Pereiti į pagrindinį turinį

2014 metais pasaulyje žuvo mažiausiai 60 žurnalistų

2014-12-23 09:55 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Mažiausiai 60 žurnalistų žuvo pasaulyje dirbdami arba dėl savo darbo, o 44 proc. jų tapo žmogžudysčių taikiniais, skelbia Niujorke įsikūręs įsikūręs Komitetas žurnalistams ginti (Committee to Protect Journalists, CPJ).

Naujausioje šios organizacijos ataskaitoje sakoma, kad „neįprastai didelė dalis“ – apie ketvirtadalis – žuvusiųjų buvo tarptautiniai žurnalistai, nors dauguma grasinimų sulaukusių reporterių buvo vietiniai.

Tarp nužudytųjų 2014 metais buvo Anja Niedringhaus (Ania Nydringhauz), naujienų agentūros „The Associated Press“ fotoreporterė, kuri buvo nušauta nušviesdama rinkimus Afganistane.

Anksti antradienį paskelbtoje CPJ ataskaitoje sakoma, kad 2014 metais žurnalistų žuvo mažiau negu pernai, kai jų buvo prarasta 70, bet pastarieji treji metai pareikalavo daugiausiai žiniasklaidos darbuotojų gyvybių nuo 1992-ųjų, kai organizacija pradėjo rinkti šią statistiką.

Vienas iš pagrindinių veiksnių, lėmusių šią liūdną statistiką, buvo jau ketvirtus metus vykstantis konfliktas Sirijoje. Ataskaitoje nurodoma, kad šiemet toje šalyje žuvo mažiausiai 17 žurnalistų, o nuo kautynių pradžios 2011 metais ten buvo prarasti bent 79 žiniasklaidos darbuotojai.

Su konfliktu Sirijoje susiję du iš šiurpesnių šiais metais įvykdytų žurnalistų nužudymų: džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai nupjovė galvas laisvai samdomiems amerikiečiams Jamesui Foley (Džeimsui Fouliui) ir Stevenui Sotloffui (Stivenui Sotlofui). Abu jie dingo kurdami reportažus apie Sirijos pilietinį karą.

Per konfliktą Ukrainoje tarp naujos vyriausybės ir Rusijos palaikomų separatistų žuvo penki žurnalistai ir du kiti žiniasklaidos darbuotojai, o dėl šio konflikto santykiai tarp Vakarų ir Maskvos pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo. CPJ duomenimis, tie žurnalistai buvo pirmieji žuvę Ukrainoje nuo 2001 metų.

Vasarą Gazos Ruože 50 dienų vykusios kautynės tarp Izraelio ir palestiniečių pareikalavo bent keturių žurnalistų ir trijų žiniasklaidos darbuotojų gyvybių. Tarp jų buvo AP videožurnalistas Simone'as Camilli (Saimonas Kamilis) ir vertėjas Ali Shehda Abu Afashas (Alis Šehda Abu Afašas), kurie žuvo detonavus pavėluotai suveikusiam sviediniui.

Irake žuvo bent penki žurnalistai, iš kurių trys rengė reportažus apie kautynes su IS, kai ta grupuotė surengė žaibišką puolimą šalies šiaurės rytų regione.

CPJ ataskaitoje minimos žurnalistų žūtys, kurios keliose šalyse buvo pirmosios per pastaruosius kelerius metus – įskaitant Paragvajų, kur trys reporteriai žuvo pirmąkart nuo 2007 metų. Mianmare arešte nužudytas laisvai samdomas žurnalistas irgi tapo pirmąja nuo 2007 metų auka tos šalies žiniasklaidos bendruomenėje.

CPJ pirmąkart paskelbė apie žurnalisto žūtį Centrinėje Afrikos Respublikoje, kurią krėtė prezidento neturintis smurtas tarp krikščionių ir musulmonų.

Didžiausias visų laikų Ebolos viruso protrūkis irgi pareikalavo reporterių gyvybių: vieno žurnalisto ir dviejų žiniasklaidos darbuotojų lavonai buvo rasti viename Gvinėjos kaime, kur jie buvo nuvykę kurti reportažo apie vieną visuomenės informavimo kampaniją.

CPJ nurodė tebetirianti pranešimus apie dar bent 18 šiais metais žuvusių žurnalistų. Ši organizacija į savo statistiką neįtraukia reporterių, mirusių nuo ligos arba žuvusių per automobilių bei lėktuvų avarijas – nebent tie incidentai būtų nulemti „priešiškų veiksmų“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų