Pereiti į pagrindinį turinį

Slaptoji JAV diplomatija

2009-03-04 09:00

Naujoji JAV administracija pasiruošusi kardinaliai keisti iki šiol vykdytą užsienio politiką. Įtakingas dienraštis "The New York Times" pranešė, kad JAV prezidentas Barackas Obama slaptame laiške Rusijos vadovui Dmitrijui Medvedevui pasiūlė nedislokuoti Europoje priešraketinės gynybos skydo sistemų, jeigu Maskva padės užkirsti kelią Iranui apsiginkluoti.

Migloti mainai

Pasak laikraščio, JAV prezidento laišką Rusijos lyderiui prieš tris savaites asmeniškai įteikė aukšti administracijos pareigūnai.

Laiške nurodoma, kad Vašingtonas neprivalėtų tęsti buvusio prezidento George'o W.Busho administracijos pasiūlyto priešraketinės gynybos projekto, kuriam Rusija griežtai priešinasi, jeigu Iranas netektų bet kokių galimybių pasigaminti branduolinių užtaisų ir balistinių raketų.

"Ten jiems iš esmės sakoma: prisidėkite arba nutilkite, – nurodė vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas. – Rusai negali atsakyti: "Mes pamėginsime, todėl jūs turite sustabdyti." Ten sakoma, kad Irano raketų atakų grėsmė turi būti pašalinta."

Oficialiai nepatvirtino

Tačiau Kremlius vakar oficialiai paneigė gavęs tokio turinio laišką. Tiesa, vienas Rusijos pareigūnas pirmadienį nurodė, kad jo šalies diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas apie priešraketinės gynybos planus ketina pasikalbėti su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton, kai penktadienį susitiks Ženevoje.

Pati H.Clinton antradienį pakartojo, jog Vašingtonas ketina neleisti Iranui įsigyti branduolinių ginklų, tačiau atsisakė komentuoti pranešimą, kad JAV pasiūlė Rusijai susitarimą, kuris padėtų pasiekti šį tikslą.

Čekai ir lenkai nerimauja

JAV planai pastatyti modernų radiolokatorių Čekijoje ir dislokuoti 10 raketų gaudytojų Lenkijoje buvo viena iš prezidento G.W.Busho prioritetinių programų. Jos turėjo atgrasyti Iraną nuo planų pasigaminti branduolinių užtaisų, kuriuos galėtų nešti tolimojo nuotolio balistinės raketos. Tačiau sukėlė audringą Maskvos, kuri mano, kad šis projektas yra tiesiogiai nukreiptas prieš Rusiją, pasipriešinimą.

Buvęs JAV prezidentas nesutiko ir su Maskvos pasiūlymu dislokuoti dalį priešraketinio skydo elementų jos teritorijoje ir bendrai juos valdyti, kad šios sistemos nebūtų galima panaudoti prieš Rusiją.

Žinios apie B.Obamos laišką sukėlė nerimą Lenkijai ir Čekijai, kurių lyderiai sulaužė daug iečių įtikinėdami opoziciją, kad būtų pasirašytos sutartys su JAV dėl bendradarbiavimo priešraketinės sistemos srityje. Jeigu JAV nuspręstų sulėtinti šios programos įgyvendinimą arba visai ją sustabdyti, Varšuva ir Praha gali pareikalauti kitokių kompensacijų už pastangas.

Pavyzdžiui, sutartyje su Varšuva buvo numatyta, kad iš Vokietijos į Lenkiją bus perkelta JAV priešlėktuvinės gynybos raketų "Patriot" baterija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų