Pereiti į pagrindinį turinį

V. Žirinovskio partija rengia įstatymą dėl Ukrainos okupuotų rusiškų sričių

2014-05-30 14:58
Žirinovskis siūlo rezervuoti vietą mauzoliejuje Ziuganovui
Žirinovskis siūlo rezervuoti vietą mauzoliejuje Ziuganovui / Scanpix nuotr.

V. Žirinovskio partija rengia įstatymą „dėl Ukrainos okupuotų rusiškų sričių“

Rusijos liberaldemokratų partija (LDPR) pareiškė, kad Kijevas yra „neteisėtai okupavęs“ aštuonias sritis Ukrainos pietryčiuose, ir rengia įstatymą dėl šių teritorijų statuso, pasak BBC, tai pranešama šios partijos tinklalapyje.

Minėta Rusijos partija pabrėžia, kad visose teritorijose, kuriose kada nors plevėsavo Rusijos arba SSRS vėliavos, vėl turi iškilti Rusijos valstybės vėliava, ypač tuose regionuose, „kur visuomet gyveno rusai, kur visos žemės yra jų įsisavintos, miestai rusų žmonių įkurti ir pastatyti“.

Kalbama apie šias Ukrainos sritis: Odesos, Chersono, Mykolajivo, Zaporižios, Dnepropetrovsko, Luhansko, Donecko ir Charkovo.

Anot LDPR , šis įstatymo projektas turi paskatinti „kuo greičiau deokupuoti pietrytinius Ukrainos rajonus, kurie galės gyventi naujos valstybės formatu“.

Visai neseniai ši partija buvo atsidūrusi skandalo centre, kai jos lyderis Vladimiras Žirinovskis atsiuntė Lenkijos užsienio reikalų ministerijai siūlymą inicijuoti referendumą penkiose Vakarų Ukrainos srityse – Ivano Frankivsko, Voluinės, Rivnės, Lvovo ir Ternopilio srityse, kad vėliau šis regionas galėtų prisijungti prie Lenkijos.

Ukrainos pajėgos visiškai išstūmė sukilėlius iš dalies rytinių regionų

Ukrainos laikinasis gynybos ministras penktadienį pareiškė, kad vyriausybinės pajėgos „visiškai išvalė“ dalį rytinių regionų nuo prorusiškų separatistų kovotojų, nuo balandžio pradžios tęsiančių kruviną kampaniją.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos visiškai įvykdė joms paskirtas užduotis ir visiškai išvalė nuo separatistų Donecko srities pietinę bei rytinę dalis, taip pat Luhansko srities šiaurinę dalį“, – ministras Mychaila Kovalis sakė žurnalistams.

Jis pridūrė, kad per kovinę operaciją rytų regionuose šalies ginkluotosios pajėgos patyrė aukų: žuvo separatistų numuštų sraigtasparnių įgulos ir keletas oro desantininkų.

„Ginkluotosios pajėgos patyrė netekčių, įskaitant mūsų sraigtasparnių įgulas. Faktiškai žuvo dviejų sraigtasparnių įgulos; esama aukų tarp desantininkų. Deja, mes patyrėme nuostolių“, – M.Kovalis sakė per spaudos konferenciją Kijeve.

Tačiau tikslaus žuvusiųjų skaičiaus jis neįvardijo. Paprašytas patikslinti, ar aukos skaičiuojamos dešimtimis, ar šimtais, M.Kovalis atsakė: „Apsaugok, Dieve – truputėlį daugiau negu dvi dešimtys.“

ESBO neteko ryšio su antra savo stebėtojų grupe rytų Ukrainoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) penktadienį pranešė praradusi ryšį su antra savo keturių stebėtojų grupe neramiame rytiniame Ukrainos regione.

Vienoje įsikūrusios ESBO pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“, nurodoma, kad su jos grupe, dirbančia rytinėje Luhansko srityje, nepavyksta susisiekti nuo ketvirtadienio vakaro.

Tą komandą sudaro keturi tarptautiniai stebėtojai ir ukrainietis vertėjas, sakoma ESBO Specialiosios stebėjimo misijos Ukrainoje „Facebook“ pranešime.

„Komanda važiavo dviem automobiliais“, – pridūrė ESBO.

Mažai žinoma prorusiškų sukilėlių grupuotė „Jugovostočnyj front“ („Pietryčių frontas“) savo pranešime, kurį anksčiau penktadienį gavo naujienų agentūra „Interfax“, sakoma, kad jos kovotojai sulaikė ESBO komandą Luhanske.

Tačiau vadinamosios Luhansko liaudies respublikos atstovas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, neigė, jog tos grupės nariai laikomi prievarta.

„Niekas nesuėmė keturių ESBO stebėtojų, – Volodymyras Inogorodskis sakė AFP. – Jie baigė darbą vėlai (ketvirtadienio) vakarą Severodonecke, ir mes jiems patarėme neišvykti iš miesto dėl (saugumo) padėties“, – pridūrė jis.

ESBO pranešime sakoma, kad keturių kitų ESBO stebėtojų, tarp jų iš Estijos, kuriuos separatistai sukilėliai pirmadienį sučiupo kaimyniniame Donecko regione, buvimo vieta vis dar nėra žinoma.

Šiuo metu ESBO stebėjimo misiją Ukrainoje vykdo 248 tarptautiniai stebėtojai, o dar 23 turėtų atvykti penktadienį. Planuojama, kad iki birželio pabaigos stebėtojų padaugės iki 300, sakė vienas ESBO atstovas.

Rusija suėmė keturis ukrainiečius, įtariamus išpuolių organizavimu Kryme

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) suėmė keturis asmenis, kurie buvo įvardyti kaip Ukrainos nacionalistinės organizacijos „Pravyj sektor“ („Teisusis“ arba „Dešinysis sektorius“) nariai, įtariami planavę sprogdinimus Kryme, nors tas judėjimas tokius kaltinimus neigia.

Tie keturi ukrainiečiai įtariami prisidėję prie dviejų padegimų, įvykdytų balandį Juodosios jūros pusiasalyje, kurį ankstesnį mėnesį aneksavo Rusija, sakoma penktadienį paskelbtame FSB pranešime.

Jame nurodoma, kad įtariamieji taip pat priklauso grupei asmenų, kaltinamų planavus surengti du sprogdinimus per pergalės Antrajame pasauliniame minėjimus Kryme gegužės pradžioje, nors nei vienas iš tų išpuolių nebuvo įvykdytas. FSB pranešė, kad įtariamųjų namuose rasta sprogmenų ir ginklų.

„Pravyj sektor“ atliko svarbų vaidmenį per protestus, vasarį nuvertusius Kremliaus palaikomą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių. Šią grupuotę Rusijos pareigūnai ir žiniasklaida dažnai kaltina ekstremizmu.

Kijeve „Pravyj sektor“ pareiškė tikrinantis, ar Rusijos specialiųjų tarnybų suimti asmenys kaip nors susiję su šiuo judėjimu, taip pat neigė pareiškimus, jog jis susijęs su tokiomis atakomis, vadindamas juos „įžūliu melu“.

„Pravyj sektor“ veikia vadovaudamasis Ukrainos įstatymais, – sakė judėjimo atstovas spaudai Artiomas Skoropadskis. – „Pravyj sektor“ niekada neplanavo, neplanuoja ir niekada neplanuos teroro aktų.“

Jis minėtus kaltinimus vadino FSB, kuri yra sovietinės KGB paveldėtoja, propaganda ir provokacija.

Naujienų agentūra ITAR-TASS nurodė, kad FSB tiria numanomus planus įvykdyti atakas Simferopolyje, Sevastopolyje ir Jaltoje. Pasak tyrėjų, taikiniais turėjo tapti elektros linijos ir geležinkelio tiltai.

Rusijos valstybinė televizija „Pervyj kanal“ parodė FSB filmuotą medžiagą, kurioje matomi trys įtariamieji, taip pat nurodė, kad jie buvo atvežti į Lefortovo ikiteisminio sulaikymo centrą Maskvoje.

Ukrainos armija tęs operaciją prieš sukilėlius, sako gynybos ministras

Ukrainos pajėgos tęs puolimą prieš sukilėlius šalies rytuose, kol tame regione bus atkurta taika ir tvarka, penktadienį pareiškė Ukrainos laikinasis gynybos ministras.

Kalbėdamas po 14 karių, įskaitant vieną generolą, žūties ketvirtadienį, kai sukilėliai numušė vieną armijos sraigtasparnį, ministras Mychailas Kovalis sakė: „Mums skirta užduotis – atkurti taiką ir tvarką tame regione.“

M.Kovalis dar kartą apkaltino Rusiją vykdant „specialiąsias operacijas“ Ukrainos rytuose.

Pasak ministro, Ukrainos pajėgos tęs karines operacijas pasienyje „kol tie regionai pradės gyventi normaliai, kol ten bus taika“.

Rusijos kariai traukiasi nuo Ukrainos, bet pavojus išlieka, sako JAV

Rusijos kariai, kurie buvo sutelkti prie sienos su Ukraina, dabar juda atgal, Maskvos link, tačiau „pavojaus ženklų“ išlieka, ketvirtadienio vakarą pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris).

„Yra įrodymų, kad rusai kerta (sieną) – apmokyti kariai iš Čečėnijos, apmokyti Rusijoje, kurie atvyko kelti sumaišties, prisidėti prie kautynių (rytų Ukrainoje)“, – JAV diplomatijos vadovas sakė televizijai PBS.

Jis ragino Rusiją pasinaudoti praeitą savaitgalį vykusiais Ukrainos prezidento rinkimais ir „tiesti kelią į priekį, kur Ukraina taptų tiltu tarp Vakarų ir Rytų“.

„Kariai, kurie buvo prie sienos, juda atgal – link Maskvos, o ne link Kijevo, – aiškino J.Kerry. – Ten išlieka pavojaus ženklų, kurie, kaip tikimės, pasikeis.“

Ukrainos lyderis žada nubausti sukilėlius, numušusius sraigtasparnį

Ukrainos išrinktasis prezidentas Petro Porošenka pažadėjo nubausti prorusiškus sukilėlius, kurie numušė armijos sraigtasparnį šalies rytuose, nužudydami 12 karių per vieną iš kruviniausių savo atakų.

Kovotojai ketvirtadienį numušė sraigtasparnį Mi-8 modernia raketa „žemė oras“, o Baltieji rūmai pareiškė, kad tas incidentas didina susirūpinimą, jog sukilėliai yra aprūpinami „iš šalies“.

„Turime padaryti viską, ką galime, kad užtikrintume, jog daugiau ukrainiečių nebežūtų nuo teroristų ir banditų rankų. Tie Ukrainos žmonių priešų nusikalstami veiksmai neliks nenubausti“, – Ukrainos naujienų agentūros citavo P.Porošenkos žodžius.

Gynybos ministras Mychaila Kovalis penktadienio rytą per spaudos konferenciją planuoja paskelbti detalių apie tą ataką, įvykdytą netoli pramonės miesto Slovjansko.

Vienas iš separatistų lyderių ketvirtadienį padarė neįprastą pareiškimą, pripažinęs, kad 33 iš daugiau nei 40 sukilėlių, nukautų per šią savaitę vykusius susirėmimus Donecko oro uoste, buvo Rusijos piliečiai iš musulmoniškų regionų, tokių kaip Čečėnija.

Tas pareiškimas verčia abejoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginiais, kad Maskva niekaip nesusijusi su separatistų judėjimu, ir palaiko Kijevo poziciją, kad sukilėliai neatspindi rytų Ukrainą šalies ekonomikos varikliu pavertusių pramonės darbininkų, tokių kaip kalnakasiai ir plieno gamintojai, valios.

Daugiau naujienų