Pereiti į pagrindinį turinį

Vietnamo ir Kinijos laivams susigrūmus ginčijamuose vandenyse sužeisti 6 žmonės

2014-05-07 14:37
Reuters nuotr.

Hanojus trečiadienį pareiškė, kad Kinijos laivai, saugantys vieną giliavandenę gręžybos platformą ginčijamuose vandenyse, panaudojo vandens patranką prieš Vietnamo patrulinius katerius ir esą juos taranavo, sužeisdami šešis žmones.

Įtampa tarp kaimyninių komunistinių šalių smarkiai padidėjo, kai Pekinas praeitą savaitę vienašališkai paskelbė pasiųsiantis gręžybos platformą į ginčijamus vandenis, o Jungtinės Valstijos pareiškė, kad tas žingsnis yra „provokuojantis“.

Vietnamas pasiuntė patrulinius laivus po to, kai Kinijos laivybos saugumo administracija savo tinklalapyje paskelbė vienašališką perspėjimą tame regione plaukiojantiems laivams, nurodžiusi, kad pradedami gręžimo darbai Pietų Kinijos jūroje netoli Pekino kontroliuojamų Paraselio salų, į kurias teises taip pat reiškia Vietnamas.

Vietnamas perspėjo, kad Kinijos sprendimas yra „neteisėtas“, paragino atitraukti platformą ir pasiuntė į tą teritoriją savo laivus.

Vietnamo jūrų policijos vado pavaduotojas Ngo Ngocas Thu (Ngo Ngokas Thu) trečiadienį sakė žurnalistams Hanojuje, kad Kinijos laivai susidūrė su Vietnamo laivais bent per tris atskirus incidentus nuo gegužės 3-osios, kai buvo paskelbtas Pekino perspėjimas.

Vienas Kinijos lėktuvas taip pat žemai skraidė virš Vietnamo policijos patrulinių katerių, pasiųstų į tuos vandenis – veikiausiai siekiant juo atbaidyti.

Pasak Ngo Ngoco Thu, Kinijos laivai „aktyviai naudojo vandens patranką, atakuodami Vietnamo teisėsaugos laivus“.

„Padėtis labai įtempta, – pridūrė jis. – Šeši Vietnamo žvejybos priežiūros pareigūnai buvo sužeisti stiklo šukių.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų