Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūziškas pasipriešinimas krizei

2009-03-27 09:00
Prancūziškas pasipriešinimas krizei
Prancūziškas pasipriešinimas krizei / AFP nuotr. Sprendimas: prancūzai vis dažniau įkalina kabinetuose ar grobia juos atleidžiančius viršininkus.

Prancūzijos darbdaviai, sugalvoję mažinti išlaidas ir atleisti darbuotojus, turėtų gerai pagalvoti prieš tai įgyvendindami. Šalyje vis dažniau darbuotojai įkaitais paima juos atleisti sumanusius vadovus.

Vakar sėkmingai baigėsi viena tokia įkaitų drama Pitivjė, 85 km į pietus nuo Paryžiaus. Pramonės konglomerato 3M bosas Lucas Rousselet, kurį daugiau kaip parą laikė įpykę darbuotojai, ketvirtadienį buvo paleistas.

Atleisti darbuotojai bandė priversti savo bendrovę, kuri priklauso amerikiečiams, pagerinti jų išeitines kompensacijas.

L.Rousselet buvo išlaisvintas tik po ilgų profesinių sąjungų, "3M-Sante" ir "3M France" atstovų derybų. Jį palydėjo maždaug 20 darbininkų nepritarimo šūksniai. Išeidamas L.Rousselet sakė esąs patenkintas, kad derybos atsinaujino.

"Turime susitarimą su 3M skirti lėšų, kad būtų reaguota į mūsų reikalavimus", – sakė profesinės sąjungos "Force Ouvrière" atstovas Jeanas Francois Caparros.

Šioje farmacijos gamykloje dirba 235 žmonės, bet 110 etatų šiais metais dėl mažėjančių užsakymų turi būti panaikinti, dar 40 darbuotojų bus perkelti į kitą gamyklą.

Šis incidentas įvyko mažiau nei dvi savaitės po to, kai darbuotojai per naktį įkaitu laikė "Sony France" bosą. Vyrą paleido, kai jis sutiko atnaujinti derybas dėl atsiskaitymo su darbuotojais uždarius gamyklą.

Vadovų grobimas Prancūzijoje jau tampa tradiciniu būdu spręsti ginčus dėl darbo, o policija vengia kištis, norėdama išvengti smurto. Praėjusią savaitę įpykę vienos padangų gamyklos darbuotojai įsiveržė į vadovų susirinkimą ir apmėtė juos kiaušiniais, taip protestuodami prieš gamyklos uždarymą.

Dėl ekonominės krizės Prancūzijoje didėja socialinė įtampa. Darbo neturi jau daugiau kaip 2 mln. žmonių, šiemet jo neteks dar šimtai tūkstančių. Prieš savaitę į Prancūzijos miestų gatves išėjo nuo 1,2 iki 3 mln. žmonių, jie protestavo prieš tai, kaip vyriausybė sprendžia krizę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų