Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijoje vis dar klesti žymūs prekių ženklai: itin daug dėmesio – ledams

2024-08-08 10:21

Vakarų šalys ir kiti Ukrainos sąjungininkai stiprina ekonomines sankcijas ukrainiečius užpuolusiam Kremliaus režimui, bet Rusijoje tebedirba tūkstančiai Vakarų kompanijų.

LNK stop kadras

Tai ne kokios nors mažos įmonės, o visame pasaulyje žinomi prekių ženklai – nuo viešbučių iki greito maisto ir ledų. Britų kanalas „Sky News“ pasidomėjo, kaip Maskvoje sekasi didelėms amerikiečių ir anglų tarptautinėms kompanijoms.

Po pustrečių metų trunkančios Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą, maskviečiai vis dar gali paragauti šio bei to amerikietiško. Net ir po to, kai dauguma Vakarų kompanijų pasitraukė iš Rusijos, kai kurios liko, pavyzdžiui, „Burger King“.

„Labai džiugina, kad kas nors su mumis liko. Labai ačiū, kad jie su mumis“, – teigė moteris.

Vyriausybė labai stengiasi priversti mūsų kompanijas pasilikti čia, padarydama taip, kad pasitraukti būtų labai brangu.

Daugiau kaip 2 tūkst. tarptautinių kompanijų tebedirba Rusijoje, prisidėdamos prie šalies ekonomikos, bet formaliai nepažeisdamos sankcijų. Dar daugiau, kai kurios kompanijos sustabdė planus išsikelti, nes tai padaryti tapo labai sunku.

„Vyriausybė labai stengiasi priversti mūsų kompanijas pasilikti čia, padarydama taip, kad pasitraukti būtų labai brangu. Dėl išpardavimo sąlygų, mokesčių ir dėl leidimo tai padaryti, kurį gauti užtruks labai ilgai“, – šnekėjo „Macro-Advisory Ltd“ vadovas Chrisas Weaferis.

Į „Sky News“ korespondento Maskvoje Ivorio Bennetto klausimą, ką sako kompanijos, ar apsigalvojo išvykti, „Macro-Advisory Ltd“ vadovas atsakė: „Taip, susidaro įspūdis, kad joms per vėlu išeiti.“

Pavyzdinis atvejis – ledai „Magnum“. Jiems pastaruoju metu teko itin daug dėmesio.

„Magnum“ – vienas iš daugelio „Unilever“ gaminamų ir parduodamų čia produktų. Tai britų kompanija, kuri, nepaisant spaudimo pasitraukti, tebėra Rusijoje. Ji pasmerkė karą ir apribojo savo veiklą, bet galutinai nepasitraukė, nes sako norinti apsaugoti savo personalą. Jos teigimu, jei teks išvykti – jos turtas, taip pat ir ledų verslas atiteks valstybei“, – aiškino „Sky News“ korespondentas Maskvoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kyla klausimas, ar tikrai Rusijoje vis dar reikia pardavinėti ledus?

„Šios Vakarų kompanijos, tebedirbančios Rusijoje, neturi jokios moralės. Tai idiotizmas pumpuoti pinigus ir padėti Ukrainai, ką Vakarai ir turėtų daryti. Tuo pat metu, jų kompanijos remia Rusijos ūkį“, – nurodė „Moral Rating Agency“ įkūrėjas Mark Dixon.

„Burger King“ ir „Unilever“ vengia komentuoti susidariusią padėtį. Pernai britų kompanijos vadovybė paskelbė, kad nenori pasilikti Rusijoje, bet jos rusiški partneriai neleidžia uždaryti fabrikų.

Kompanija tvirtina negavusi jokio pelno Rusijoje nuo 2022-ųjų ir nuo karo pradžios nieko Rusijoje neinvestuojanti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų