Pereiti į pagrindinį turinį

Tendencija neramina: jaunimas įninka į migdomuosius vaistus

2024-09-27 11:31

Jaunuoliai, pastebima, įninka gerti migdomuosius vaistus. Juolab, kad šie pernelyg lengvai pasiekiami: vaikai iškrausto tėvų vaistinėles namie. Belgijoje atliktas tyrimas parodė neraminančią tendenciją, o gydytojai įspėja – tokios tabletės gali ne tik sukelti priklausomybę, bet ir pakenkti sveikatai.

Freepik.com, Pixabay nuotr.

„Pernai ėmiau gerti migdomuosius vaistus, bet lioviausi“, – pasakojo 16 metų moksleivė Lore Ooms.

Paklausta, kodėl pradėjo, moksleivė atsakė: „Nes užmigti trukdo galybė minčių, ypač, kai mokykloje labai sunku. Tad pradėjau nuo to“.

Belgų tyrimas parodė: vidurinėje mokykloje tokius vaistus geria 17 proc. moksleivių. Ir skaičiai per dešimtmetį tik augo.

Merginos vaistų griebiasi dažniau nei vaikinai.

„Kartais vartoju vaistus miegui, nes naktinėju su namų darbais prie kompiuterio, dėl to sunku užmigti“, – sakė 20 metų studentė Marthe Boeckx.

Bet psichiatrai įspėja apie pavojus.

„Tai kelia susirūpinimą. Su visomis priklausomybę sukeliančiomis medžiagomis yra taip, kad kuo jaunesnis pradedi, tuo didesnė rizika, kad išsivystys priklausomybė“, – teigė psichiatras Hendrik Peuskens.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Beje, jaunuoliai puikiai supranta, kur glūdi problema.

TikTokas. Man prisiunčia įrašų, aš irgi siuntinėju. Dar stresas. Nerimas“, – vardijo 17 metų moksleivis Wiglyson Da Silva.

„Ypač mokslai – spaudimas bei stresas. Ir kai tenka anksti keltis – tas miego ritmas. Nepadeda ir per ilgas žiūrėjimas į telefono ekraną“, – pripažino 20 m. belgė Emma Leijs.

Be to, miego vaistai – ranka pasiekiami.

„Teko kalbėtis su gydytojais, jaunimo psichiatrais ir pediatrais, jie sako, kad labai nenoriai skiria tokių vaistų, beveik niekada. Tai iš kur jaunimas jų gauna? Jei tėvai vartoja raminamuosius, migdomuosius, tai jie yra namie ir šeimoje dar atsiranda pasitikėjimas tų vaistų galia“, – kalbėjo psichiatras.

Ilgainiui dėl tokių vaistų gali sutrikti atmintis, kilti kiltų problemų: mokymosi ir dėmesio sutelkimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų