Quantcast

TBT prokuroras siekia, kad Izraelio ir „Hamas“ vadovams būtų išduoti arešto orderiai

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) pirmadienį pareiškė siekiantis, kad būtų išduoti palestiniečių grupuotės „Hamas“ bei Izraelio vadovų, įskaitant žydų valstybės ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), arešto orderiai.

K. Khano nuomone, B. Netanyahu, jo gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) ir trys „Hamas“ lyderiai – Yehya Sinwaras (Jehja Sinvaras), Mohammedas Deifas (Mohamedas Deifas) bei Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) – yra atsakingi už karo žiaurumus ir nusikaltimus žmoniškumui Gazos Ruože bei Izraelyje.

Kalbėdamas apie Izraelio veiksmus, K. Khanas savo pareiškime teigė, kad „bado, kaip karo būdo, naudojimo kartu su kitais išpuoliais ir kolektyvinėmis bausmėmis prieš civilius Gazos gyventojus padariniai yra akivaizdūs, akivaizdūs ir plačiai žinomi“.

„Tai – neprievalgis, dehidratacija, didelės kančios ir vis daugiau palestiniečių, įskaitant kūdikius, kitus vaikus ir moteris, mirčių“, – teigė jis, ilgiau kaip septynis mėnesius tęsiantis „Hamas“ ir Izraelio karui, prasidėjusiam po spalį islamistų surengtos atakos Izraelio pietuose, kai žuvo 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų.

„Hamas“ lyderiams, įskaitant judėjimo vadovą Y. Sinwarą, keliami kaltinimai dėl „naikinimo, prievartavimo ir kitų seksualinio smurto veiksmų“ ir „įkaitų paėmimo kaip karo nusikaltimo“.

„Teigiame, kad kaltinimai nusikaltimais žmoniškumui buvo „Hamas“ ir kitų ginkluotų grupuočių vykdomų plataus masto ir sistemingų išpuolių prieš Izraelio civilius gyventojus dalis, vykdant organizacinę politiką“, – sakoma K. Khano pareiškime.

Per spalio 7-osios išpuolį „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 38 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 35,4 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

Tai – neprievalgis, dehidratacija, didelės kančios ir vis daugiau palestiniečių, įskaitant kūdikius, kitus vaikus ir moteris, mirčių.

„Apskaičiuotas žiaurumas“

Kad tokie orderiai būtų išduoti, TBT prokuroras turi kreiptis į trijų teisėjų kolegiją. Pastaroji vidutiniškai per du mėnesius išnagrinėja įrodymus ir nusprendžia, ar procesas gali būti tęsiamas.

Izraelis nėra šio teismo narys, todėl, net jei arešto orderiai bus išduoti, B. Netanyahu ir Y. Gallantui išsyk negrėstų baudžiamasis persekiojimas. Tačiau K. Khano pareiškimas gilina Izraelio izoliaciją, jam toliau tęsiant karą, o dėl arešto grėsmės Izraelio vadovams gali būti sudėtinga keliauti į užsienį.

Manoma, kad Y. Sinwaras ir M. Deifas slapstosi Gazos Ruože, o Izraelis bando juos susekti. Tačiau vyriausiasis islamistų kovotojų grupuotės lyderis I. Haniyeh yra įsikūręs Katare ir dažnai keliauja po regioną.

Nė viena pusė kol kas nepateikė jokių komentarų apie šį K. Khano pareiškimą.

Kalbėdamas apie spalio 7-osios „Hamas“ veiksmus, TBT prokuroras sakė, kad pats matė „šių išpuolių niokojančias scenas ir gilų šiandien pateiktuose pareiškimuose kaltinamų nesąžiningų nusikaltimų poveikį“.

Jis lankėsi regione pernai gruodį.

„Kalbėdamas su išgyvenusiaisiais, girdėjau, kaip meilė šeimoje, giliausi ryšiai tarp tėvų ir vaikų buvo iškreipti, kad būtų sukeltas nesuvokiamas skausmas dėl apskaičiuoto žiaurumo ir nepaprasto beširdiškumo. Už šiuos veiksmus reikia atsakyti“, – kalbėjo K. Khanas.

Jungtinės Tautos ir kitos pagalbos agentūros ne kartą kaltino Izraelį, kad šis per visą karą trukdo tiekti pagalbą. Izraelis tai neigia, sakydamas, kad nėra jokių apribojimų į Gazos Ruožą įvežamai paramai, ir kaltina Jungtines Tautas nesugebėjimu paskirstyti pagalbą.

Tuo metu JT teigia, kad pagalbos darbuotojai ne kartą buvo apšaudyti Izraelio, taip pat skundžiasi, kad pristatymui trukdo vykstančios kovos.

Karui užsitęsus ir didėjant žuvusiųjų skaičiui, Izraelis sulaukia vis daugiau kritikos.

Žydų valstybė taip pat susidūrė su Pietų Afrikos byla Tarptautiniame Teisingumo Teisme, kurioje Izraelis kaltinamas genocidu. Izraelis šiuos kaltinimus neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
tai zydu fiureriui reikia isduot aresto orderi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių