Pereiti į pagrindinį turinį

V. Putinas: Rusijos pajėgos palaiko su islamistais kovojančią Sirijos opoziciją

2015-12-17 14:58
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalies pajėgos Sirijoje palaiko iš oro kai kurias ginkluotas opozicijos grupes, kurios kaunasi su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Pasak jo, Rusija „užmezgė kontaktus“ su žmonėmis, atstovaujančiais „ginkluotai, kompromisų nedarančiai“ opozicijai Sirijoje.

„Jų pastangas kovoti su ISIL (IS) mes palaikome Rusijos aviacijos smūgiais“, – V.Putinas sakė žurnalistams per savo metinę spaudos konferenciją.

Apie kurias konkrečias sukilėlių grupuotes kalba, prezidentas nepatikslino.

Tačiau jis pažėrė kritikos Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausybei, apkaltinęs ją mėginimu „lyžtelėti amerikiečiams vieną vietą“.

„Jūs paklausėte, galbūt ten yra kokia nors trečia šalis? Supratau jūsų užuominą. Mes to nežinome. Bet jeigu kas nors turkų vyriausybėje nusprendė lyžtelėti amerikiečiams vieną vietą, tai nežinau, ar jie teisingai pasielgė ar ne“, – sakė V.Putinas, atsakydamas į vieno Turkijos žurnalisto klausimą.

Prezidentas sakė, kad „apskritai nežino, ar amerikiečiams to reikia ar ne“.

Rusijos vadovas neatmetė galimybės, kad tarp Vašingtono ir Ankaros „buvo kažkokio lygio susitarimas dėl to, kad mes čia užsuksim rusų lėktuvą, o jūs užmerksite akis, kad mes užeisime, tarkim, į Irako teritoriją ir okupuosime jo dalį“.

„Galbūt toks susitarimas ir buvo. Mums tai nežinoma. Bet kokiu atveju, jie visus pastatė į labai sunkią padėtį“, – pabrėžė V.Putinas.

Sirijos sukilėlių pajėgos atmeta galimybę bendradarbiauti su Sirijos režimu arba Rusija, ir tokio bendradarbiavimo įrodymų nėra.

Praėjusią savaitę V.Putinas pranešė, kad Rusija remia Laisvosios Sirijos armiją (FSA) ginklais bendrose operacijose su režimo pajėgomis.

Tačiau trečiadienį nuosaikiosios FSA generolas Ahmadas Berri (Ahmadas Beris) paneigė, kad FSA gauna kokią nors Rusijos paramą, tik patvirtino, kad Maskva teikė paramą Kurdų demokratinės sąjungos partijos ginkluotajam sparnui.

V.Putino pareiškimas nuskambėjo prieš penktadienio Tarptautinės Sirijos paramos grupės susitikimą ministrų lygiu, kuriame dalyvaus 17 šalių užsienio reikalų ministrai, tarp kurių yra ir Rusijos, Irano, Saudo Arabijos ir Jungtinių Valstijų atstovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų