Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš politinį isteblišmentą nusistatęs JAV senatorius kovos dėl Baltųjų rūmų

2015-04-08 07:02 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Konservatyvių pažiūrų JAV senatorius Randas Paulas (Rendas Polas) antradienį oficialiai pradėjo kampaniją dėl galimybės 2016-ųjų rinkimuose siekti prezidento posto.

Jis yra antrasis respublikonas, oficialiai paskelbęs apie ketinimus varžytis dėl galimybės tapti savo partijos kandidatu valstybės vadovo rinkimuose. Prognozuojama, kad dėl šios galimybės grumsis nemažas skaičius kandidatų.

R.Paulas, konservatyvus libertaras, kuriam 2010 metais laimėti rinkimus į Senatą padėjo tvirta ultrakonservatyvaus bei populistinio Respublikonų partijos sparno, vadinamojo Arbatėlės judėjimo, parama, negaišo laiko ir iš karto užsipuolė tradicinį politinį isteblišmentą, pažėręs kritikos ir savo paties partijai.

„Vašingtono mašina, kuri ryja mūsų laisves ir kišasi į visas mūsų gyvenimo sritis, turi būti sustabdyta“, - sakė R.Paulas džiūgaujantiems savo šalininkams per mitingą Luisvilyje, Kentukio valstijoje, kuriai atstovauja Senate.

„Didelė vyriausybė ir skola, kuri vadovaujant respublikonų administracijai padvigubėjo, o dabar, esant valdžioje Barackui Obamai (Barakui Obamai), trigubėja“, - pridūrė jis, pabrėžęs, kad respublikonai per dažnai „švaisto“ savo laiką Vašingtone.

Prieš dvi savaites apie savo planus dalyvauti kovoje dėl Baltųjų rūmų paskelbė respublikonų senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas) iš Teksaso, kuris viliasi užsitikrinti labiau religingų dešiniojo sparno rinkėjų paramą.

Prieš Respublikonų partijos pirminius rinkimus viešosios nuomonės apklausose tarp galimų kandidatų šiuo metu pirmauja buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas (Džrebas Bušas) - dviejų buvusių JAV prezidentų sūnus ir brolis, kuris dar nėra oficialiai paskelbęs apie savo planus siekti prezidento posto.

Demokratų stovykloje aiškia favorite laikoma buvusi pirmoji ponia Hillary Clinton (Hilari Klinton) turi subūrusi komandą ir yra pasirengusi kampanijai - jos oficialaus pareiškimo apie ketinimus siekti prezidento posto laukiama artimiausiomis savaitėmis.

52 metų R.Paulas savo politinę karjerą 2009-aisiais pradėjo mesdamas iššūkį respublikonų „isteblišmentui“. Tai buvo vadinamojo Arbatėlės judėjimo, subūrusio daugybę tarpusavyje iš esmės nesusijusių bendruomeninių grupių, kurių nariai piktinasi, jog valdžia išleidžia per daug pinigų ir per daug apkrauna mokesčiais, pradžia. Vėliau šis ultrakonservatyvus judėjimas įgijo didžiulę įtaką Respublikonų partijoje.

R.Paulas, kuris pateikia save kaip kitokio tipo respublikonų lyderį, stengsis per pirminius rinkimus užsitikrinti ultrakonservatyvaus elektorato paramą, o tuomet mėgins plėsti savo partijos elektorato bazę tarp jaunimo, nepriklausomų rinkėjų ir mažumų.

R.Paulo kalbos apie būtinybę mažinti valdžios aparatą ir apkarpyti jos galias skirtos rinkėjams, kurie bijo pernelyg didelio tokių institucijų, kaip Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), kišimosi į privatų amerikiečių gyvenimą.

„Man patinka girdėti, kad jis norėtų nutraukti NSA vykdomą šnipinėjimą jau pirmąją darbo prezidento poste dieną“, - sakė 27 metų verslininkas iš Našvilio Willas Gregas (Vilas Gregas).

R.Paulo pastangas plėsti savo elektoratą apeliuojant į skirtingų pažiūrų rinkėjus patvirtina ir jo rinkimų kampanijos parduotuvėje siūlomas prekių asortimentas, pradedant „supermadingais“ aksesuarais ir baigiant prietaisu „NSA Spy Cam Blocker“, kurio paskirtis - užkirsti kelią vyriausybės tarnybų vykdomam šnipinėjimui naudojant kompiuterių internetines vaizdo kameras.

Senatoriaus tėvas Ronas Paulas (Ronas Polas), ilgametis Atstovų Rūmų narys, buvo libertarų kandidatas į prezidento postą - konservatyvus dėl ekonomikos ir liberalus socialiniais klausimais.

Jo sūnui labiau priimtina save vadinti „libertarišku konservatoriumi“ ar „konstituciniu konservatoriumi“, nepamirštant atsiriboti nuo libertarų pozicijų, laikomų pernelyg griežtomis ar netgi marginaliomis.

Senatorius griežtai pasisakė prieš NSA šnipinėjimo programas ir agitavo įgyvendinti baudžiamosios teisės reformą, kurios tikslas - panaikinti minimalias privalomo laisvės atėmimo bausmes, tokiais žingsniais pelnydamas libertarų palankumą.

Užsienio politikos srityje R.Paulas seniai pasisako prieš JAV angažavimąsi tarptautiniams reikalams ir netgi siūlo nutraukti bet kokią JAV užsienio pagalbą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų