Pereiti į pagrindinį turinį

Baltieji rūmai ir JT ragina Kazachstano valdžią „santūriai“ elgtis su protestuotojais

2022-01-05 19:45 diena.lt inf.

Baltieji rūmai ir Jungtinės Tautos trečiadienį paragino Kazachstano valdžią parodyti „santūrumą“ reaguojant į smurtinius pilietinius neramumus, kai vyriausybė visoje šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį.

Jen Psaki
Jen Psaki / AFP nuotr.

Spaudos sekretorė Jen Psaki teigė, kad JAV palaiko „raginimus išlaikyti ramybę“, ir sakė, kad protestuotojai turėtų turėti galimybę „taikiai saviraiškai“, ragindama valdžios institucijas „pademonstruoti santūrumą“.

J. Psaki pabrėžė, kad „beprotiški Rusijos teiginiai“ apie JAV ranką už masinių protestų yra „absoliučiai melagingi ir aiškiai yra standartinio Rusijos dezinformacinio karo dalis“.

JT taip pat paragino visas šalis „pademonstruoti santūrumą, susilaikyti nuo smurto ir skatinti dialogą“.

JT atstovas žiniasklaidai Stephane‘as Dujarricas sakė, kad tarptautinė organizacija „susirūpinusi“ stebi įvykius šioje Centrinės Azijos šalyje.

Kazachstane nuo metų pradžios vyko protestai dėl kuro kainų kilimo, kurie trečiadienį peraugo į susirėmimus su policija, o demonstrantai ėmė šturmuoti vyriausybės pastatus.

Valdžia išjungė interneto ir mobiliojo telefono ryšį visoje šalyje ir iš pradžių paskelbė nepaprastąją padėtį tik mitingų epicentruose – finansų sostinėje Almatoje ir Mangystau provincijoje, taip pat sostinėje Nur Sultane, kur iki šiol nebuvo pranešta apie protestus. Vėliau nepaprastoji padėtis buvo įvesta visoje šalyje.

Živilė Aleškaitienė (AFP)