Pereiti į pagrindinį turinį

Posovietinės šalys – milijardierių kalvė

Turtuoliai: R.Achmetovą, V.Lisiną, V.Kimą ir kitus posovietinių šalių milijardierius vienija viena aukso gysla – metalo pramonė.
Turtuoliai: R.Achmetovą, V.Lisiną, V.Kimą ir kitus posovietinių šalių milijardierius vienija viena aukso gysla – metalo pramonė. / "Scanpix" nuotr.

Ukrainos laikraštis "Delo" išsiaiškino, kas yra turtingiausi žmonės buvusiose sovietinėse respublikose ir susidūrė su sudėtingais stambaus verslo ir didžiosios politikos raizginiais.

Užsislaptinę turtuoliai

Didžiausi turtuoliai posovietinėje erdvėje gyvena Rusijoje, Ukrainoje ir Kazachstane. Šių šalių atstovai dažnai patenka į pasaulio milijardierių sąrašą, kurį nuolat atnaujina JAV žurnalas "Forbes". Ekspertų tai nestebina, nes šiose šalyse yra labai stambių verslo organizacijų.

"Forbes" reitinguose nėra nė vieno baltarusio, tačiau tai nereiškia, kad šioje šalyje nėra turtuolių. Daugiausia pinigų susikrovęs, kaip manoma, prezidentas Aliaksandras Lukašenka, nes be jo leidimo negali būti sudarytas joks stambus verslo sandoris.

Piniguose maudosi ir šalies vadovo artimi bendražygiai. Jiems leidžiama netgi prekiauti ginklais su kitomis šalimis. Būtent iš to turtus susikrovė vienas labiausiai pasiturinčių baltarusių, ginklų eksportuotojos "Beltecheksport" valdybos pirmininkas Vladimiras Peftijevas. Tiesa, įvertinti prezidento ir jo globotinio turtų niekas Baltarusijoje kol kas neišdrįso. Oficialiai skelbiama, kad milijardą dolerių turinčių asmenų Baltarusijoje nėra nė vieno.

Nedaug informacijos yra ir apie kitus stambius šios šalies verslininkus. Skirtingai nei kolegos Rusijoje arba Ukrainoje, jie neperka prabangių automobilių ir nedalyvauja elitiniuose vakarėliuose. Jie toliau investuoja pelną, remia sportą ir stengiasi gyventi nepastebimai.

Pabėgo arba atsipirko

Kaip ir kitose posovietinėse šalyse, Gruzijoje didysis verslas ir politika žengia petys petin. Tie, kurie nesugebėjo susitarti su valdžia, emigruoja arba išsisuka per kyšius. Valdžiai pasikeitus, prasideda rotacija ir turtingiausių šalies verslininkų sąraše.

Didžiausi pokyčiai jame prasidėjo tuomet, kai prezidento postą užėmė Michailas Saakašvilis. 2004 m. į teisėsaugos akiratį pateko buvusio šalies vadovo Eduardo Ševardnadzės žentas Gija Džochtaberidzė. Vienos stambiausių Gruzijos mobiliojo ryšio bendrovių vadovas buvo apkaltintas stambiu mastu sukčiavęs mokėdamas mokesčius. Jo sulaikymo operaciją tiesiogiai transliavo kelios Tbilisio televizijos. Vėliau žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad verslininkas buvo paleistas tik po to, kai jo šeima sumokėjo į valstybės iždą 15,5 mln. JAV dolerių (šių dienų kursu apie 41,9 mln. litų).

Buvęs M.Saakašvilio bendražygis ir gynybos ministras Iraklijus Okruašvilis (2008 m. jo turtas buvo įvertintas 250 mln. dolerių (675 mln. litų) buvo priverstas išvažiuoti iš Gruzijos. 2007 m. jis paskelbė, kad prezidentas liepia jam žudyti politinius oponentus. Netrukus I.Okruašvilis buvo sulaikytas dėl įtarimų korupcija. Kad išvengtų kalėjimo, jis emigravo į Prancūziją.

Prieglobsčio svetur teko ieškoti ir kitam stambiam Gruzijos verslininkui Kibarui Chalvašiui, valdančiam 200 mln. dolerių (540 mln. litų) vertės turtą. Jis buvo I.Okruašvilio draugas. Kai pastarasis perėjo į opoziciją, K.Chalvašis buvo apkaltintas valstybės turto švaistymu. Dabar jis yra politinis emigrantas, gyvenantis Vokietijoje.

Šių dienų labiausiai pasiturintis gruzinas atsidūrė ir "Forbes" milijardierių sąraše. Tai Bidzina Ivanišvilis. Jis gyvena Gruzijoje, kur aktyviai remia Bažnyčią, bet visus aktyvus laiko Rusijoje.

Dar prieš keletą metų Gruzijos verslininkų reitinge nepralenkiamas buvo Badris Patarkacišvilis, jo turtai buvo vertinami 12 mlrd. dolerių (32,4 mlrd. litų). Tačiau 2008 m. vasarį Londone jis mirė nuo širdies smūgio, dabar jo palikimą valdo šeimos nariai.

Prezidento sūnus

Stambiausias Kazachstano verslininkas yra korėjiečių kilmės Vladimiras Kimas, spalvotųjų ir tauriųjų metalų gavybos bei perdirbimo bendrovės "Kazachmys" prezidentas ir savininkas. Jo turtas vertinamas 3,7 mlrd. dolerių (9,99 mlrd. litų).

Turtingiausias Moldovos asmuo Anatolas Statis valdo naftos ir dujų aktyvus Kazachstane ir Afrikoje. Bendra jų vertė – 0,5 mlrd. dolerių (1,35 mlrd. litų). Kiti stambūs šalies verslininkai investuodavo į nekilnojamąjį turtą ir prekiaudavo automobiliais, todėl kilus ekonominei krizei smarkiai nukentėjo.

Moldovos turtuolių sąraše atskirai minimas nepripažintos Padnestrės respublikos prezidento sūnus Vladimiras Smirnovas, valdantis kontroliuojančiąją bendrovę "Šerif", kuriai priklauso naftos, dujų, cigarečių, alkoholio bendrovės, bankai, gamyklos, televizijos stotys, ryšio tiekėjai, prekybos ir pramogų centrai. Turtais V.Smirnovas prilygsta stambiausiems Moldovos verslininkams.

Aukso kasykla – metalurgija

Šiemet į "Forbes" milijardierių sąrašą pateko 62 rusai. Aukščiausiai pakilo beveik 16 mlrd. dolerių (43,2 mlrd. litų) susikrovęs Vladimiras Lisinas, Novolipecko metalo kombinato savininkas. Dauguma turtingiausių Rusijos verslininkų aukso gyslą rado metalurgijos pramonėje. Aliuminio karalius Olegas Deripaska vadovauja bendrovei "RusAl", o Aleksejui Mordašovui 10 mlrd. dolerių (27 mlrd. litų) atnešė plieno gamintoja "Severstal".

Tačiau stambiausios ir pelningiausios Rusijos bendrovės vis dar priklauso valstybei. Žurnalo "Fortune" vertinimu, 2009 m. dujų milžinė "Gazprom" buvo pelningiausia bendrovė pasaulyje.

Rusijos oligarchai pastaraisiais metais vis labiau domisi naujosiomis technologijomis. Michailo Prochorovo "Oneksim" pradėjo kurti nebrangų hibridinį automobilį. Verslininkas taip pat susidomėjo alternatyvios energetikos projektais, aktyviai investuoja į vandenilio energetiką ir nanotechnologijas.

Verslo grupės "Renova" steigėjas ir prezidentas Viktoras Vekselbergas, kurio turtas vertinamas 6,4 mlrd. dolerių (17,3 mlrd. litų), dalyvauja kuriant Rusijos inovacijų centrą "Skolkovo", kuris turėtų tapti JAV Silicio slėnio kopija.

Milijardą atnešė vištos

Aštuoni iš dešimties stambiausių ukrainiečių verslininkų verčiasi metalurgija, kiti du – žemės ūkiu. Turtingiausias ir žinomiausias jų yra Rinatas Achmetovas, turintis beveik 18 mlrd. dolerių (48 mlrd. litų) vertės turto.

Kilęs iš Donecko ir kontroliuojantis šiame stambiame pramonės centre beveik viską, jis yra artimas prezidentui Viktorui Janukovyčiui. Pasak apžvalgininkų, būtent R.Ahmetovas padėjo pastarajam užkopti į politikos olimpą.

Ukrainoje užsidirbti milijardą dolerių galima ir žemės ūkyje. Tą padaryti sugebėjo Jurijus Kosiukas, valdantis paukštienos bendroves, ir Aleksejus Vadaturskis, užsiimantis grūdų eksportu.


Buvusios SSRS turtuoliai

Ukraina – Rinatas Achmetovas (17,8 mlrd. dolerių)

Rusija – Vladimiras Lisinas (15,8 mlrd. dolerių)

Gruzija – Bidzina Ivanišvilis (8 mlrd. dolerių)

Kazachstanas – Vladimiras Kimas (3,7 mlrd. dolerių)

Baltarusija – Vladimiras Peftijevas (maždaug 1 mlrd. dolerių)

Moldova – Anatolas Statis (0,5 mlrd. dolerių)

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų