Pereiti į pagrindinį turinį

Po rinkimų – nežinia

2010-06-15 23:59

Belgijos karalius Albertas pirmadienį pradėjo konsultacijas dėl naujos vyriausybės formavimo po savaitgalį vykusių rinkimų į parlamentą, kuriame daugumą vietų užsitikrino flamandų separatistų partija.

Belgija nori išvengti ilgų derybų dėl koalicijos, nes dėl politikos paralyžiaus šalis gali tapti dar labiau pažeidžiama finansų rinkose, kurios atidžiai stebi skolų krizes, su kuriomis susiduria kai kurios iš šešiolikos euro zonos valstybių.

Naujasis flamandų aljansas ("Nieuw-Vlaamse Alliantie", N-VA) laimėjo daugiausia balsų ne tik Belgijos šiaurėje esančioje Flandrijoje, kur gyventojai kalba olandiškai, bet ir visoje kalbiniu požiūriu pasidalijusioje šalyje.

Prancūzakalbei bendruomenei atstovaujantys socialistai ("Parti Socialiste", PS) visos šalies mastu užėmė antrą vietą (36,6 proc. balsų), bet laimėjo atskirą balsavimą Belgijos pietuose esančiame prancūzakalbių Valonijos regione.

Galutiniai rezultatai oficialiai dar nepatvirtinti, bet pranešama, kad N-VA, pasisakantis už taikų ir laipsnišką Belgijos padalijimą į Flandrijos ir Valonijos regionus, 150-ies vietų Žemuosiuose federalinio parlamento rūmuose turės 27 vietas – viena daugiau už PS.

Tačiau prancūzakalbių PS su flamandų socialistais gali suformuoti didžiausią frakciją parlamente. Tokiu atveju PS lyderis Elio di Rupo galėtų tapti naujuoju ministru pirmininku.

Dabartinio premjero Yves'o Leterme krikščionys demokratai surinko 17,6 proc. balsų ir federaliniame parlamente turės 17 vietų.

N-VA lyderis 39 metų Bartas de Weveris praėjusią naktį paskelbė apie savo partijos pergalę rinkimuose, kurią jos rėmėjai pasveikino džiaugsmo šūkiais: "Tegyvuoja laisvoji Flandrija!"

B.de Weveris, pasisakantis už fiskalinę, o vėliau ir visišką Flandrijos nepriklausomybę, turi sąjungininkų – kraštutinių dešiniųjų partija "Flamandų interesas" ("Vlaams Belang") gavo 12 vietų (12,6 proc.), o dar vieną vietą iškovojo dešiniosios pakraipos "Dedeckerio sąrašas" ("Lijst Dedecker", gavęs 3,7 proc. balsų.

Žiniasklaida daro prielaidą, kad sudaryti koalicijai, kuri būtų pajėgi suformuoti stabilią vyriausybę, gali reikėti net aštuonių partijų, atstovaujančių ir flamandų, ir prancūzakalbių bendruomenėms.

Belgijoje, turinčioje 10,5 mln. gyventojų, iš kurių 60 proc. kalba flamandų kalba, nuo praėjusių visuotinių rinkimų 2007 m. valdė trys premjerai ir keturios vyriausybės.

Y.Leterme administracija savo pareigas turėtų eiti tol, kol bus suformuota nauja koalicija. Manoma, jog šis kabinetas dar dirbs ir po liepos 1-osios, kai Belgija pusmečiui perims pirmininkavimą ES.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų