Pereiti į pagrindinį turinį

Žengti į finalą įkvėpė ir arši kritika

2024-07-12 06:00

Futbolas grįžta namo – šią frazę sekmadienį ištars Anglijos futbolo gerbėjai. Net jei jų numylėtiniams nepavyktų triumfuoti Europos čempionato finalo mače, 2028-ųjų žemyno pirmenybes priims Britų salos.

Griauna tradicijas

Poryt Anglijos ir Ispanijos rinktinių akistata Berlyno olimpiniame stadione baigsis mėnesį trukęs XVII Europos futbolo čempionato maratonas.

Dėl Henri Delaunay vardu pavadinto sidabrinio trofėjaus anglai kausis antrame finale iš eilės (2021-aisiais tik po pratęsimo ir baudinių serijos nusileido Italijai). Ispanai iki finalo nusigavo pirmą kartą po dviejų triumfo žygių (2012-aisiais ir 2008-aisiais).

Pusfinalyje suklupę Nyderlandų ir Portugalijos rinktinės namo grįžta tuščiomis. UEFA sprendimu, skirtingai nei pasaulio čempionatuose, vadinamasis mažasis finalas nuo 1984-ųjų Europoje nerengiamas. Kurį laiką abiem pusfinalio pralaimėtojams buvo įteikiami bronzos medaliai, tačiau 2016-aisiais atsisakyta ir šios tradicijos.

Anglijos rinktinei durys kovoti dėl aukso atsivėrė trečiadienį pusfinalyje 2:1 palaužus Nyderlandų komandą. Rekordinių, net 100 tūkst. sirgalių, eitynių Dortmunde įkvėpti olandai rungtynes pradėjo galingai. Paryžiaus „Saint Germain“ klubo saugas Xavi Simonsas perėmė kamuolį iš Declano Rice’o ir galingu šūviu iš baudos aikštelės prieigų išvedė Nyderlandus į priekį – 1:0.

Ronaldas Koemanas / „Scanpix“ nuotr.

Ginčai dėl VAR

Po 10 min. kilusioje sumaištyje olandų baudos aikštelėje Harry Kane’as mėgino pasiųsti į vartus kamuolį, bet po smūgio į jo pėdą įsirėžė Denzelis Dumfriesas. Po VAR peržiūros buvo paskirtas 11 m baudinys, kurį idealiai realizavo pats H. Kane’as – 1:1.

Vertindamas šį epizodą Nyderlandų vienuolikės treneris Ronaldas Koemanas pareiškė, kad VAR sistema žudo futbolą.

„Tai nebuvo baudinys. Ką turėtų daryti gynėjas? Vienintelis jo ketinimas buvo blokuoti smūgį, o tada H. Kane’as spyrė ir jų kojos susidūrė. Futbolą naikina tokie VAR sprendimai. Anglijoje šis baudinys nebūtų skirtas, – aiškino R. Koemanas. – Nors važiuojame namo, didžiuojuosi savo komanda ir jos pasirodymu.“

Trenerio svarstymus nutraukė pats epizodo kaltininkas D. Dumfriesas.

„Iš karto supratau, kad gali būti skirtas 11 m baudinys. Tai gniuždantis momentas. Galiu tik prisiimti atsakomybę, nors tyčia pataikyti į varžovą tikrai nenorėjau. Ten viską nulėmė kelios sekundės dalys“, – pripažino jis.

Atsarginio blyksnis

Nors po pertraukos abi ekipos turėjo keletą progų įmušti, vienintelis antrojo kėlinio įvartis krito 90 min. Po keitimo tik 81 min. pasirodęs Ollie Watkinsas sudėtingoje situacijoje netikėtu spyriu išplėšė pergalę – 2:1.

Atsarginio puolėjo rezultatyvus kirtis paskutinę pagrindinio laiko sekundę (89 min. 59 sek.) yra vėliausias pergalingas įvartis Europos čempionatų ir pasaulio čempionatų istorijoje (neskaitant pridėto kėlinio laiko ir pratęsimų).

Futbolą naikina tokie VAR sprendimai. Anglijoje šis baudinys nebūtų skirtas.

„Visi mūsų žaidėjai yra pasiruošę bet kada įeiti į žaidimą. Kartu esame labai ilgą laiką, jie žino mūsų reikalavimus. Tačiau O. Watkinso pasirodymu ypač džiaugiuosi“, – šypsodamasis pripažino Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate’as.

O. Watkinsas vietos Anglijos rinktinėje nusipelnė puikiai pasirodydamas praėjusiame „Premier“ lygos sezone. 28 metų puolėjas Birmingamo „Aston Villa“ ekipai įmušė 19 įvarčių, nusileisdamas tik trims snaiperių sąrašo lyderiams. Be to, jis su 13 rezultatyvių perdavimų tapo geriausiu Anglijos čempionato asistentu. Tiesa, Europos pirmenybėse Vokietijoje O. Watkinsas žaidė vos daugiau nei 20 min.

Žaidėjų rinkoje puolėjas yra vertinamas maždaug 65 mln. eurų ir, nors turi iki 2028 metų galiojančią sutartį su Birmingamo klubu, kelia didelį galingesnių klubų susidomėjimą.

Statistika: nors dar nelaimėjo titulų, G. Southgate’as jau tapo labiausiai sėkmės lydimu Anglijos rinktinės treneriu istorijoje. / „Scanpix“ nuotr.

Liaupsės treneriui

Auklėtinį gyręs G. Southgate’as ir pats sulaukė komplimentų ne tik dėl sprendimo išleisti O. Watkinsą vietoj pagrindinio puolėjo H. Kane’o, bet ir laiku į kovą mesto saugo Cole’o Palemerio, kuris atliko rezultatyvų perdavimą pergalingo įvarčio autoriui.

„Tai geriausias mano karjeros pasiekimas. Pasiekėme nuostabų rezultatą, tačiau dar svarbiau, kaip mes žaidėme pusfinalyje. Olandai mums bandė kelti problemų, nuolat keisdami savo žaidimą. Turėjome prie to prisitaikyti. Puikiai keitėme taktiką mačo eigoje. Noriu atiduoti pagarbą savo žaidėjams, kurie aikštėje priėmė daug gerų sprendimų“, – kalbėjo G. Southgate’as.

Prie Anglijos rinktinės vairo nuo 2016-ųjų stovintis 53-ejų specialistas, patekdamas į antrą pirmenybių finalą iš eilės, tapo geriausiu istorijoje nacionalinės ekipos strategu.

Tiesa, Vokietijoje jis sulaukė tikros kritikos audros dėl blankaus ir nerezultatyvaus Anglijos žaidimo stiliaus. Ketvirtfinalyje anglai tik po pratęsimo ir baudinių serijos palaužė Šveicarijos ekipą, o aštuntfinalyje per pridėtą laiką vos išsigelbėjo nuo pralaimėjimo Slovakijos rinktinei.