Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos viltis sprogo ore

2008-12-24 09:00

Rusijos karinis pasididžiavimas vakar patyrė fiasko. Jūroje bandoma tarpžemyninė balistinė raketa "Bulava" nepasiekė tikslo ir sprogo ore.

Iš atominio povandeninio kreiserio "Dmitrij Donskoj" paleistos raketos pirmas ir antras etapas vyko pagal planą, bet per trečią buvo sutrikimų. Tuomet raketa gavo komandą susinaikinti. Per incidentą niekas nenukentėjo.

"Bulava" iš viso buvo bandoma dešimt kartų, penki bandymai žlugo.

Nors patyrė virtinę nesėkmių, Maskva tvirtai pasiryžusi stiprinti branduolinį arsenalą. Per ateinančius trejus metus Rusijos kariuomenė gaus daugiau nei 70 strateginių branduolinių balistinių raketų, taip pat 30 artimojo nuotolio raketų "Iskander".

"Tai leis 100 proc. aprūpinti ginkluotąsias pajėgas, kariuomenė turės daugiau modernios technikos", – sakė Karinės pramoninės komisijos vadovo pavaduotojas Vladislavas Putilinas.

Aprūpinti raketomis Maskva ketina ir kaimynę Baltarusiją. Pasak neįvardijamo Rusijos karinės žinybos pareigūno, kurį cituoja rusų žiniasklaida, šioje šalyje gali būti dislokuoti raketiniai kompleksai "Topol". Tai būtų atsakas į JAV strateginės priešraketinės gynybos sistemos dislokavimą Europoje.

"Šiandien Baltarusijoje yra išlikusi geros būklės raketinė infrastruktūra, – sakė šaltinis. – Ten yra kelių tinklas poziciniame rajone ir įtvirtintos vadavietės.Viso to nereikės kurti iš naujo."

Šis pranešimas pasirodė vakar – kitą dieną po to, kai Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir susitarė dėl rusiškų gamtinių dujų tiekimo Baltarusijai.


Rusijos raketos

Jūrų strateginis raketų kompleksas "Bulava" gali pasiųsti 10 individualaus nutaikymo branduolinių blokų. "Bulavos" veikimo spindulys – 8 tūkst. km. Priimti šią raketą į ginkluotę numatoma 2009 m. su povandeniniu laivu "Jurij Dolgorukij", jis jau nuleistas į vandenį.

Vieno bloko kietojo kuro raketomis "Topol" jau 21 metus apginkluota Rusijos strateginės paskirties raketinė kariuomenė. Joje šiuo metu yra apie 500 šešių tipų raketų kompleksų, tarp jų maždaug 300 kompleksų "Topol".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų