Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstančiams Vengrijoje prieglobstį radusių ukrainiečių gresia iškeldinimas

2024-08-21 18:41 diena.lt inf.

Vengrijoje tūkstančiams Ukrainos pabėgėlių gresia iškeldinimas iš prieglaudų po to, kai trečiadienį įsigaliojęs teisės akto pakeitimas atėmė iš jų galimybę gauti valstybės subsidijuojamą apgyvendinimą.

Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / Scanpix nuotr.

Birželį ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pasirašė dekretą, kuriuo apribojama valstybės parama pabėgėliams iš tų Ukrainos dalių, kurios nelaikomos nukentėjusiomis nuo šalies karo su Rusija.

Šiuo metu Budapeštas į sąrašą įtraukia tik 13, arba maždaug pusę, Ukrainos regionų kaip nukentėjusių nuo Rusijos invazijos.

Vyriausybės įgaliotinis Norbertas Palas gynė šį pakeitimą kaip „pagrįstą ir proporcingą“ praėjus pustrečių metų nuo plataus masto karo pradžios. Provyriausybiniam laikraščiui „Magyar Nemzet“ jis sakė, kad „tie, kurie norėjo atsistoti ant kojų Vengrijoje, galėjo tai padaryti“.

Privačios prieglaudos jau pradėjo iškeldinti pabėgėlius, kurie dabar neturi teisės į paramą, teigė teisių grupė „Migration Aid“.

Į šiaurę nuo Budapešto esančiame Koče trečiadienį apie 120 pabėgėlių buvo išprašyti iš policijos prižiūrimų svečių namų, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Dauguma jų buvo romų tautybės moterys ir vaikai iš Užkarpatės srities Vakarų Ukrainoje, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė.

„Esame beviltiškoje padėtyje, nes neturime kur eiti“, – AFP teigė penkių vaikų motina Marina Amit, kuri pernai pabėgo į Vengriją.

„Negalime grįžti namo į Ukrainą, turiu 17-metį sūnų“, – pridūrė ji, sakydama, kad baiminasi, jog jis bus pašauktas į Ukrainos kariuomenę.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra UNHCR šią savaitę nurodė, kad 2–3 tūkst. ukrainiečių gali prarasti prieigą prie subsidijuojamo būsto.

Dėl taisyklių pakeitimo „bus prarastos darbo vietos ir sumažės mokinių skaičius mokyklose, o tai pakenks iki šiol pasiektiems teigiamiems integracijos rezultatams“, teigiama UNHCR pareiškime, kuriame Vengrija raginama persigalvoti.

V. Orbanas yra vienintelis iš ES lyderių, palaikantis glaudžius ryšius su Rusija po jos invazijos į Ukrainą.

Vengrija taip pat priima mažiau pabėgėlių nei kitos ES valstybės narės regione. UNHCR duomenimis, maždaug 46 tūkst. ukrainiečių yra pateikę prieglobsčio prašymus šioje Vidurio Europos šalyje.

Daugiau naujienų