Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijoje režisierė ir dramaturgė už „terorizmo teisinimą“ 6 metams pasiųstos už grotų

2024-07-19 00:34 diena.lt inf.

Rusijos karinis teismas pirmadienį skyrė šešerių metų įkalinimo bausmes teatro režisierei ir dramaturgei, kurios buvo apkaltintos „terorizmo teisinimu“ 2021-ųjų pjesėje apie moteris, ištekančias už džihadistų Sirijoje.

Scanpix nuotr.

Režisierė Jevgenija Berkovič ir dramaturgė Svetlana Petrijčiuk nuteistos po proceso, vykusio už uždarų durų. Jų sulaikymas pernai gegužę sukrėtė Rusijos menininkų bendruomenę.

Pareigūnai teigė, kad menininkių pjesėje „Finistas narsusis sakalas“ (Finist jasnyj sokol) yra teisinamas terorizmas. Už tai Rusijoje gresia laisvės atėmimo iki septynerių metų bausmė. J. Berkovič ir S. Petrijčiuk ne kartą atmetė joms pateiktus kaltinimus.

Įkalinimo bausmė yra tokia, kokios praėjusią savaitę paprašė kaltintojai, sakė nuteistųjų advokatai.

Abi moterys buvo atvestos su antrankiais ir sėdėjo už stiklo kaltinamųjų suole, matė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

39 metų J. Berkovič, vilkėjusi baltus marškinius, bandė šypsotis ir parodė šalininkams pergalės ženklą, o mėlyną suknelę vilkėjusi 44 metų S. Petrijčiuk atrodė įsitempusi.

Advokatė Ksenija Karpinskaja sakė, kad gynyba būtinai apskųs teismo sprendimą.

Skaitant nuosprendį J. Berkovič vyras Nikolajus Matvejevas, dirbantis vienoje nepriklausomoje teatro trupėje, negalėjo sulaikyti ašarų.

J. Berkovič yra sakiusi, kad pjesę pastatė norėdama užkirsti kelią terorizmui, o S. Petrijčiuk teigė, kad ją parašė norėdama užbėgti už akių tokiems įvykiams, kokie vaizduojami pjesėje.

Moterų advokatai posėdžiuose prieš teismo procesą nurodė, kad pjesę, kuri Rusijoje pelnė du prestižinius „Auksinės kaukės“ apdovanojimus, parėmė rusų Kultūros ministerija.

Iš karto po to, kai Rusija 2022-ųjų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Kremlius pradėjo represijų kampaniją, neturinčią analogų nuo sovietinių laikų.

Kitiems karą Ukrainoje kritikuojantiems menininkams Rusijoje taip pat daromas spaudimas. Aktoriai ir režisieriai atleidinėjami iš valstybinių teatrų, o muzikantams uždraudžiama koncertuoti šalyje.

Kai kuriems jų buvo priklijuota „užsienio agento“ etiketė, o tai reiškia papildomą vyriausybės priežiūrą ir stiprų neigiamą atspalvį. Daugelis jų išvyko iš Rusijos.

J. Berkovič yra parašiusi eilėraščių su kritika Rusijos kariniam puolimui Ukrainoje. Režisierės šalininkai sako, kad byla gali būti susijusi su šiais eilėraščiais.

Tarp žmonių, atėjusių į teismą palaikyti J. Berkovič ir S. Petrijčiuk, buvo laikraščio redaktorius, Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas.

Teisiamosios ir jų advokatai pirmadienį teismui išdėstė savo baigiamuosius argumentus.

Praėjusį mėnesį, prokurorams pareiškus, kad liudytojams grasinama socialiniuose tinkluose, teisėjas nusprendė, kad procesas tęsis už uždarų durų.

Žiniasklaidos atstovams ir teisiamųjų šalininkams buvo leista dalyvauti tik skelbiant nuosprendį.