Pereiti į pagrindinį turinį

Paplūdimyje rastas vieno rečiausių banginių kūnas: šalia – virvė

Banginiai į Martos vynuogyno (Martha’s Vineyard) salos pakrantę išmetami ne pirmą kartą. Tačiau šio banginio mirtis ypač nuliūdino mokslininkus. Mat paplūdimyje rastas glotniojo banginio kūnas. Ši rūšis šiandien yra ties išnykimo riba, apie tai paskelbė „Science Alert“.

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) duomenimis, banginio patelė buvo rasta vietos valstijos paplūdimyje. Specialistai pastebėjo, kad jos uodega buvo apipainiota stora virve, kuri kai kuriose vietose buvo giliai įsirėžusi į odą.

Tyrėjai pažymi, kad planktonu mintančio žinduolio mirties priežastis vis dar neaiški – šiuo metu mokslininkai tiria virvę, vėliau bus atliekamas skrodimas. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad įsipainiojimas gyvūnui gali sukelti ilgalaikes kančias ir tapti mirties priežastimi.

Pasak Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo gyvūnų gelbėjimo veterinarijos gydytojos Sarah Sharp, į krantą išmestos patelės dydis rodo, kad ji dar nėra lytiškai subrendusi. Mokslininkai sako, kad visų pastangų gelbėti šią rūšį akivaizdoje ypač liūdina tai, kad ši patelė ateityje galėjo susilaukti jauniklių, tačiau to padaryti jau nebegalės.

Šiaurės Atlanto banginiai yra nykstanti rūšis: dar XIX a. jų populiacijai didelę įtaką padarė banginių medžioklė. Nuo 1970 m. ši rūšis įtraukta į nykstančių rūšių sąrašą. Šiuo metu visame vandenyne yra tik 360 banginių, tarp kurių – tik 70 patelių yra reprodukcinio amžiaus.

Mokslininkai pastebi, kad pastaruoju metu prie Kanados ir JAV krantų randama negyvų banginių, kurių mirties priežastis dažniausiai būna liga arba sužeidimas.

2017 m. NOAA jau buvo pranešusi apie neįprastą banginių mirtingumą šiame rajone, dažniausiai tai buvo laivų smūgių arba įsipainiojimo į žvejybos įrankius aukos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų