo tai, kad Europa ir Vokietija susivienijo", – laikraščio "Bild" pirmadienio numeriui sakė komunistinėje Rytų Vokietijoje užaugusi A.Merkel.

Garbė atiteko L.Wałęsai

Be įvairių linksmybių ir renginių, vakar buvo nuversta tūkstančio ryškiai nudažytų milžiniškų domino kauliukų siena. Ji buvo pastatyta 1,5 km ruože toje vietoje, kur stovėjo Berlyno siena.

Garbė nugriauti simbolinę Berlyno sieną atiteko Lenkijos eksprezidentui ir buvusiam "Solidarumo" lyderiui L.Wałęsai. Anksčiau buvo pranešimų, kad "Berlyno sieną" griaus arba jis, arba buvęs Sovietų Sąjungos lyderis M.Gorbačiovas.

L.Wałęsa taip pat pasakė trumpą kalbą ir priminė 1980 m. įvykius Gdanske, kurie, jo teigimu, buvo Geležinės uždangos griūties pradžia.

V.Putiną kankina nostalgija VDR

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas (nuotr.), sekmadienį pirmą kartą taip atvirai kalbėdamas apie savo, kaip KGB agento, darbą Rytų Vokietijai priklausiusiame Dresdene, sakė, kad jaučia nostalgiją buvusiai Vokietijos Demokratinei Respublikai (VDR).

Interviu televizijai NTV V.Putinas pasakojo, kad turi gerų atsiminimų apie savo darbą Dresdene 1985–1990 m., kur mokėsi vokiečių kalbos, dalyvaudavo ekskursijose į kalnus ir bendraudavo su kolegomis iš Rytų Vokietijos.

"Vis dar prisimenu tą šilumą ir draugiškumą, – sakė jis. – Esu labai už tai dėkingas. Jaučiu šiokią tokią nostalgiją. Tačiau matome, kaip vystosi Federalinė Respublika (susivienijusi Vokietija), ir džiaugiamės, kad palaikome gerus santykius. Todėl, žinoma, bet kokia nostalgija yra antraeilė."

Pirmą kartą atskleisdamas detales apie savo praeitį žvalgybos tarnyboje, Rusijos premjeras darbo Rytų Vokietijoje metus pavadino ne blogiausiais savo gyvenimo metais ir pridūrė: "Net pasakyčiau, kad tai buvo geri metai."

"Susidraugavome su kolegomis, pažinome pasaulį, kuris mums buvo naujas, mokėmės kalbos ir palaikėme ryšius su žmonėmis. Mūsų vaikai ėjo į vokiečių darželį. Kalbėdavomės su kaimynais, – pasakojo V.Putinas. – Palaikėme ryšius ne tik su kolegomis iš Valstybės saugumo ministerijos ("Stasi"), bet ir iš kitų sričių."

Berlyno sienos vaizdas V.Putinui pasirodė nenatūralus ir nerealus, o dėl Vokietijos padalijimo po Antrojo pasaulinio karo jis kaltino sąjungininkus vakariečius, nes valdant Josifui Stalinui "sovietų diplomatija niekada neturėjo užduoties padalyti Vokietiją".

V.Putinas taip pat gyrė tai, kad Berlyno sienos griūtis lygiai prieš 20 metų buvo taiki: "Šis skausmingas reikalas buvo išspręstas idealiai, nepraliejant kraujo ir gerbiant žmones abiejose pusėse."

Rusijos premjeras nurodė, kad teikia didelę reikšmę Rusijos ir dabartinės Vokietijos santykiams, ir vylėsi, kad prie to kukliai prisidėjo jo paties patirtis apie šią šalį. Buvusį Vokietijos kanclerį Gerhardą Schroederį jis pavadino draugu, taip pat sakė, kad palaikė nuostabius asmeninius ir dalykinius santykius su dabartine kanclere Angela Merkel, nors ji ir yra iš kitos partijos.

"Suprantame, kad mums reikia vieniems kitų. Ir tai svarbiausia", – pabrėžė V.Putinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų