Quantcast

Vokietijos centrinis bankas grąžino į šalį 37 tonas aukso atsargų

Vokietijos centrinis bankas pradėjo įgyvendinti aukso atsargų grąžinimo į šalį planą: 2013 metais iš Prancūzijos centrinio banko ir Niujorko federalinio iždo banko saugyklų į Vokietiją pervežta beveik 37 tonos aukso, kurio vertė sudaro apie 1,1 mlrd. eurų, rašo vokiečių laikraštis „Bild“, cituojantis Vokietijos centrinio banko vadovą Jensą Weidmanną (Jensą Vaidmaną).

Jo teigimu, viena iš rimčiausių problemų buvo užtikrinti operacijų saugumą. Aukso luitai, kiekvienas iš kurių sveria 12,5 kilogramo, iš Prancūzijos ir JAV į Frankfurtą buvo gabenti keliais etapais – oro ir kelių transportu.

„Logistikos požiūriu užduotis buvo itin sudėtinga. Bet viskas įvyko sklandžiai“, - pareiškė Vokietijos centrinio banko vadovas.

2011 metais Vokietijos federalinis teismas nusprendė, kad centrinis bankas neatlieka pakankamai reguliarių dviejų trečdalių aukso atsargų, kurios saugomos ne šalyje, patikrinimų. „Bild“ vertinimais, Vokietijos centrinis bankas užsienyje laiko daugiau kaip 3 tūkst. tonų aukso.

Pasaulio aukso tarybos duomenimis, 2013 metų gruodį Vokietijos aukso atsargos sudarė 3,387 tūkst. tonų ir pagal šį rodiklį šalis užėmė antrą vietą pasaulyje, nusileisdama tik JAV.

2013 metų sausį Vokietijos centrinis bankas paskelbė laipsniško atsargų grąžinimo į šalį planą, kurį įgyvendinus iki 2020 metų Frankfurte saugoma atsargų dalis padidės iki 50 procentų.

Be kita ko, centrinis bankas iki minėtų metų perveš 300 tonų iš Niujorko ir visas 374 tonas, saugomas Paryžiuje, nes įvedus eurą laikyti aukso atsargas Prancūzijoje praktiškai nebėra prasmės.

Šaltojo karo metais Vokietija beveik visą savo auksą saugojo užsienyje, kad užtikrintų jo saugumą. Iki Vokietijos susijungimo 1990 metais užsienyje buvo saugoma 98 proc. šio tauriojo metalo atsargų.

2000 metais Vokietijos centrinis bankas pervežė į šalį 931 toną iš Didžiosios Britanijos centrinio banko saugyklos. Tačiau dalis aukso tebėra laikoma Didžiojoje Britanijoje. Centrinis bankas ir po 2020 metų ketina saugoti Didžiojoje Britanijoje maždaug 13 proc. visų aukso atsargų – tai Vokietijai atsieina maždaug 550 tūkst. eurų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių