Pereiti į pagrindinį turinį

Išpuolį Paryžiuje politologas sieja su nesėkminga integracija arba „Islamo valstybe“

2015-01-07 14:36 diena.lt inf.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / T.Lukšio/BFL nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad išpuolis Paryžiuje gali būti nesėkmingos integracijos politikos rezultatas, taip pat neatmeta galimybės, kad jį surengę asmenys gali būti susiję su sustiprėjusia „Islamo valstybės“ grupuote.

„Manau, kad tai atspindi sudėtingą padėtį kai kuriose Europos šalyse, kuri yra susidariusi dėl migracijos srautų į Europą iš kitų pasaulio regionų, ir neefektyvios integracijos politikos tarp skirtingų politinių ir etninių grupių rezultatas“, - BNS trečiadienį sakė politologas.

„Yra duomenų, kad „Islamo valstybei“ pavyksta pritraukti nemažai žmonių iš musulmonų bendruomenių įvairiose Europos šalyse ir tie ryšiai jau kurį laiką kelia nerimą Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir kitų šalių institucijoms. Gali būti, kad kovotojai ne tik vyksta į Siriją ir Iraką dalyvauti tame kare, bet ir imasi priemonių Europos šalyse“, - kalbėjo R.Vilpišauskas.

Pasak politologo, tęsiantis neramumams Sirijoje ir Irake, sudėtinga padėtis išliks ne tik šiose šalyse, bet ir Europos valstybėse, kuriose yra gausios musulmonų bendruomenės.

„Tai didina (išpuolių) tikimybę, nors reikia pabrėžti, kad didelė dalis musulmonų bendruomenių narių nepritaria tokių priemonių naudojimui ir kategoriškai atsiriboja nuo jų, kai tokie aktai yra įvykdomi“, - sakė R.Vilpišauskas.

Mažiausiai 12 žmonių, tarp jų du policininkai, žuvo trečiadienį, kai du Kalašnikovo automatais ir raketiniu granatsvaidžiu ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją.

„Charlie Hebdo“ pagarsėjo 2006 metų vasarį, kai perspausdino musulmonų pranašą Mahometą vaizduojančią karikatūrą, iš pradžių paskelbtą Danijos dienraščio „Jyllands-Posten“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų