Pereiti į pagrindinį turinį

Finalo ketverto herojai – vėl lietuviai

2009-05-05 09:00
Triumfas: "Panathinaikos" Eurolygos čempionų titulą susigrąžino po metų pertraukos. Š.Jasikevičiui tai yra ketvirtasis trofėjus.
Triumfas: "Panathinaikos" Eurolygos čempionų titulą susigrąžino po metų pertraukos. Š.Jasikevičiui tai yra ketvirtasis trofėjus. / "Reuters" nuotr.

Lietuviai išsprendė Eurolygos taurės likimą. Ramūnas Šiškauskas ir Šarūnas Jasikevičius pelnė paskutinius 6 finalo taškus, bet po sirenos iš laimės šokinėjo tik vienas. Eurolygos rekordą pasiekęs Šaras.

Eurolygos rekordininkas

Kai iki finalo pabaigos likus kelioms sekundėms R.Šiškauskas gražia verpste išmaudė penkiskart geriausiai Eurolygoje besiginančiu krepšininku išrinktą Dimitrį Diamantidį ir pakilo į orą iššauti savo šeštojo tritaškio, Š.Jasikevičiaus širdis atsidūrė kulnuose.

Geriausias visų laikų Eurolygos baudų metikas buvo ką tik prametęs baudą ir sugadinęs Atėnų "Panathinaikos" strategiją pražangomis stabdyti varžovus. Tačiau R.Šiškauskas ir krepšinio dievai pasigailėjo "auksinio berniuko". Maskvos CSKA lyderio metimas buvo kiek per trumpas, o Berlyno "O2 World" nusidažė žaliai – 73:71.

Š.Jasikevičius išliko nenugalimas Eurolygos finalo ketvertuose – aštuonios pergalės iš tiek pat galimų. Kartu Šaras tapo pirmuoju krepšininku, kuris laimėjo Eurolygos taurę keturis kartus su trimis skirtingomis komandomis. 2003 m. lietuvis tai padarė su "Barcelona", o 2004 ir 2005 m. – su Tel Avivo "Maccabi".

"Eurolyga – dar jauna organizacija, todėl tie visi rekordai keisis. Man tiesiog pasisekė. O paskui ateis nauji žmonės – jaunesni, šoklesni, gražesni", – po pergalės šypsodamasis drabužinėje "krepsinis.net" korespondentui sakė Kristaus amžiaus sulaukęs Šaras.

Neįtikimas sugrįžimas

"O stebuklas buvo šalia..." – taip savo rašinį apie finalo rungtynes pavadino Rusijos sporto dienraštis "Sport Ekspress". CSKA komanda pati vos neperrašė istorijos.

Pirmoje rungtynių pusėje 2008 m. Eurolygos čempionai atrodė beviltiškai, o trečio kėlinio pradžioje turėjo net 23 taškų deficitą (33:56). Tuomet "armiečiai" pakilo į mūšį.

"Didžiuojuosi savo komanda. Pirma rungtynių pusė buvo siaubinga. Po pertraukos pradėjome žaisti taip, kaip privalome. Taip, kaip liepė treneris", – aiškino R.Šiškauskas.

"Noriu padėkoti savo žaidėjams už pastangas antrojoje mačo pusėje. Jie pavertė finalą krepšinio rungtynėmis. To, kas buvo iki pertraukos, rungtynėmis vadinti negalima", – pabrėžė CSKA strategas Ettore Messina.

CSKA spurtą pradėjo būtent R.Šiškauskas, po fatališkų pirmų dviejų kėlinių pagaliau pataikęs tritaškį. Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas turėjo galimybę ir užbaigti neįtikimą "armiečių" sugrįžimą.

"Mums pavyko pasivyti varžovus, bet tai pareikalavo labai daug jėgų. Per lemiamą ataką norėjau veržtis po krepšiu, bet teko mesti tritaškį. Neįkrito, ką padarysi. Tai taip pat krepšinio dalis", – nuliūdęs šnekėjo su dviem Eurolygos čempiono titulais kol kas likęs R.Šiškauskas.

Juto užkulisių žaidimus

Š.Jasikevičius po pergalės nevyniojo žodžių į vatą. Jis leido suprasti, kad po pertraukos CSKA intrigą susigrąžino ne be teisėjų pagalbos.

"Daug problemų turėjome užkulisiuose, kurios neturi nieko bendra su krepšiniu. Kai kurie žmonės, kurie atėjo mane pasveikinti, pasakė daug žodžių, kurie neturi būti sakomi, kai laimi Europos taurę. Per daug nešnekėsiu, tačiau jei suprantate krepšinį, turėjote matyti, kas ten vyksta. Ypač po pertraukos", – kalbėjo Š.Jasikevičius.

Šaras pasakojo, kad "Panathinaikos" treneris Željko Obradovičius jį pasveikino tokiais žodžiais, kurie netinka spaudai. Beje, po finalo sirenos Ž.Obradovičius kažką įnirtingai aiškino ir E.Messinai. Įdomi buvo italo reakcija – kūno kalba jis rodo nieko nesuprantąs ir kelis sykius papurtė galvą.

"Asmeniškai tikrai nejutau jokio spaudimo. Įtampa buvo didžiulė, ji vienodai slėgė ir žaidėjus, ir teisėjus. Manau, kad mes, arbitrai, su savo darbu susitvarkėme neblogai", – dienraščiui sakė 6 kartą Eurolygos finale teisėjavęs Romualdas Brazauskas.

Už kokius nuopelnus?

Savotiškas buvo turnyro organizatorių sprendimas skirti naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizą "Panathinaikos" gynėjui Vassiliui Spanouliui. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad graikas buvo rezultatyviausias "žaliųjų" žaidėjas sudėjus abejas rungtynes Berlyne (31 tšk.).

Tačiau naudingumo balų "testas" nėra palankus V.Spanuoliui. Per abu mačus jis surinko vos 22 balus (per finalą – 5), o aiškus Atėnų ekipos lyderis pagal šį rodiklį buvo Š.Jasikevičius (36 balai).

Absoliučiai naudingiausias finalo ketverto dalyvis buvo "Barcelona" puolėjas Davidas Andersenas (43), o iš finalo dalyvių geriausią rodiklį turėjo CSKA gynėjas Trajanas Langdonas (39).

Fantastiškai pusfinalyje žaidęs R.Šiškauskas Berlyne iš viso surinko 35 balus. Beje, prieš dvejus metus lietuvis negavo naudingiausio žaidėjo titulo, nors atvedė "Panathinaikos" į pergalę 93:91 prieš CSKA. Tuomet R.Šiškauskui sutrukdė tai, kad komisija MVP išrinko po trijų finalo kėlinių.


Finalo statistika

Atėnų "Panathinaikos" – Maskvos CSKA

2009 05 03, Berlyno "O2 World" arena, 13238 žiūrovai.

73:71 (21:16, 27:12, 8:18, 17:25).

"Panathinaikos": V.Spanoulis (3/5 tritaškių) ir A.Fotsis (3/6 tritaškių, 8 atkovoti kamuoliai) – po 13, Š.Jasikevičius (3/5 tritaškių, 4 perdavimai) ir D.Diamantidis – po 10, D.Nicholasas 7, S.Perperoglou, M.Batiste'as ir N.Pekovičius – po 6, K.Tsartsaris 2.

CSKA: J.R.Holdenas 14 (5/7 dvitaškių, 4 perdavimai, 20 naudingumo balų), R.Šiškauskas (2/4 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 3/6 baudų) ir T.Langdonas – po 13, V.Chriapa (7 atkovoti kamuoliai) ir M.Smodišas (3/10 metimų, 9 atkovoti kamuoliai) – po 9, Z.Planiničius ir E.Lorbekas – po 5, S.Kaunas 3 (N.Zisis, T.Morrisas).

Komandų rodikliai: dvitaškiai – 10/23 (43,4 proc.) ir 18/35 (51,4), tritaškiai – 13/27 (48,1) ir 5/16 (31,2), baudos – 14/16 (87,5) ir 20/30 (66,6), atkovoti kamuoliai – 26 ir 28, rezultatyvūs perdavimai – 11 ir 7, perimti kamuoliai – 2 ir 5, klaidos – 14 ir 7, blokai – 2 ir 1, naudingumo balai – 62 ir 72.


Dėl 3 vietos

"Barcelona" – Pirėjo "Olympiakos" 95:79 (26:19, 20:11, 27:28, 22:21). D.Andersenas 20, J.Lakovičius ir J.C.Navarro – po 14/L.Greeras 19, I.Bourousis 17, N.Vujčičius 12.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų