Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija perspėjo visus

2009-05-11 09:00

Gegužės 9 d. tradiciniu kariniu paradu pagerbdama pergalės Didžiajame Tėvynės kare dieną Rusija perspėjo visus, kad nedrįstų jos pulti.

Pamoka visoms tautoms

"Esame įsitikinę: bet kuris agresorius prieš mūsų piliečius gaus pelnytą atkirtį. Rusijos ateitis bus taiki, sėkminga ir laiminga", – sakė paradą Raudonojoje aikštėje stebėjęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Jis pabrėžė, kad pergalė prieš fašizmą – didis pavyzdys ir didi pamoka visoms tautoms.

"Pamoka, kuri aktuali ir šiandien, kai vėl atsiranda tokių, kurie imasi karinių avantiūrų. Dabar kaip niekad akivaizdu: saugus pasaulis įmanomas tik ten, kur griežtai laikomasi tarptautinės teisės normų", – teigė jis. Karinių paradų tradiciją Rusijoje atgaivino dabartinis ministras pirmininkas Vladimiras Putinas.

Demonstravo jėgą

Šiemet, grojant kariniam orkestrui, aikšte žygiavo tūkstančiai karių, dundėjo sunkieji tankai. Žiūrovai galėjo pamatyti retai viešai demonstruojamas raketų sistemas, įskaitant S-300, S-400 ir "Iskander-M".

Kaip ir 2008-aisiais, Rusija išdidžiai pademonstravo kelias tarpžemynines balistines raketas "Topol", kurios gali nešti ir branduolinius užtaisus ir skrieti toliau negu 10 tūkst. km. Virš aikštės praskrido naikintuvų eskadrilės. Paradui vadovavo gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas.

Minėjo du kartus

Pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena visame pasaulyje minima gegužės 8 d. Pirmą kartą šiais metais taip padarė ir Rusijos ambasada Vilniuje. Tačiau kitą dieną taip pat buvo surengtas minėjimas.

Renginiai šia proga taip pat vyko Estijoje ir Latvijoje. Taline tūkstančiai žmonių šeštadienį padėjo gėlių prie Bronzinio kario paminklo Sovietų Sąjungos kariams. Jie lankėsi Talino pakraštyje esančiose Karių kapinėse, kuriose Estijos vyriausybės sprendimu 2007 m. balandį iš centro buvo perkeltas Bronzinio kario paminklas. Dėl šio žingsnio 2007 m. balandžio 26 ir 27 d. Estijos sostinėje buvo kilusios didelės riaušės.

Prie Rygoje esančio Pergalės paminklo taip pat atėjo nemažai žmonių. Gėlių prie paminklo taip pat padėjo Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos ambasadoriai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų