Pereiti į pagrindinį turinį

Velykinis taikos palinkėjimas

2012-04-10 23:59
Velykinis taikos palinkėjimas
Velykinis taikos palinkėjimas / AFP nuotr.

"Užtikrinti taiką Irake, Sirijoje ir visuose Artimuosiuose Rytuose, taip pat Afrikoje, pirmiausia – Malyje ir Nigerijoje", – tokia Šventojo Tėvo Benedikto XVI žinia miestui ir pasauliui.

Įtempta darbotvarkė

Popiežiaus Benedikto XVI velykinė darbotvarkė buvo kaip reikiant įtempta.

Neseniai popiežius grįžo iš vizito Kuboje, o rugsėjo mėnesį ketina vykti į Libaną. Tai bus antrasis Benedikto XVI apsilankymas Artimųjų Rytų regione – 2009 m. popiežius lankėsi Jordanijoje, Izraelyje ir Palestinoje.

Šeštadienį pontifikas vadovavo trijų valandų trukmės Velyknakčio liturgijai Šv. Petro bazilikoje, sekmadienį aukojo dviejų valandų šventąsias Velykų mišias po atviru dangumi Šv. Petro aikštėje, į kurią tradiciškai sugužėjo tūkstančiai maldininkų.

Tiesa, problemų Benediktui XVI, kuriam balandžio 16 d. sukaks 85 metai, apeigos nesukėlė, nors sekmadienį popiežius ir atrodė šiek tiek pavargęs.

Po pamaldų aikštėje iš bazilikos balkono Šventasis Tėvas suteikė iškilmingą apaštališkąjį palaiminimą "Urbi et orbi".

"Žmonija klaidžioja tamsoje"

Per Velyknakčio liturgiją popiežius pabrėžė, kad "žmonija klaidžioja tamsoje, negalėdama atskirti gera nuo bloga".

"Gyvenimas stipresnis už mirtį. Gėris stipresnis už blogį. Meilė stipresnė už neapykantą. Tiesa stipresnė už melą", – tikintiesiems sakė Benediktas XVI.

Per savo homiliją Šventasis Tėvas perspėjo: "Tamsa, kuri kelia realią grėsmę žmonijai, galiausiai yra tai, kad jis gali matyti ir tyrinėti apčiuopiamus materialius dalykus, bet negali matyti, kur pasaulis eina ar iš kur ateina, kur eina mūsų pačių gyvenimas, kas yra gera, o kas – bloga. Ši tamsa, uždengianti Dievą ir užtemdanti vertybes, yra reali grėsmė mūsų egzistencijai ir apskritai pasauliui."

Ragina užtikrinti taiką

Sekmadienį skelbdamas palaiminimą "Urbi et orbi" popiežius pabrėžė, kad "Velykų džiaugsmas paguos dėl savo tikėjimo kenčiančius krikščionis".

Kartu pontifikas paragino užtikrinti taiką Irake, Sirijoje ir visuose Artimuosiuose Rytuose, taip pat Malyje bei Nigerijoje.

"Prisikėlęs Kristus tesuteikia viltį Artimiesiems Rytams, kad visos to regiono etninės, kultūrinės ir religinės grupės bendradarbiautų bendram labui ir kad būtų gerbiamos žmogaus teisės, – sakė popiežius. – Ypač Sirijoje tenebūna liejamas kraujas, kuo greičiau teįsivyrauja pagarba, dialogas ir susitaikinimas, kaip reikalauja ir tarptautinė bendruomenė."

Benediktas XVI pabrėžė, kad daugelis sirų, pabėgusių nuo konflikto, patiria sunkias kančias, ir paragino suteikti jiems humanitarinę pagalbą bei juos priimti.

"Pabėgėliai iš tos šalies ir žmonės, kuriems reikia humanitarinės pagalbos, tebūnie svetingai priimami, solidarumas tepalengvina jų sunkias kančias. Velykų pergalė tedrąsina irakiečių tautą negailėti jėgų siekiant stabilumo ir pažangos", – sakė pontifikas.

Benediktas XVI paragino "izraeliečius ir palestiniečius drąsiai atnaujinti taikos procesą".

Popiežius taip pat meldė Dievą palaikyti krikščionių bendruomenę Afrikoje, kur Katalikų bažnyčia pastaraisiais metais ne tik smarkiai plėtėsi, bet ir tapo teroristų taikiniu.

"Prisikėlęs Jėzus teguodžia kenčiančias Afrikos rago tautas ir teskatina susitaikinimą; tepadeda Didžiųjų Ežerų regionui, Sudanui ir Pietų Sudanui, jų gyventojams tesuteikia jėgų atleisti", – sakė popiežius.

"Nigerijai, kur pastaruoju metu vyko kruvini teroristiniai išpuoliai, Velykų džiaugsmas teįkvepia energijos kurti taikią ir savo piliečių religijos laivę gerbiančią visuomenę", – pridūrė popiežius.

Kartu jis pasmerkė Velykų dieną Nigerijoje įvykusį teroro aktą, per kurį žuvo mažiausiai 20 žmonių.

Benediktas XVI taip pat meldė, kad Malį, "kuriame šiuo metu vyksta politiniai neramumai, Šlovingasis Kristus apdovanotų taika ir stabilumu".


Nigeriją sukrėtė sprogimai

Pasauliui švenčiant Kristaus prisikėlimą, Nigeriją sukrėtė teroro aktas, per kurį žuvo mažiausiai 20 žmonių. Išpuolis įvykdytas Kadūnos mieste. Per išpuolį susprogdinti du automobiliai su sprogmenimis. Jie buvo pastatyti prieš vietos bažnyčią. Per Kalėdas virtinę išpuolių prieš bažnyčias ir kitose vietose įvykdė islamistų grupuotė "Boko Haram". Didžiausias tų išpuolių buvo įvykdytas prie bažnyčios netoli sostinės Abudžos. Tuomet žuvo 44 žmonės. Per šios grupuotės vykdomą sukilimą, kuris pareikalauja vis daugiau kraujo, nuo 2009 m. vidurio jau žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų