Pereiti į pagrindinį turinį

R. T. Erdoganas ir V. Putinas siekia glaudesnių Turkijos ir Rusijos santykių

2014-12-01 15:50 diena.lt inf.
Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas / Reuters nuotr.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį vedė derybas Ankaroje su viešinčiu Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, siekdamas sustiprinti dvišalius ryšius, kurie atlaikė potencialiai pragaištingus ginčus dėl krizių Sirijoje bei Ukrainoje.

R.T.Erdoganas asmeniškai pasitiko V.Putiną prie naujųjų prezidento rūmų Ankaroje; Rusijos prezidentas yra tik antras pasaulyje garsus žmogus, apsilankantis šiuose pretenzinguose rūmuose po popiežiaus Pranciškaus, kuris čia buvo penktadienį.

Per šias derybas tikimasi sutelkti dėmesį į bendradarbiavimą energetikos sektoriuje: Ankara siekia ne vien mažesnių iš Rusijos tiekiamų dujų kainų, bet ir didesnių jų importo apimčių artėjant žiemai. Abi šalys taip pat spręs kitus svarbiausius diplomatinius klausimus.

Laukiama, kad V.Putinas, vadovaujantis 10 ministrų delegacijai, tarsis, kaip pasiekti, kad abipusė prekyba artimiausiais metais patrigubėtų iki 100 mlrd.JAV dolerių nuo 32,7 mlrd. dolerių 2013 metais, kai tokį tikslą kai kurie analitikai laiko pernelyg ambicingu.

V.Putino vizitas vyksta parėjus vos savaitei nuo JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) nesėkmingo mėginimo sutarti su Turkija dėl bendradarbiavimo Sirijos klausimu.

Charizmatiški lyderiai 

Abu lyderiai tiesiogiai susitinka pirmąkart nuo rugpjūčio, kai R.T.Erdoganas premjero postą iškeitė į prezidento. Lygiai taip pat savo tarnybas keitė V.Putinas 2012 metais.

Rusijos prezidentas, kurio uždaromis eismui gatvėmis kortežą lydėjo raiti kariai, buvo sutiktas su visa valstybine pagarba prie rūmų, kurių statyba yra ką tik baigta ir kainavo 615 mln. dolerių.

Apžvalgininkai dažnai atkreipia dėmesį į panašumus tarp 60-mečio R.T.Erdogano ir 62 metų V.Putino – abu jie yra stiprūs charizmatiški lyderiai, užsienyje kaltinami autoritarizmu, bet išlaikantys tvirtą šalininkų palaikymą namuose.

Regis, Rusijai ir Turkijai iki šiol pavykdavo apginti savo glaudžius ryšius nuo potencialiai niokojančių ginčų dėl krizių Sirijoje ir Ukrainoje.

Ankara, tvirtai pasisakanti už valstybių teritorinį vientisumą dėl savo pačios kovos su kurdų separatistais, peikė Rusiją, anksčiau šiais metais atplėšusią Krymą nuo Ukrainos.

Turkija taip pat nerimauja dėl etninių totorių padėties šiame Juodosios jūros pusiasalyje; pasak aktyvistų, jie tapo naujos prokremliškos valdžios persekiojimų aukomis.

Abi šalys taip pat nesutaria dėl konflikto Sirijoje: V.Putinas yra paskutinis svarbus tos šalies prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkas, o R.T.Erdoganas spaudžia, kad Sirijos lyderis būtų nedelsiant nuverstas.

Tačiau neatrodo, kad šie ginčai būtų pakenkę Ankaros ir Maskvos bendradarbiavimui kitose srityse: Turkiją kasmet aplanko daugiau negu 4 mln. turistų iš Rusijos, kuri taip pat stato pirmąją Turkijos atominę jėgainę pagal 20 mlrd. JAV dolerių vertės projektą.

Dėl savo veiksmų Ukrainoje Vakarų izoliuota Rusija siekai glaudesnio bendradarbiavimo su Ankara, kuriai teks pirmininkavimas Didžiajam dvidešimtukui (G-20) 2015 metais.

„Turkijos ir Rusijos ryšiai išlieka stabilūs, išlaikant tęstinumą, ir nepriklausomi nuo dabartinės padėties“, – sakė V.Putinas interviu naujienų agentūrai „Anadolu“ prieš šį vizitą.

Jis taip pat pripažino: „Natūralu, kad mūsų pozicijos dėl kai kurių klausimų ne visiškai sutampa arba netgi skiriasi. Tai savaime suprantama valstybėms, vykdančioms nepriklausomą užsienio politiką.“

Turkija, kuri yra antroji didžiausia Rusijos dujų importuotoja po Vokietijos, nori pigesnių dujų ir didesnių jų kiekių, ypač per dabartinį žiemos sezoną.

Energetikos ministras Taneras Yildizas (Taneras Jildizas) praeitą savaitę lankydamasis Maskvoje pabrėžė, kad kai kuriems Turkijos regionams žiemą dujų reikia 22 kartus daugiau negu vasarą.

Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ pažadėjo šiemet padidinti tiekimą Turkijai iki 30 mlrd. kubinių metrų. Praeitais metais Turkija gavo 26,7 mlrd. kubinių metrų.

Tačiau Ankara sunerimusi, kad planuojamos apimtys dabar sumažėjo dėl krizės Ukrainoje, kuri yra svarbi dujų tranzito šalis.

Kad padėtis kebli, rodo faktas, jog „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris sekmadienį dalyvavo iš anksto neskelbtose derybose Stambule su T.Yildizu ir R.T.Erdoganu, sakoma Rusijos bendrovės pranešime.

Daugiau naujienų