Pereiti į pagrindinį turinį

Smūgiai ir po žeme

2009-04-07 09:00

Italijos centrinį regioną sukrėtė galingas žemės drebėjimas. Dešimtys žmonių žuvo, o dešimtys tūkstančių liko be pastogės.

Duomenys tik preliminarūs

Požeminius smūgius Italijos gyventojai pajuto paryčiais – apie 3.30 val. vietos (4.30 val. Lietuvos) laiku. 6,3 balo Richterio skalės žemės drebėjimo epicentras buvo Apeninų kalnuose už maždaug 5 km nuo 60 tūkst. gyventojų turinčio Abrucų regiono sostinės L'Akvilos miesto. Viduramžiais statytas miestas labiausiai ir nukentėjo.

Daug kas nespėjo išbėgti iš griūvančių pastatų. Žuvo daugiau kaip 50 žmonių, o per 50 tūkst. visame regione liko be stogo virš galvos. "Negalime pateikti duomenų, kurie nebūtų laikomi preliminariais", – sakė šalies civilinės saugos atstovas spaudai Luca Spoletini. Kitaip tariant, žuvusiųjų skaičius dar didės. Kaip teigiama, L'Akvila per savo istoriją jau du kartus patyrė stichijos šėlsmą. Abu kartus požeminiai smūgiai miestą sugriovė iki pamatų.

Atkasinėjo net rankomis

Iš visos šalies į L'Akvilą atskubėjo gelbėtojai. Tačiau nelaukdami jų žmonės patys pradėjo ieškoti artimųjų po griuvėsiais. Darbai kartais pristabdomi, kad būtų galima įsiklausyti ir galbūt išgirsti prispaustų žmonių balsus.

Italijos premjeras Silvio Berlusconi šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį. Jis iš karto išvyko į nelaimės zoną atidėjęs savo kelionę į Maskvą. "Atšaukiau savo kelionę į Maskvą, nes manau, kad susiklosčius tokiai padėčiai vyriausybės vadovo buvimas nelaimės vietoje gali būti naudingas", – sakė jis.

Pagalbą nukentėjusiam regionui pasiūlė ir kitos šalys. Tačiau Italija pranešė, kad kol kas tvarkysis savo jėgomis.

Bijo grįžti į namus

Nuo požeminių smūgių nukentėjusiame regione įgriuvo daugelio namų stogai, o griūtys kalnuose užvertė keletą kelių. Pranešama, kad gyventojai bijo grįžti į namus.

Gyventojai sakė, kad drebėjimas vyko 20–30 sekundžių. "Atrodė, tarsi namas buvo krečiamas nuo stogo viršaus. Mano lova daužėsi į sieną, buvo girdėti, kaip girgžda pastatas, – pasakojo Umbrijos regiono Amelijos miesto gyventojas Matthew Peacockas. – Išlėkiau koridoriumi pas penkiametį sūnų, sugriebiau jį ir atsistojau tarpduryje."

Vakarykštė stichinė nelaimė yra daugiausia aukų pareikalavęs drebėjimas nuo pat 1980 m. lapkričio 23 d., kai smarkus žemės drebėjimas sukrėtė netoli Neapolio esantį pietinį Irpinijos regioną. Tąsyk žuvo 2570 žmonių, 8850 asmenų buvo sužeista, apie 30 tūkst. gyventojų liko be pastogės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų