Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina atsakys už Rusijos konvojaus saugumą tik jos kontroliuojamoje teritorijoje

2014-08-19 15:41 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Ukraina yra pasiruošusi suteikti saugumo garantijos Rusijos humanitarinės pagalbos kolonai tik jos pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje, antradienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Ministerijos spaudos tarnybos atstovas Jevhenas Perebyjnisas spaudos konferencijoje sakė, kad atsakomybę už krovinio pervežimą jos nekontroliuojama teritorija turi prisiimti ginkluoti prorusiški separatistai.

„Savo ruožtu Ukraina ne kartą patvirtino esanti pasiruošusi suteikti tokias saugumo garantijas teritorijoje, kurią kontroliuoja ATO (antiteroristinės operacijos) pajėgos“, – pareiškė J.Perebyjnisas.

„Ukraina puikiai supranta, kad pasirinktas maršrutas yra už tos zonos, kurioje yra mūsų ginkluotosios pajėgos, galinčios užtikrinti saugumą. Šiuo atveju Ukraina buvo suteikusi visas garantijas“, – kalbėjo URM atstovas.

Todėl, pasak J.Perebyjniso, kalbant apie saugumą teritorijose, kurias kontroliuoja separatistai, turima omenyje tiesioginiai Rusijos susitarimai su TRKK ir separatistais.

Ukrainos atstovas tarptautinėse organizacijose Ženevoje informavo apie savo susitikimo su TRKK operacijų vadovo pavaduotoju Francois Blancy (Fransua Blansi) rezultatus. F.Blancy pareiškė, jog TRKK su Rusija ir kovotojais toliau derina saugumo užtikrinimo kroviniui separatistų teritorijose detales.

„Remiantis tuo, matome, jog tokių susitarimų kol kas nepasiekta“, – pareiškė J.Perebyjnisas.

Jo nuomone, šis klausimas bus svarstomas šiandien TRKK operacijų Europoje ir Centrinėje Azijoje vadovo Laurent'o Corbazo (Lorano Korbazo) vizito Maskvoje metu.

Jis taip pat spėjo, kad Rusijos URM pranešimas apie susitarimą dėl Maskvos ir separatistų garantuojamo saugumo TRKK atstovams yra Rusijos URM vadovo Sergejaus Lavrovo ir TRKK prezidento Peterio Maurerio pokalbio „interpretacija“.

Anksčiau Rusijos URM tinklalapyje buvo pranešta, kad šiedu asmenys susitarė artimiausiomis valandomis imtis energingų priemonių, kad humanitarinis krovinys pasiektų tikslą.

„P.Maureris pažymėjo, kad visus humanitarinės vilkstinės ir TRKK personalo, kuris dalyvaus šioje operacijoje, saugumo užtikrinimo aspektus Rusija ir liaudies kariuomenė (prorusiški separatistai) visiškai garantuoja“, – nurodė Rusijos URM, pridurdama, kad Ukraina vis dar nesuteikia garantijų saugiam humanitarinės pagalbos teikimui.

Daugiau naujienų