Pereiti į pagrindinį turinį

Už informaciją apie žmones sunkvežimiu traiškiusį tunisietį – 100 tūkst eurų premija

2016-12-21 18:19 diena.lt inf.

Vokietijos prokuratūra paieškos skelbime trečiadienį įvardijo pagrindinį asmenį, įtariamą sunkvežimiu traiškiusį žmones Berlyno kalėdinėje mugėje: tai yra 24-erių tunisietis Anis Amri (Anisas Amris).

Federalinė prokuratūra pasiūlė 100 tūkst. eurų premiją už informaciją, padėsiančią areštuoti A.Amri, kuris galįs būti „įtūžęs ir ginkluotas“.

Policija tardė A.Amri artimuosius

Tuniso kovos su terorizmu policija trečiadienį tardė Aniso Amri (Aniso Amrio) artimuosius; A.Amri yra pagrindinis įtariamasis, sunkvežimiu įvažiavęs į minią Berlyno kalėdinėje mugėje, sakė naujienų agentūrai AFP vienas Tuniso saugumo pareigūnų.

„Antiteroristinės brigados padalinys apklausė įtariamojo šeimą“, – sakė pareigūnas, prašęs neminėti nei jo vardo, nei pavardės.

Vokietijos prokuratūra trečiadienį įvardijo 24-erių tunisietį A.Amri pagrindiniu įtariamuoju 12 gyvybių nusinešusiame išpuolyje Berlyno kalėdinėje mugėje; atsakomybė dėl jo prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

Tuniso saugumo pareigūnai sakė apklausę A.Amri tėvus. A.Amri turi keturias seseris ir brolį, bet nežinia, ar ir jie buvo tardomi.

Agentūros AFP pašnekovas sakė, kad AAmri Tunise buvo kelis kartus sulaikytas dėl kvaišalų vartojimo.

Pasak šaltinio, A.Amri iš Tuniso į Italiją atvyko 2011-aisiais po revoliucijos, nuvertusios diktatorių prezidentas Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali (Ziną Abidiną Ben Alį), ir gyveno čia trejus metus, o tada persikėlė į Vokietiją.

Tuniso vidaus ir užsienio reikalų ministerijos atsisakė komentuoti šį atvejį.

Buvo žinomas pareigūnams

Dėl šios savaitės kruvino išpuolio Berlyno kalėdinėje mugėje ieškomas tunisietis jau žinomas kovos su terorizmu pareigūnams dėl anksčiau planuotos atakos, trečiadienį pranešė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministras Ralfas Jaegeris (Ralfas Jėgeris).

Dėl šio vyro, kurį žiniasklaida įvardina kaip Anis (Anį) arba Ahmedą A., pradėtas tyrimas. Jis įtariamas ruošęs „sunkų teroristinį aktą prieš valstybę“.

Kovos su terorizmu pareigūnai paskutinį kartą lapkritį dalinosi informacija apie vyrą, kuris, siejamas su radikaliais islamistais, sakė ministras per spaudos konferenciją, policijai tęsiant dvidešimt kelerių metų vyro paiešką.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maizieres (Tomas de Maizjerė) anksčiau sakė, kad policija ieško „įtariamojo, bet nebūtinai užpuoliko“, kuris yra atsakingas už kruviną pirmadienio išpuolį.

Pasak R.Jaegerio, birželio mėnesį Vokietija atmetė 2015 metų liepą į šalį atvykusio tunisiečio prieglobsčio prašymą, tačiau negalėjo jo deportuoti, nes jis sakė neturintis kelionei reikalingų dokumentų.

Iš pradžių Tunisas neigė, kad šis vyras yra šios šalies pilietis, o paskui ilgai vilkino jo naujų dokumentų išdavimą, kurie pagaliau buvo gauti trečiadienį, nurodė R.Jeageris.

Per pirmadienį vakare buvusią ataką, kurią Vokietijos pareigūnai vadina teroristiniu išpuoliu, žuvo 12 žmonių, tarp jų – tikrasis sunkvežimio vairuotojas lenkas.

Sunkvežimis lėkė per minią traiškydamas medinius prekybos paviljonus ir aukas: siaubingi vaizdai priminė liepos 14 dieną Prancūzijos Nicos kurorte per Bastilijos paėmimo dienos šventę įvykdytą teroro išpuolį, kurio metu džihadisto tunisiečio vairuotas sunkvežimis minioje mirtinai sužalojo 86 žmones.

Su „Islamo valstybe“ (IS) susijusi naujienų agentūra „Amaq“ pranešė, kad šio džihadistų judėjimo „karys įvykdė operaciją Berlyne reaguodamas į kvietimą atakuoti civilius koalicijai priklausančiose valstybėse“.

Tunisas yra tarp svarbiausių džihadistų kovotojų „tiekėjų“: manoma, kad maždaug 5 500 šios šalies piliečių dalyvauja kovos veiksmuose Sirijoje, Irake ir Libijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų