Pereiti į pagrindinį turinį

Taivano prezidentas: augantis Kinijos autoritarizmas nesustos ties sala

2024-08-21 09:41 diena.lt inf.

Taivano prezidentas Lai Ching-te trečiadienį perspėjo, kad Kinijos „augantis autoritarizmas nesustos“ ties sala, ir paragino demokratines šalis susivienyti siekiant pažaboti jo plitimą.

Lai Ching-te
Lai Ching-te / Scanpix nuotr.

Kinija tvirtina, kad Taivanas yra jos teritorijos dalis, o aukštas Kinijos komunistų partijos pareigūnas antradienį pareiškė, kad Pekinas yra įsitikinęs, jog pavyks įgyvendinti „visišką susivienijimą“ su sala.

Kalbėdamas Taipėjuje vykstančiame kasmetiniame Ketagalano forume dėl Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono saugumo, Lai perspėjo, kad Taivanas nėra „vienintelis Pekino taikinys“.

„Visi puikiai suprantame, kad augantis Kinijos autoritarizmas nesustos ties Taivanu ir Taivanas nėra vienintelis Kinijos ekonominio spaudimo taikinys, – sakė jis forume dalyvaujantiems politikams ir mokslininkams iš 11 šalių. – Kinija siekia pakeisti taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką. Todėl demokratinės šalys turi susivienyti ir imtis konkrečių veiksmų. Tik dirbdami kartu galime sustabdyti autoritarizmo plitimą“.

Prezidentą Lai, kuris buvo prisaikdintas gegužės 20 dieną, Kinija pavadino „pavojingu separatistu“, nes jis tvirtai gina Taivano suverenitetą.

Pastaraisiais metais Pekinas didino karinį ir politinį spaudimą Taivanui ir, praėjus kelioms dienoms po Lai inauguracijos, pradėjo karinius manevrus apsupdamas salą naikintuvais ir kariniais laivais.

Taivano kariuomenė beveik kasdien praneša apie pastebėtus Kinijos karo laivus aplink savo vandenis, taip pat apie naikintuvų ir dronų skrydžius aplink salą.

Tačiau Lai sakė, kad Kinijos „karinis ekspansionizmas“ vyksta ir kitur, nurodydamas Pekino bendras pratybas su Rusija Pietų Kinijos jūroje, vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir Japonijos jūroje.

„Tokiais veiksmais siekiama įbauginti Kinijos kaimynes ir pakenkti taikai bei stabilumui regione, – sakė jis. – Taivanas nebus įbaugintas. Mes prisiimsime atsakomybę už taikos ir stabilumo Taivano sąsiauryje išsaugojimą“.

Lai ne kartą teikė pasiūlymus užmegzti dialogą su Pekinu, tačiau nuo 2016 metų, kai buvo išrinkta jo pirmtakė Tsai Ing-wen, kuri ilgą laiką teigė, kad Taivanas nėra Kinijos dalis, derybos faktiškai nutrūko.

„Taivanas nepasiduos ir neprovokuos... Remdamiesi pariteto ir orumo sąlyga, esame pasirengę vykdyti mainus ir bendradarbiauti su Kinija“, – trečiadienį pakartojo Lai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų