Pereiti į pagrindinį turinį

Talibano karalystė

2010-11-20 23:59
Nepasiduos: talibai teigia, kad kalbos apie jų derybas su vyriausybe tėra propaganda ir jie nežada liautis kariauti, kol užsienio pajėgos bus Afganistane.
Nepasiduos: talibai teigia, kad kalbos apie jų derybas su vyriausybe tėra propaganda ir jie nežada liautis kariauti, kol užsienio pajėgos bus Afganistane. / AFP nuotr.

Net ir palaikoma tarptautinių pajėgų Afganistano vyriausybė nesugeba kontroliuoti ne tik tokių neramių provincijų kaip Helmando, bet ir visai šalia sostinės Kabulo esančių vietovių. Vienoje tokių talibų karalysčių apsilankė britų dienraščio "The Independent" žurnalistas.

Tikras iššūkis NATO

112 tūkst. puštūnų ūkininkų turintis Čako rajonas centrinėje Afganistano Vardako provincijoje yra visiškai kontroliuojamas talibų. Vietos vadovas Abdullah ne tik renka mokesčius, bet ir išduoda kvitus, kuriuos pavogė iš vyriausybės. Tik užraše "Islamo respublika Afganistanas" išbrauktas žodis "respublika", o vietoj jo įrašyta "emyratas". Emyras aiškus – tai Talibano lyderis Mullah Omaras.

Blogiausia (ir tai turėtų būti labai didelis Lisabonoje susitinkančių NATO lyderių galvos skausmas), kad Čakas yra palyginti ramioje Vardako provincijoje, apie 60 km į pietvakarius nuo Kabulo.

NATO vadai nuolat kartoja, kad talibai patyrė didelių nuostolių per šių metų JAV pajėgų puolimą. Tačiau Abdullah, už kurio galvą paskirta 0,5 mln. JAV dolerių (apie 1,25 mln.litų) premija, jau ketverius metus sėkmingai slapstosi nuo koalicijos pajėgų.

Naktimis – vienvaldžiai

Čakas – tipiška Afganistano vietovė su šimtais izoliuotų kaimų slėniuose, ir tai nemenkas iššūkis NATO. Naktimis čia važinėja tik talibų automobiliai. Net rajono centre dislokuoti 80 Afganistano vyriausybės kareivių bijo išlįsti iš savo bazės.

"Mes juos puolame, kada tik norime, – pasakojo ekskursiją 'The Independent" žurnalistui surengęs Abdullah. – Jei nori galime ir dabar atakuoti. Norėtum?"

Pasak talibų vado, Kabulo vyriausybė kontroliuoja tik 1 kv. kilometrą Čako, visa kita – sukilėlių valdos.

"Praėjusiais metais 30 Afganistano policininkų perėjo į mūsų pusę su dviem sunkvežimiais, pilnais sunkiosios ginkluotės... Jie pamatė, kokie mes populiarūs čia ir kad jie kariauja ne toje pusėje. Visi jie buvo iš Šiaurės. Mes juos išsiuntėme atgal į jų kaimus", – teigė Abdullah ir didžiuodamasis pridūrė, kad per rugsėjo parlamento rinkimus 86 iš 87 rinkimų apylinkių Čake neveikė.

Šnipai ir specialiosios pajėgos

Buvęs Kabulo politechnikumo inžinerijos studentas Abdullah garsėja kaip karinių sunkvežimių naikintojas. Čako rytuose eina strateginis greitkelis Kabulas– Kandaharas. Dabar jis visas nužymėtas sprogimų išraustomis duobėmis.

Abdullah ir jo vyrai tikina sunaikinę šimtus NATO pajėgoms išteklius tiekiančių sunkvežimių. Paties Abdullah rekordas – 81 benzinvežis per vieną naktį.

"Iš pradžių mus išgąsdino amerikiečiai, – pasakojo Abdullah pavaduotojas Mullah Naimas. – Mes girdėjome, kad jie turi technologijų, kurios iš kosmoso gali aptikti net pelę. Bet tai nebuvo tiesa."

Vis dėlto talibai stengiasi būti atsargūs. Amerikiečiai tiek daug kartų vos nenužudė Abdullah, kad jis net pametė skaičių. Jis įsakymus perduoda per lauko raciją ir kelis mobiliuosius telefonus, kuriais kalba neilgiau nei minutę. Abdullah būrys, kaip ir jis pats, tik labai retai užtrunka vienoje vietoje ilgiau nei 24 valandas. Jie nuolat keliauja pėstute, automobiliais arba motociklais.

Labiausiai talibai bijo būti išduoti šnipų. Tą naktį, kai su jais bendravo "The Independent" žurnalistas, jie suėmė tris ne vietinius, kurie esą fotografavo savo mobiliaisiais telefonais. Pasikonsultavęs su Talibano vadaviete Pakistane, Abdullah paskelbė, kad jie bus teisiami vietos šariato teisėjo, kurį oficialiai paskyrė talibų vadai. Sulaikytiesiems gresia kartuvės, jei jie nesugebės įrodyti savo nekaltumo.

Be šnipų ir nepilotuojamų lėktuvų, kurie nuolat rengia atakas, talibai baiminasi tik JAV specialiųjų pajėgų, kurių kariai naktimis atskraidinami sraigtasparniais. Todėl kalnų viršūnėse išdėstyti stebėjimo postai, kurie įspėja apie artėjančius sraigtasparnius.

Svajonė: mirti kovoje

Pasak Abdullah, tokios naktinės operacijos jo kovotojams didelių nuostolių nepridaro, bet nukenčia nekalti civiliai gyventojai. Vien per pastaruosius du mėnesius vykstant tokioms operacijoms žuvo taksi vairuotojas, ūkininkas, miegantis savo sode, trys studentai, kurie keliavo namo. Tokie atvejai tik didina gyventojų neapykantą tarptautinėms pajėgoms ir Afganistano vyriausybei, o talibų populiarumas auga.

"Tūkstančiai žmonių susirenka į mūsų gazi (šahidų – red. past.) laidotuves ir skanduoja "Mirtis Amerikai!" – pasakojo vienas talibas.

Kiekvieno jų svajonė numirti kaip gazi – mūšyje su netikėliais.

"Mūsų religinė pareiga priešintis jums, užsieniečiams, – teigė Abdullah. – Turite suprasti, kad mes niekada nenustosime kovoti, niekada."

Ir čia pat pridūrė, kad kalbos apie Afganistano vyriausybės derybas su talibais tėra prezidento Hamido Karzajaus propaganda.

"Talibanas nesiderės su niekuo, kol išeis užsienio pajėgos", – pareiškė Abdullah.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų