Pereiti į pagrindinį turinį

Pi­ra­tams pa­skelb­tas ka­ras

2008-06-04 09:00
Pi­ra­tams pa­skelb­tas ka­ras
Pi­ra­tams pa­skelb­tas ka­ras

Jung­ti­nės Tau­tos (JT) nu­spren­dė pa­da­ry­ti ga­lą So­ma­lio pi­ra­tų sa­vi­va­lei. Šios ša­lies te­ri­to­ri­niuo­se van­de­ny­se vai­ky­ti jū­rų plė­ši­kus ga­lės už­sie­nio ka­ro lai­vai.

Ki­tur pi­ra­tai siaus to­liau

Per ar­ti­miau­sius še­šis mė­ne­sius vi­sos pa­sau­lio ša­lys tu­ri tei­sę im­tis bet ko­kių prie­mo­nių pi­ra­ta­vi­mui So­ma­lio van­de­ny­se nu­slo­pin­ti. Tam pa­kan­ka tik šios Ry­tų Af­ri­kos ša­lies lai­ki­no­sios vy­riau­sy­bės su­ti­ki­mo, nu­siųs­to JT ge­ne­ra­li­niam sek­re­to­riui.

Šis vien­bal­sis Sau­gu­mo Ta­ry­bos spren­di­mas ta­po įma­no­mas už­tik­ri­nus In­do­ne­zi­ją, kad re­zo­liu­ci­ja bus tai­ko­ma tik anar­chi­jos kre­čia­mam So­ma­liui. Dža­kar­ta, ir­gi ken­čian­ti nuo pi­ra­tų sa­va­va­lia­vi­mo, ne­ri­ma­vo, kad už­sie­nio ka­ro lai­vai ga­lės vyk­dy­ti ope­ra­ci­jas ir prie jos bei ki­tų vals­ty­bių kran­tų.

Plė­ši­kai gra­si­na mir­ti­mi

So­ma­ly­je, ku­ris ko­ne su­ski­lo į ke­lias pu­siau pri­klau­so­mas vals­ty­bes, ne­si­bai­gian­tis pi­lie­ti­nis ka­ras vyks­ta nuo 1991 m. Lai­ki­no­ji vy­riau­sy­bė ne­pa­jė­gia kont­ro­liuo­ti te­ri­to­ri­nių van­de­nų, to­dėl kles­ti pi­ra­ta­vi­mas.

So­ma­lio kran­to li­ni­jos il­gis sie­kia be­veik 3 tūkst. ki­lo­met­rų. Pa­lei ją iš Rau­do­no­sios jū­ros į In­di­jos van­de­ny­ną ei­na jud­rūs lai­vi­nin­kys­tės ke­liai.

Nuo šių me­tų pra­džios So­ma­lio pi­ra­tai už­puo­lė 26 lai­vus. Per vie­ną pa­sta­rų­jų už­puo­li­mų plė­ši­kai už­gro­bė su Pa­na­mos vė­lia­va plau­kio­jan­tį lai­vą „Amiya Scan" ir vi­są jo įgu­lą: ke­tu­ris ru­sus ir pen­kis fi­li­pi­nie­čius. Ru­si­ja pa­pra­šė So­ma­lio lai­ki­no­sios vy­riau­sy­bės ne­mė­gin­ti jų iš­lais­vin­ti jė­ga. Prieš tai pi­ra­tai pa­rei­ka­la­vo iš­pir­kos ir pa­ža­dė­jo nu­žu­dy­ti įkai­tus, jei­gu bus su­reng­ta iš­lais­vi­ni­mo ope­ra­ci­ja.

Bergž­džios tai­kos pa­stan­gos

Siek­da­mos su­re­gu­liuo­ti kri­zę So­ma­ly­je, JT pir­ma­die­nį pra­dė­jo de­ry­bas su konf­lik­tuo­jan­čio­mis šios ša­lies gru­puo­tė­mis. Ta­čiau vil­tis pa­siek­ti tai­ką slo­pi­na tai, kad Dži­bu­ty­je vyks­tan­čio­se de­ry­bo­se ne­da­ly­vau­ja ra­di­ka­li is­la­mis­tų su­ki­lė­lių gru­puo­tė „Al Sha­hab". Ji įta­ria­ma ry­šiais su tarp­tau­ti­niu te­ro­ris­tų tink­lu „Al Qae­da" ir lai­ko­ma pa­grin­di­ne So­ma­lį apė­mu­sios kri­zės kal­ti­nin­ke.

Sek­ma­die­nį gru­puo­tės „Al Sha­hab" ko­vo­to­jai su­ren­gė pa­si­kė­si­ni­mą į lai­ki­ną­jį So­ma­lio pre­zi­den­tą Ab­dul­la­hi Yu­su­fą Ah­me­dą. Į jo lėk­tu­vą, ky­lan­tį iš Mo­ga­di­šo oro uos­to, bu­vo pa­leis­tos ra­ke­tos. Ta­čiau per in­ci­den­tą nie­kas ne­nu­ken­tė­jo.

Tai bu­vo jau ant­ras pa­si­kė­si­ni­mas į So­ma­lio va­do­vą. 2006 m. ru­de­nį te­ro­ris­tai tai­ky­da­mie­si į jį prie par­la­men­to rū­mų su­sprog­di­no au­to­mo­bi­lį. Tuo­met žu­vo aš­tuo­ni žmo­nės, ta­čiau pa­ts pre­zi­den­tas ne­nu­ken­tė­jo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų